fbpx

Javna tribuna: Policistični jajčniki (PCOS) in metabolno ravnovesje

Javna tribuna, Zdravje, Žensko zdravje

Gost tokratne JT bo Dean Gorkič, dr. med., ki bo osvetlil povezavo med PCOS in neodzivnostjo celic na inzulin.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je pogosto povezan z metabolnim neravnovesjem.

Pogosto se kaže z motnjami menstruacijskega ciklusa, čezmerno poraščenostjo, višjim indeksom telesne mase, izpadanjem las, aknavostjo … Zaradi redkih ali odsotnih ovulacij je pri ženskah s PCOS zmanjšana tudi možnost zanositve.

Poleg hormonskih in reproduktivnih motenj so za PCOS značilne tudi motnje metabolizma. Pri visokem deležu žensk s sindromom je namreč prisotna tudi inzulinska rezistenca oziroma neodzivnost celic na inzulin. Zaradi neodzivnosti celic poraste glukoza v krvi, to pa poskuša telo uravnati z izločanjem večjih količin inzulina (hiperinzulinemija). Hiperinzulinemija pomembno prispeva k povečanju tvorbe moških spolnih hormonov in pojavu PCOS.

Javna tribuna bo potekala v sredo, 27. 5. 2020, ob 11. uri na forumu Starševski čvek. Na vaša vprašanja bodo odgovarjal Dean Gorkič, dr. med.

Zaradi tesne povezave PCOS z inzulinsko rezistenco je sodobno zdravljenje PCOS usmerjeno v izboljšanje občutljivosti za inzulin. Velik korak v to smer lahko naredimo že z zmanjšanjem dnevnega kaloričnega vnosa, prehrano, ki temelji na hranilih z nizkim glikemičnim indeksom in redno zmerno telesno aktivnostjo. Znano je, da že zmanjšanje telesne teže za 5-10 % pomembno vpliva na ureditev menstruacijskih ciklusov, izboljšanje občutljivosti za inzulin in prispeva k zmanjšanju koncentracije moških spolnih hormonov v krvi. Sprememba življenjskega sloga je zato prva linija zdravljenja PCOS. Zdravniki se pri obravnavi ženske s PCOS odločajo za hormonsko terapijo, antiandrogene, spodbujevalce ovulacije, vedno pogosteje pa tudi za zdravila, ki izboljšujejo občutljivost celic za inzulin (npr. metformin). Če medikamentozna terapija ni uspešna, je mogoče tudi kirurško zdravljenje PCOS.

Snovi, ki delujejo v smeri izboljšanja občutljivosti za inzulin najdemo tudi v nekaterih živilih. Številna izmed njih imajo poznano uporabo v tradicionalnem zdravljenju metabolnih bolezni. Veliko obetajo inozitoli, zlasti D-kiro inozitol, ki ob izboljšanju občutljivosti za inzulin zniža tudi koncentracijo moških spolnih hormonov v krvi in pozitivno vpliva na vzpostavitev rednih ciklusov.

Kaj je D-kiro inozitol in kako lahko pomaga pri PCOS? Zakaj je za ženske s PCOS tako pomemben?

Ali lahko z izborom živil dodatno prispevate k ponovni vzpostavitvi hormonskega in metabolnega ravnovesja?

Vse to in še več lahko izveste v javni tribuni, ki bo potekala v sredo, 27. 5. 2020, ob 11. uri na forumu Starševski čvek. Na vaša vprašanja bodo odgovarjal Dean Gorkič, dr. med.


Sledite nam