fbpx

Ali veste kaj pove barva urina?

Človeško telo, Zanimivo

Že davno je bila barva urina znak za različne bolezni, zato lahko vsaka sprememba v barvi, gostoti ali vonju nakazuje

Verjetno ste že slišali, da je eden izmed znakov, da je vaše telo zdravo, če je urin svetlo rumene barve. Če je temno rumene barve, pomeni, da je telo že dehidrirano.

Že davno je bila barva urina znak za različne bolezni,  zato lahko vsaka sprememba v barvi, gostoti ali vonju nakazuje, da se v telesi nekaj dogaja.

Z urinom vsak dan iz telesa izločimo odpadne snovi, ki smo jih vnesli s hrano in pijačo in jih naše telo ne potrebuje. Poleg tega nas analiza urina lahko opozori na morebitne zdravstvene težave, predvsem, če se spremeni barva in vonj.

Kaj barva urina pove o našem zdravju?

Svetlo rumen urin

Urin zdravega človeka je svetlo rumene barve, skoraj prozoren. Značilna barva je posledica pigmenta imenovanega urobilinogen. Ta nakazuje, da smo ustrezno hidrirani. Če je temnejše barve, pomeni, da smo dehidrirani.

Preveč čista barva urina in potreba po pogostem uriniranju, je lahko znak, da je telo preveč hidrirano. V praksi to pomeni, da ste spili preveč vode. Po drugi strani, pa je lahko pogosto uriniranje in svetla barva urina lahko znak za diabetes, če predpostavimo, da človek ni spil prevelikih količin vode.

Moten urin

Moten urin lahko kaže na prisotnost fosfatov, ki so rezultat ledvičnih kamnov. Če je urin moten več dni, je to znak okužbe sečil, zato z obiskom zdravnika ne odlašajte. Moten urin pogosto spremlja tudi močan vonj in potreba po pogostem uriniranju.

Omeniti velja, da je pri moških moten urin lahko posledica ostankov semenske tekočine v sečilih.

Modro – zelen urin

Na splošno je to barva, ki jo posledica zaužite hrane. Znano je, da ima urin po zaužitju belušev precej močan vonj in barvo.

Po drugi strani pa je lahko ta odtenek urina posledica jemanja zdravil ali v spreminjajočem stanju vitaminov v telesu.

Če pa barva urina ni posledica naštetih vzrokov, je treba stanje preveriti pri zdravniku.

barve urina

Oranžen urin

Uživanje hrane, kot so robidnice, pesa, korenje in druga oranžna živila, lahko vplivajo na odtenek urina. Prav tako tudi nekatera zdravila ali dehidracija.

drink

Rjav urin

Takšna barva se lahko pojavi, če ste jedli fižol, rabarbaro, ali pa po zaužitju določenih zdravil. V najslabšem primeru kaže na kronično dehidracijo ali težave z jetri.

Penast urin

V tem primeru ni opaziti skoraj nobene spremembe v barvi, lahko pa je temnejši odtenek znak za alarm. Zelo penast urin lahko nakazuje, da je v vašem telesu preveč beljakovin.

Močan vonj urina

Dejstvo je, da vonj urina nikoli ni dišeč, vendar pa je razlika med normalnim vonjem in tistim, ki ima preveč močan vonj. Le- ta je lahko posledica čezmernega pitja kave ali že prej omenjenih belušev.

Rožnat ali rdeč urin

Tudi ta odtenek urina je lahko posledica zaužitja določenih živil, recimo pesa, ribez in druga. Pojavi se lahko tudi zaradi uživanja drog, prisotnosti krvi v urinu ali okužbe. Če se v 24 urah barva ne povrne v normalno, obiščite svojega zdravnika.

V najslabšem primeru je rožnata ali rdeča barva urina lahko znak raka ledvic, vnetja prostate ali ledvičnih kamnov.

urin

Foto: Pinterest


Sledite nam