Kaj je Tabata trening?

Gibanje, Zdravje, Življenjski slog

Tabata je odličen trening, ki ga lahko prilagajate glede na čas, ki ga imate na razpolago. Lahko traja le štiri ali pa štirideset minut.

Morda si želite povečati mišično maso, izboljšati kondicijo, izgubiti kakšen kilogram, povečati gibljivost… Ne glede ena vaše cilje, je pomembno, da se držite načrta, ki ste si ga zadali glede vadbe.

Če iščete nekaj novega, kar bo popestrilo vašo vadbeno rutino, potem priporčamo, da poskusite Tabato. Najbrž ste že slišali za to obliko vadbe, če pa niste, vam bomo razkrili nekaj podrobnosti o njeni zgodovini.

Zgodovina Tabate

Tabato je odkril japonski znanstvenik DR. Izumu Tabata, skupaj s skupino raziskovalcev iz Nacionalnega inštituta za fitnes in šport v Tokiu.

Preberite tudi:   Vaja, ki je osvojila svet

Tabata in njegova ekipa so izvedli raziskave v dveh skupinah športnikov. Prva skupina je vadila na ravni zmerne intenzivnosti, druga skupina pa na ravni visoke intenzivnosti. Prva skupina je vadila skupaj šest tednov po petkrat tedensko (1 uro), druga skupina pa prav tako šest tednov, vendar le štirikrat na teden, toda vsaka vadba je trajala le 4 minute in 20 sekund (z 10 sekundnimi odmori med vsakim sklopom

Rezultati

Prva skupina je izboljšala svoj aerobni sistem (kardiovaskularni), vendar pa rezultati niso pokazali skoraj nič napredka na anaerobnem delu (mišice). Pri drugi skupini se je anaerobni del povečal še bolj, kot pri prvi skupini, hkrati pa se je tudi anaerobni del povečal za 28 odstotkov.

Če povzamemo, ima visoko intenzivna vadba veliko večji učinek, tako na aerobni kot tudi anaerobni sistem.

Program Tabata

Vsaka vaja v danem treningu Tabata traja le štiri minute, vendar so to verjetno najdaljše štiri minute. Struktura programa je naslednja:

 • Intenzivno izvajajte vajo 20 sekund
 • Počivajte 10 sekund
 • Ponovite vse osemkrat

Dvajset sekund bodite zares strogi do sebe in vajo izvajajte vsakič z res visoko intenzivnostjo. Nato počivajte 10 sekund. To je en niz. Naredite jih 8.

V poštev pridejo praktično vse vaje z lastno težo, utežmi, kettlebeli, elastikami.

Priporočamo počepe, izpadne korake, vojaške poskoke (burpee), sklece, desko (plank).

Primer vadbe v tabati je videti takole:

 • Sklece
 • Počepi z lastno težo
 • Vojaški poskoki (burpee)
 • Deska (plank)
 • Izpadni poskoki

Vaje lahko izvajate izmenično ali pa naredite 8 serij sklec in nato preidete na naslednjo vajo, ki jo prav tako izvedet v osmih serijah.

Tabata je odličen trening, ki ga lahko prilagajate glede na čas, ki ga imate na razpolago. Lahko traja le štiri ali pa štirideset minut.

Svetujemo, da imate pri sebi štoparico, s katero bo trening lažji.

Da si boste lažje predstavljali, kako je videti tak trening, lahko na spletu najdete veliko posnetkov, mi pa vam predstavljamo enega izmed njih.

Bodite ustvarjalni in vključite tudi kolebnico, uteži, vaje z elastikami.

 

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.