fbpx

Kaj mora vaša hči vedeti o odraščanju in menstruaciji

Zanimivo, Žensko zdravje

Poskrbite, da vaši deklici ne bo neprijetno, da bo razumela, kaj se dogaja z njenim telesom in zakaj. Naj vam zaupa …

»Mami, kaj je to?« me je vprašala štiriletna hčerka in pokazala na vložke. Ker me je ujela nepripravljeno, sem odgovorila, da so robčki za čiščenje stekla.

Morda je vaša deklica stara šele dve leti in se zdi obdobje pubertete še daleč, ampak ta čas bo še prehitro prišel.

Prvo menstruacijo naj bi deklice dobile okoli 12. leta, čeprav jo nekatere dobijo tudi prej, okoli 9. ali 10. leta. V teh letih se začnejo pojavljati tudi spremembe na telesu.

Dekleta bodo opazila, da so se pojavile prve sramne dlake, potarnala bodo o bolečinah v prsih in trebuhu. Ti znaki se pojavijo približno 6 mesecev pred prvo menstruacijo.

Sedem nasvetov o prvi menstruaciji za mame

  1. O obdobju menstruacije se pogovarjajte že prej. Svoji deklici razložite, da se bo njeno telo z leti začelo spreminjati, da se bodo pojavile dlake na določenih mestih, da se bodo razvile prsi in bo prišla menstruacija.
  2. Ko bo malo starejša, bodite bolj konkretni. Razložite ji, kaj pomeni menstruacija, kaj prinese s seboj in kako se bo počutila.
  3. Na vprašanja odgovarjajte s preprostimi, letom primernimi dejstvi. Če vam je neprijetno, ne odgovarjajte na dolgo in široko. Ko deklica v prvem razredu najde škatlo tamponov, ji preprosto razložite, da to uporabljate v dneh, ko imate mesečno perilo, brez razlage, kaj so cikel, ovulacija in ženska anatomija.
  4. Vzemite si čas in razmislite, kaj točno vas hči sprašuje. Namesto da predvidevate, kaj vas sprašuje, jo vprašajte, kaj želi vedeti. Če je slišala, da je sošolka govorila o prvi menstruaciji, jo vprašajte, kaj točno je slišala in kaj želi vedeti. Informacije med deklicami so različne, saj ima vsaka mama drugačen pristop ali ga morda sploh nima.
  5. Uporabite lastno izkušnjo, da spodbudite razpravo o njeni. »To je čisto normalno. Te morda kaj zanima o tem?« In morda bo ravno vaša deklica tista, ki bo rekla, da, zanima me kar nekaj stvari, čeprav večina odgovori, da vprašanj nima. V tem primeru uporabite naslednji pristop: »Veš, ko sem bila jaz v tvojih letih, me je res skrbelo, kako bo, ko bom dobila prvo menstruacijo, ali me bo zelo bolelo. Ali tudi tebe to skrbi?«
  6. Odgovor »Ne vem« je sprejemljiv. Včasih otroci postavijo vprašanja, na katera nismo pripravljeni. Na primer, če vas petletnica vpraša, kdo je bil zgoraj, ko je bila spočeta, ji odgovorite, da se ne spomnite, ampak da boste razmislili in ji odgovorili, ko se spomnite. Pomembno je, da ji kasneje res odgovorite.
  7. Samo knjiga in video posnetek nista dovolj. Knjiga in video posnetek sta lahko odlična odskočna deska za začetek pogovora, ampak s tem vaše delo še ni opravljeno. Skupaj preberita knjige, si oglejta video in se kasneje o tem pogovorita.

Kaj želijo dekleta vedeti o prvi menstruaciji?

Ko se bliža obdobje pubertete, so dekleta navdušena nad dejstvom, da odraščajo, da »zapuščajo« otroštvo, a hkrati se pojavijo tudi strahovi in skrbi glede menstruacije in sprememb na telesu.

Najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljajo dekleta

Kaj, če dobim menstruacijo v šoli? Morda se vam zdi nerazumljivo, ampak deklice se sprašujejo ravno to. Ko bo potarnala o občasnih bolečinah v trebuhu, je čas, da se pogovorita in skupaj kupita vložke ter jih nekaj shranita v lično škatlico, ki jo lahko nosi v torbi. Razložite ji, da krvavitev ni nič hudega.

Nimam še menstruacije, kaj pa je ta bela stvar na mojih hlačkah? Veliko deklet se sprašuje, ali imajo kakšno bolezen. Razložite, da je to običajen izcedek, ki skrbi za vlažnost in naravno čistočo nožnice.

Kako uporabljam tampone? Za mlajše je priporočljivo, da uporabljajo higienske vložke. Pri tamponih pa nekaj navodil za uporabo ne bo odveč. Svoji hčeri razložite, kako naj uporablja tampone, ter jo opozorite, da je zelo pomembno, da jih menja vsake 4 ure oziroma odvisno od tega, kako močna je menstruacija, ter da ne pozabi na tampon. Prav tako je pomembno, da si pred menjavo vložkov ali tamponov in po njej umije roke.

Ali sem normalna? Ne glede na to, ali dekle dobi menstruacijo prej ali pozneje, se ji bo porajalo vprašanje, ali je z njo vse v redu. Čustvena nihanja so del odraščanja, zato razložite, da se vsak razvija drugače in da bo sčasoma dohitela druge oziroma bodo druge dohitele njo.

Razložite ji tudi, da obstaja možnost, da njena menstruacija ne bo takoj urejena in redna, da se lahko zgodi, da je kak mesec ne bo dobila. Povejte ji, da bo lahko bolj občutljiva, jokava, da jo bo bolel trebuh ter da bo imela krče in morda glavobole.

Ko smo starejše, smo pripravljene na krče in vse drugo, kar prinese mesečno perilo.

Poskrbite, da vaši deklici ne bo neprijetno, da bo razumela, kaj se dogaja z njenim telesom in zakaj. Naj vam zaupa svoja vprašanja in strahove. Z leti bo vse lažje.

 


Sledite nam