Kaj nam sporoča utrujenost?

Kronična utrujenost je opredeljena kot dolgotrajna, težka izčrpanost. Utrujenost pa je lahko tudi eden od simptomov …

Kako pogosto se počutite utrujeno? Ali vas omejuje pri vsakodnevnih dejavnostih? Utrujenost je lahko samo neškodljiv občutek, ki ga povzroča premajhna količina spanja, simptomi stalne utrujenosti pa lahko nakazujejo na razvoj resnih bolezni.

Stanje nenehne utrujenosti pogosto spremlja pomanjkanje energije in motivacije, motena je tudi koncentracija, pojavlja se glavobol, izčrpanost in nepojasnjena bolečina v mišicah. Ljudje, ki trpijo zaradi dolgotrajne in kronične utrujenosti, se pogosto pritožujejo nad suhimi usti in kožo, nenadno izgubo ali povečanjem telesne mase, omotico, bolečinami in napihnjenostjo. Te znake pogosto spremljajo tudi psihološke težave, kot so depresija, tesnoba ali panični napadi.

Utrujenost kot simptom bolezni

Kronična utrujenost je opredeljena kot dolgotrajna, težka izčrpanost. Utrujenost pa je lahko tudi eden od simptomov številnih bolezni. V današnjem času je stres zelo pogosta in resna težava, s padcem imunskega sistema pa vodi k razvoju kronične utrujenosti. Kronično pomanjkanje vitaminov in mineralov negativno vpliva na delovanje organizma, kar se odraža v različnih simptomih. Eden od njih je kronična utrujenost. Nezadostna in neustrezna prehrana, zlasti hrana s »praznimi« kalorijami, je lahko vzrok za utrujenost. Razstrupljanje organizma je zelo pomembno. Dolgoročno kopičenje toksinov v telesu lahko povzroči zmanjšanje imunosti in povzroči kronično utrujenost. Ljudje, ki trpijo za alergijami, slabokrvnostjo, nizkim krvnim tlakom, hormonskimi motnjami v telesu ali padcem imunosti, trpijo za dolgotrajno utrujenostjo. Utrujenost je lahko osnovni simptom hipotiroidizma, ki ga spremljajo izčrpanost, motnje spomina, koncentracije in razpoloženja, slabo prenašanje mraza in mnogi drugi znaki. Dolgotrajna utrujenost je lahko znak diabetesa ali bolezni srca. Redna zdravila, kot so antidepresivi ali zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, lahko povzročijo utrujenost. Če imate težave z dolgotrajno utrujenostjo, ki zmanjšuje vašo delovno učinkovitost in negativno vpliva na vaše zasebno življenje, se posvetujte s svojim zdravnikom. Nekateri testi lahko odkrijejo vzrok težave, ki jo lahko uspešno pozdravite.

Kako lajšati simptome kronične utrujenosti?

Poskušajte najti vzrok nastanka dolgotrajne utrujenosti. Pomembno je, da vsak dan dovolj spite in si vzamete čas za počitek, ko začutite, da ga telo potrebuje. Včasih je dovolj 15 minut. Izboljšajte kakovost življenja s pravilnim in zdravim prehranjevanjem ter zmanjšajte stres. Uživajte hrano, bogato z vitamini in minerali. Izogibajte se mastnim, predelanim in konzerviranim živilom, rafiniranim sladkorjem ter slanim in sladkim prigrizkom. Zmanjšajte količino kave in alkohola, popijte več vode in zeliščnih čajev. Tudi v hladnejših dneh se odpravite na sprehod v naravi, vadite na prostem in meditirajte.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close