Kaj, če otroku pri športu ne gre?

Družina, Gibanje, Otroški svet, Zanimivo, Življenjski slog

Slovenija je dežela z močno športno tradicijo in z mnogimi vrhunskimi športniki. Večini šolarjem so športniki vzor. Niso pa vsi otroci taki. Na forumih za starše lahko preberemo tudi vprašanja zaskrbljenih staršev otrok, ki so zaradi nerodnosti in počasnosti izključeni iz vrstniške igre.

Se športa da naučiti?

Starši običajno pravijo, da so že v vrtcu opazili razlike med svojim otrokom in njegovimi vrstniki. Njihov malček je bil pri plezanju, plazenju, teku … štorast, počasen, predvsem pa nesamostojen. V šoli dobiva običajno pri telovadbi slabše ocene. Vzpodbujajo ga pri igri in gibanju ter učenju različnih veščin, kot so rolanje, vožnja s kolesom ter plavanje, vendar otrok pravi: ne znam, ne zmorem, jaz tega ne bom nikoli znal.

Otroku ne gre šport. Se ga da naučiti?

Kako je torej s športom? Se ga da naučiti kot poštevanke ali branja? Dr. Marjeta Kovač, redna profesorica na Fakulteti za šport, pojasnjuje, da ja.

Motorično učenje ima podobne zakonitosti kot vsako drugo učenje. Starši lahko svojemu otroku pomembno pomagate pri krepitvi gibalnih sposobnosti in razvijanju gibalnih spretnosti.

Pri tem velja, da:

 • Vsake gibalne spretnosti se da naučiti z vajo oziroma vadbo.
 • Pogoj za učinkovito izvedbo posameznih gibalnih spretnosti so vsaj minimalno razvite moč, hitrost, gibljivost, koordinacija, ravnotežje, natančnost … Ko krepite omenjene gibalne sposobnosti, je tudi učenje in izvedba športnih spretnosti hitrejša in bolj učinkovita. Ter obratno: z vsako vadbo športnih spretnosti izboljšujete tudi moč, hitrost, gibljivost …
 • Gibalna spretnost, ki se je otrok nauči, je trajna. Se pravi, ko se otrok nauči plavanja, bo znal plavati celo življenje.
 • Za motorično učenje pa velja tudi učinek transferja. To pomeni, da otrok hitreje usvoji določeno novo gibalno spretnost, če že obvlada sorodno gibanje. Otrok, ki zna košarko, se bo hitreje naučil kakšne druge športne igre, tisti, ki zna rolati, bo hitreje usvojil drsanje …

Starši lahko največ storite s tem, da otroka ne omejujete. Otrok naj teče, skače po lužah, se plazi, preizkuša ravnotežje, spleza na drevo … pa čeprav na račun kakšne buške. Danes veliko staršev želi otroka zaščititi. A s tem mu ne naredijo usluge, saj ga na ta način prikrajšajo za pomembne gibalne izkušnje.

Otroku kupite žogo, kolo, kolebnice, loparje in se z njim tudi igrajte. Le dejaven otrok bo pravočasno in do polnosti razvil svoje sposobnosti ter usvojil temeljne gibalne spretnosti.

Šport pa otrokom in mladim pomeni tudi dejavnost, preko katere navezujejo stike in sklepajo prijateljstva. Če so izločeni iz igre na šolskem ali domačem dvorišču in so ob tem še pospremljeni z opazkami, da so debeli, štorasti ali luzerji, lahko to načne njihovo samopodobo. V nadaljevanju preberite, kako lahko starši pomagate otroku preko športa pridobiti pozitivno samopodobo.  >>

 

RSS Ustavi se!

 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«
 • Kako uravnavate čas? Člani Združenje manager za #ustavise
  Člane Združenja manager smo vprašali, kako uravnavajo čas namenjen delu in čas namenjen sprostitvi.