fbpx

Kaj morate vedeti pred preiskavo PET-CT

Zdravje, Zdravje in bolezni

Metodi PET (pozitronska emisijska tomografija) in CT (računalniška tomografija) združujeta svoje prednosti v kombinirani preiskavi PET-CT.

PET je zelo občutljiva preiskava, ki prikaže porazdeljenost bioloških kazalnikov, ki kažejo na maligne procese, po celotnem telesu. Vendar pa standardna preiskava PET ne poda podrobnejših anatomskih podatkov, s katerimi bi lahko patološko dogajanje natančno umestili. Tovrstne anatomske posnetke omogoča preiskava CT. Zato kombinacija PET-CT predstavlja učinkovito orodje za preiskavo celotnega telesa in učinkovito oceno stanja v enem samem pregledu.

Trenutno je to najbolj občutljiva metoda molekularnega slikanja in standardna metoda za spremljanje bolnikov z različnimi tumorji.

Preiskave PET-CT večinoma izvajamo z izotopom fluora 18F, ki ga vežemo na glukozo in dobimo fluorodeoksiglukozo (FDG). Ta se vsrka in kopiči predvsem v novoustvarjenih celicah oziroma tistih, ki za presnovne procese kot vir energije uporabljajo glikolizo – kar je značilno za številne oblike raka. PDG-PET-CT je nadvse pomembna pri določanju obsega in razširjenosti oziroma ponovitve različnih oblik raka, kot so pljučni rak, rak dojke, glave in vratu, maligni limfom itd.

Prednosti PET-CT:

  • Združuje uporabnost preiskav PET in CT in je zlasti dragocena za natančno diagnosticiranje raka.
  • Najvarnejša preiskava z najnižjo ravnjo izpostavljenosti sevanju in najkrajšim trajanjem.
  • Daje odgovore na zapletena onkološka vprašanja.
  • Pokaže natančen položaj, velikost, dejavnost in razširitev tumorjev v telesu.
  • Zdravniku pomaga pri načrtovanju obravnave, prilagojene posameznemu bolniku.

Kako se pripraviti na pregled PET-CT

Pred pregledom PET-CT boste prejeli pisna navodila; bolniki s sladkorno boleznijo boste prejeli posebna navodila. Pomembno je, da bolnik pred preiskavo vsaj šest ur ne je in ne pije, razen vode.

Alergijske reakcije ali stranski učinki FDG niso znani oziroma do njih ne prihaja zaradi izjemno nizkega odmerka vbrizgane FDG (v pikomolih ali nanomolih).

Vendar pa je preiskava PET-CT kontraindicirana med nosečnostjo in dojenjem.

Postopek

Pred preiskavo bolniku vbrizgamo blago radioaktivno snov, imenovano označevalec, običajno radiofarmak fluorodeoksiglukozo. V kemiji ga imenujemo fluor-18-deoksiglukoza ali skrajšano FDG. Lahko pa uporabimo tudi druge radioaktivne snovi, ki pri presnovi rakavih celic igrajo pomembno vlogo. S posebno merilno napravo, detektorjem, izmerimo sevanje, ki ga oddaja snov, zbrana v tkivu.

Preiskavi PET in CT opravimo drugo za drugo z isto napravo. Preiskava traja okoli 20 minut, celoten postopek pa traja približno dve uri. Sem je všteta priprava na slikanje, saj označevalec potrebuje približno eno uro, da se razširi po vsem telesu. Med preiskavo ležite na ležišču, ki zdrsne v odprtino naprave za PET-CT. Odprtina je široka, cev pa kratka, zato se ne boste počutili ujetih, poleg tega boste ves čas v stiku z zdravniškim osebjem. Ležati pa boste morali nepremično in sproščeno, saj le to zagotavlja, da bodo slike visoke kakovosti.

Prednosti preiskave PET-CT: zgodnja diagnoza in načrt zdravljenja

Z eno samo preiskavo lahko ugotovimo, ali se je rak razširil po telesu ali ne. Že po enem ali dveh ciklih kemoterapije lahko s PET-CT preverimo njeno učinkovitost. Če je poraba glukoze v metastazah zmanjšana, zdravljenje deluje. Če pa ostaja visoka, lahko zgodaj začnemo iskati druge možnosti zdravljenja.

Med nadaljnjim zdravljenjem lahko s preiskavo ugotavljamo, ali so se deli tumorja ali metastaze zmanjšali ali ponovili.

Prednosti pregleda PET-CT

Že en sam pregled prikaže, ali je tumor že metastaziral.

Že kmalu po začetku zdravljenja je mogoče preveriti učinkovitost kemoterapije in po potrebi prilagoditi metode zdravljenja ter tako izboljšati možnosti za ozdravitev. 

Rezultate preiskave boste prejeli v najkrajšem možnem času, kar je izrednega pomena pri zdravljenju raka.

Brez čakalnih vrst do vrhunske preiskave v centru Diagnostikum Graz. Naročite se že danes.


Sledite nam