fbpx

Kaj počne mobilnik, medtem ko se pogovarjamo?

Bolezni, Življenjski slog

Koliko elektromagnetno sevanje mobilnih naprav resnično škoduje našemu zdravju, z gotovostjo še vedno ne moremo potrditi. Vendar pa mnogi strokovnjaki dolgoročno uporabo mobilnih telefonov, povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek možganskih tumorjev.

Mobilniki so mikrovalovne naprave majhne moči, ki sprejemajo in pošiljajo signale relativno velike moči, večina pa jih deluje na frekvencah od 800 MHz do 2 GHz. Elektromagnetno sevanje mobilnika ima na tkiva dvojni učinek. Del svoje energije prenaša na tkiva v obliki toplotne energije, kar se kaže kot rahlo segrevanje površine glave. Medtem ko ta toplotni učinek elektromagnetnega sevanja ne vzbuja posebnih skrbi, pa lahko njegov netoplotni učinek močno vpliva na naše zdravje.

Ker se je uporaba mobilnikov v sodobnem času večkratno povečala, se viša tudi tveganje izpostavljenosti sevanju elektromagnetnih polj oddajnikov mobilne telefonije. Kaj počnejo mobilniki, medtem ko se pogovarjamo? Med pogovorom prislanjamo mobilnik na uho ali ga držimo v neposredni bližini glave, pri tem pa se njegovo elektromagnetno sevanje absorbira v tkiva glave. To sevanje deluje na naše zdravje stresno, saj ovira dejavnost telesnih procesov. Čeprav gre za neionizirajoče sevanje, mnogi strokovnjaki opozarjajo na mogoče molekularne spremembe – od čezmernega nastanka prostih kisikovih radikalov, izražanja proteinov, toplotnega udara pa vse do poškodovanja molekule DNK in apoptoze (fiziološke celične smrti). Najnevarnejše pa je njegovo delovanje na možgane in živce v njih.

Zaradi vse bolj razširjene uporabe mobilnikov se postavlja vprašanje o njihovem škodljivem vplivu na nastanek raka na možganih

Rak na možganih je potencialno smrtna bolezen, in čeprav medicina vse bolj napreduje in je zdravljenje raka vse uspešnejše, zaradi poznega prepoznavanja simptomov te bolezni še vedno obstaja določen odstotek nezdravljenih oseb. Simptomi možganskega raka so odvisni od mesta in velikosti tumorja ter hitrosti njegove rasti, pojavijo pa se, ko so možgani izpostavljeni povečanemu pritisku ali ob propadanju možganskega tkiva. Prvi simptom je običajno glavobol, ki se pogosto pojavlja ali pa je nenehen in ne popusti. Običajno je hud, pojavlja pa se tako ponoči kot podnevi. Poleg glavobola so prisotni motnje ravnotežja, neusklajenost gibov, vrtoglavica in dvojni vid. Nekatere oblike možganskega raka lahko privedejo do epileptičnih napadov, slabosti, paralize rok in nog na eni strani telesa, motenj vida, sluha, vonjanja, zaznavanja pritiska, občutka za toplo in hladno ter za rahel dotik in ostre predmete. Če je rak na možganih posledica širjenja metastaz od drugod, te simptome spremljajo tudi znaki prvotnega raka. Zaradi povečanega tlaka in pritiska na možgane so mogoče tudi osebnostne spremembe, bolnik pa se lahko počuti zaspanega, zmedenega in ne more jasno razmišljati. Taki simptomi so zelo resni in zahtevajo takojšnjo zdravniško obravnavo.

Sevanje mobilnih naprav lahko škodljivo vpliva tudi na razvoj drugih tumorjev v glavi, alzheimerjeve bolezni in na druge procese – na imunski sistem, sintezo encimov, kognitivne procese, spanje in reprodukcijo.
pisarna sevanje tehnologija mozgani tumor glavobol

Ali mobilnik vpliva na nastanek možganskih tumorjev?

Mnoge raziskave so se in se še vedno ukvarjajo s povezavo med uporabo mobilnika in razvojem možganskih tumorjev. Številni zaskrbljeni strokovnjaki menijo, da dolgotrajna uporaba mobilnika – deset in več let – podvoji tveganje za nastanek raka na možganih, zlasti za nastanek malignih gliomov in nevrinoma (benignega tumorja) slušnega živca. Poudarjajo predvsem povezanost mesta nastanka tumorja s stranjo glave, kjer običajno držimo mobilnik, in menijo, da že ura pogovora po mobilniku na dan v desetih letih zviša tveganje za nastanek tumorja. Po drugi strani pa nekateri strokovnjaki zavračajo to dejstvo. Zaradi naglega razvoja in sprememb tehnologije mobilnikov, vse bolj razširjene uporabe prostoročnih naprav, pri katerih je težko ugotoviti količino absorbiranega sevanja, ter zaradi težavnega spremljanja oseb v daljšem časovnem obdobju, ki je potrebno, da se razvije tumor, namreč vpliva mobilnikov na nastanek možganskega raka ni mogoče zanesljivo potrditi.

Dejstvo je, da še vedno ne vemo natančno, kakšni so učinki sevanja, ki ga oddajajo mobilniki, ker preprosto še ni minilo dovolj časa, da bi se pokazale vse možne posledice. Vsekakor pa je zaščita pred odvečnim elektromagnetnim sevanjem vselej priporočljiva.

 

Vir:

Stipić, D., Beroš, V., Gnjidić, Ž. 2011. Uzrokuje li upotreba mobilnih telefona tumore mozga? Medicina fluminensis. 47 (2), 200–205.

 


Sledite nam