fbpx

Kaj lahko za zdravje in vitalnost svojih možganov storimo sami?

Bolezni, Človeško telo, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Najprej se moramo zavedati, da so naši možgani organ, ki ga ni mogoče zamenjati, in da je treba za ohranjanje njihovega zdravja tudi kaj storiti.

Na ohranjanje vitalnosti možganov pa vpliva še nekaj stvari.

Na prvem mestu je zdrava prehrana. Pomembno je, da skrbimo za stabilno raven glukoze v krvi ter zadostno količino železa, mineralov in vitaminov, beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin, ki so v zdravi prehrani, na primer v polnozrnatih kosmičih, rdečem mesu, ribah, stročnicah, oreščkih, borovnicah, sadju in zelenjavi. Na zdravje naših možganov vplivata tudi količina in kakovost spanca. Pomemben je namreč za utrjevanje spomina in odstranjevanje presnovnih produktov iz možganov. Ne le otroci, tudi odrasli potrebujemo vsaj 7 ur spanja na dan. Prav tako moramo skrbeti za telesno aktivnost, saj možganom neposredno koristi, pospešuje na primer rast novih možganskih celic.

Poleg telesne je pomembna tudi miselna aktivnost. Naši možgani imajo radi izzive, ne marajo pa rutine. Zato je priporočljivo, da jih sem in tja razmigamo z miselnimi nalogami za krepitev različnih umskih sposobnosti – umovadbo.

Umovadba pomaga, da možgani ostanejo »fit«, in tako pripomore k ohranjanju miselne vitalnosti.


Kliknite TUKAJ in brezplačno rešujte miselne naloge prek spleta takrat, ko vam čas to dopušča!Sledite nam