fbpx

Jogurtova svežina za odličen dan

Novice, Zanimivo

Jogurt se uvršča v skupino zdravju prijazne prehrane, njegovi pozitivni učinki pa se kažejo predvsem v rednem uživanju.

Jogurt je eno tistih osnovnih živil, ki skoraj nikoli ne manjkajo v hladilniku – naj bo to navadni ali sadni, čvrsti ali tekoči. Radi si ga privoščimo za zajtrk ali malico.

Nasvet za zajtrk ali malico

Okusne kombinacije lahko postrežemo kot posladek ali lahki prigrizek, ki je slasten in hkrati prijazen za zdravje.

… tekoči jogurt Zelene Doline, kosmiči Sport müsli Zlato polje in sveže sadje.

Sestavine:
1.       tekoči jogurt Zelene Doline
2.       kosmiči Sport müsli Zlato polje
3.       sveže sadje

Priprava:
Tekoči jogurt brez laktoze Zelene Doline prelijemo v kozarec, dodamo hrustljave kosmiče in na kose narezano sveže sadje.

Osvežujoč in hkrati slasten obrok je pripravljen.

Jogurt in njegovi začetki

Nemogoče je ugotoviti, kdaj se je jogurt v resnici prvič pojavil kot človekova hrana, dokazano pa je, da so ga na svojih pojedinah uživali že faraoni v starem Egiptu. Na splošno velja, da je jogurt doma na Balkanu in v vzhodnih sredozemskih državah. Ena izmed manj znanih teorij trdi, da so jogurt odkrila nomadska plemena, ki so potovala po Sahari in s seboj prenašala mleko v vrečah, izdelanih iz živalskih želodcev. Pod vplivom sonca in bakterij, ki so že bile v vrečah, se je mleko spremenilo v jogurt.

Ali ste vedeli?
Beseda jogurt izvira iz turške yoğurt in udomačila se je v številnih jezikih. Turki so ponosno prepričani, da so to živilo izumili prav oni.

Jogurt in njegova priljubljenost v Evropi

Že v zgodovini so nekateri narodi jogurt poimenovali kot hrano bogov, danes pa so jogurti najbolj priljubljena vrsta fermentiranega mleka.

Do 20. stoletja je bil jogurt eno izmed osnovnih živil zlasti v zahodni in osrednji Aziji, na Kavkazu, Balkanu, pa tudi v srednji Evropi. Na Zahod se je zares razširil šele z raziskavami, ki so dokazovale njegove blagodejne učinke.

mlecna-kraljica-s-plastenko

Ruski bakteriolog E. Mečnikov je jogurt predstavil zahodni Evropi, tako da se je njegova priljubljenost hitro povečala in je še zmeraj v porastu. Leta 1907 je izdal knjigo z naslovom »Podaljšanje življenja«, v kateri je trdil, da je izjemno zdravje in dolgo življenje balkanskih kmetov, katerih življenjske navade je podrobno proučil, zasluga bakterij, ki jih ti ljudje v velikih količinah zaužijejo prav z jogurtom.

Danes se jogurt uvršča v skupino zdravju prijazne prehrane. Že v svoji najbolj običajni različici vsebuje vse hranilne snovi mleka, iz katerega pravzaprav izvira – laktozo, mlečno kislino, proteine, maščobo, mineralne soli in vitamine. Pozitivni učinki jogurta se kažejo predvsem v rednem uživanju, zato ga mnogi strokovnjaki priporočajo:

·         bolnikom, saj žive bakterije v njem učinkovito nadomeščajo naravno črevesno mikrofloro, ki se zaradi jemanja antibiotikov uniči,

·         osebam, ki so preobčutljive za mlečni sladkor, ter

·         kot pomoč pri preprečevanju težav pri osteoporozi, saj vsebuje veliko kalcija.

Ali ste vedeli?
Na začetku 20. stoletja je jogurt veljal za zdravilo, prodajali pa so ga le v lekarnah.

Še posebej za osebe, ki so občutljive za mlečni sladkor

Mnogi si življenja brez jogurta skoraj ne znajo predstavljati. Pa vendar se po njihovem zaužitju posamezniki srečujejo s prebavnimi težavami. Večinoma gre za simptome laktozne intolerance, ki onemogoča presnovo mlečnega sladkorja. Laktozna intoleranca (neodpornost) sicer ni uvrščena med bolezni, je pa neprijetno, če ste po uživanju mlečnih živil napihnjeni, imate slab zadah, celo drisko.

Ali je treba zato jogurte in druge mlečne izdelke umakniti z jedilnika? Nikakor!

Jogurtov in drugih mlečnih izdelkov pri laktozni intoleranci ni nujno opustiti. V želji prisluhniti kupcu in slediti njegovim željam se blagovna znamka Zelene Doline predstavlja z izdelki brez laktoze. Ponudba trajnega mleka brez laktoze in poltrdih sirov Zelene Doline brez laktoze je danes bogatejša za novega člana, tekoči jogurt brez laktoze, v katerem lahko brezskrbno uživajo tudi ljudje z občutljivejšo presnovo. Ker je mlečni sladkor, laktoza, razgrajen na glukozo in galaktozo, je njegova posebnost bolj blag, osvežilen in rahlo sladkast okus. Z dodatno prednostjo ga odlikujeta nizka vsebnost mlečne maščobe, samo 1,3 %, in proizvodni proces brez aditivov.

tekoci-jogurt-brez-laktoze-660-px-sirine

… še pestrejša ponudba

Kot novost v ponudbi tekočih jogurtov, polnjenih v novo, privlačno PET-plastenko, se poleg tekočega jogurta brez laktoze predstavlja tradicionalni tekoči jogurt s 3,2 % m. m., lahko pa se odločimo za nekoliko »lažjo« različico, lahki tekoči jogurt z 1,3 % m. m. Ne glede na naš najljubši izbor so vsi proizvedeni izključno iz slovenskega mleka, pridelanega brez gensko spremenjenih organizmov, in ponosno predstavljajo krovno blagovno znamko Zelene Doline.

tekoci-jogurti-plastenke-660-px-sirine

Za ljubitelje jogurtov še namig, da z njim lahko prav vsak dan damo svoji kulinarični ustvarjalnosti prosto pot. V njihovem okusu uživamo za zajtrk ali malico, lahko pa jih uporabimo za pripravo omak in solatnih prelivov, kot sestavino mesnih in zelenjavnih jedi, za kruh, kolače, napitke …


Sledite nam