Joga – vadba za telo in dušo

anonimni uporabnik, 08. november 2012
Ostalo
joga

Tekom programa raziskujemo različne dimenzije joge, s tem udeleženci dobijo širše in globlje razumevanje ter otipljive izkušnje starodavne znanosti joge.

joga

PODROBNOSTI O PROGRAMU

jogaTekom programa raziskujemo različne dimenzije joge, s tem udeleženci dobijo širše in globlje razumevanje ter otipljive izkušnje starodavne znanosti joge.

Te dimenzije vključujejo: Upa jogo, Angamardhano, Hata Jogo, Suryakriyo, Suryanamaskar, Mantra jogo. Jogiske prakse v sodobnem človeku ponovno zgradijo maksimalno fizično, mentalno in čustveno počutje ter pospešijo notranjo rast človeka.

UPA JOGA

Upa pomeni “pred” ali pripravljalni. To je preprosta pripravljalna oblika joge. Povečuje funkcijo mišičnega sistema z odstranitvijo inercije (inercija – želja vztrajati v mirovanju) iz telesa. Tako lahko človek živi dinamično, zdravo življenje. Vključuje nežne a učinkovite raztezne vaje, ki ˝mažejo˝ sklepe in aktivirajo energijska vozlišča v telesnem sistemu.

ANGAMARDHANA

Angamardhana – “Anga” pomeni okončine ali deli telesa. “Mardhana” pomeni nadzor nad. Angamardhana je edinstvena in intenzivna oblika vaj in postopkov, ki so do danes že skoraj izumrle. Vadba ne zahteva nobene opreme razen telo samo. Z redno vadbo telo počasi pripeljemo na novo raven fizične moči in vztrajnosti ter obvladovanja celotnega telesa. Angamardhana nadzoruje raven sladkorja v krvi, pomlajuje telo ter povečuje in ohranja raven energije skozi ves dan.

HATA JOGA

Hata Joga izvira iz globokega razumevanja mehanike telesa in uporablja jogijske položaje ali joga-asane. “Ha” pomeni “Sonce” in “ta” pomeni “Luna”. Hata Joga je joga Sonca in Lune, ki ustreza moški in ženski naravi. S fizičnimi položaji ali joga-asanami prinašamo ravnovesje med ta dva principa. Redna praksa jogiskih asan ne le izboljšuje zdravje in dobro počutje, temveč na zelo subtilen način spremeni energije v človeškem telesu, vpliva na način razmišljanja, čutenje in izkušnje življenja. Človeku omogoči razviti svoj končni potencial.

SURYAKRIYA

“Surya” pomeni Sonce, “kriya” se nanaša na notranji energijski proces. Suryakriya je močna praksa in vključuje natančne fizične drže in vzorec dihanja za aktivacijo “samat prane” ali sončne toplote v sistemu. Suryakriya ureja telesno, duševno in duhovno zdravje. Je močnejša praksa kot Suryanamaskar in zahteva disciplino in natančnost pri izvajanju saj lahko v nasprotnem primeru povzroči več škode kot koristi.

SURYANAMASKAR

Suryanamaskar ali pozdrav soncu je ˝okleščena˝ različica Suryakriye in je namenjena masovnemu učenju, kjer učitelj nima možnosti individualnega in dolgotrajnega spremljanja učenca pri izvajanju prakse. Suryanamaskar je namenjen predvsem uravnavanju energije med ido in pingalo ter za aktivacijo solarnega plexusa in dvigovanja “samat prane” ali sončne toplote v telesu. Vse kar se dogaja na tem planetu poganja sončna energija. (Edina izjema je atomska eksplozija). Redna praksa suryanamaskar vpliva na izločanje hormonskih žlez in uravnava izločanje hormonov. Posledica je ne le fizično zdravje, temveč tudi psihološko in duhovno.

MANTRA JOGA

Mantra je čisti zvok. Vsak zvok ima pripadajočo obliko v vesolju. Mantra joga je odnos med obliko in formo. Danes moderna znanost potrjuje, da je vse okoli nas – vključno z nami samo vibracija. V jogi pravimo, da je celotno vesolje samo igra različnih zvokov. Mantre so ključni zvoki, ki delujejo na določene organe v telesu, odpirajo in sproščajo notranje blokade in omejitve, pomagajo pri transformaciji človeškega sistema in ustvarjajo novo atmosfero v telesu. Mantre vsebujejo prvobitne zvoke. Osnovna mantra je OM.

Prijave in informacije: [email protected]

Program joge vodi: Saša Cimerman

Guru ali duhovni učitelj: Sadhguru

SADHGURU

Sadhguru, jogi in mistik našega časa, vizionar, humanitarni in duhovni vodja. Sodobni Guru, preprost in pragmatičen izhaja iz svojih notranjih izkušenj in modrosti. Sadhguru si neutrudno prizadeva za telesno, duševno in duhovno blaginjo vseh. Njegovo obvladovanje mehanizmov življenja je rezultat njegove globoke izkušnje samega sebe, ki vodi v subtilne razsežnosti življenja.

Sadhguru

“Drevesa in ljudje smo v neprestanem intimnem razmerju. Kar izdihnejo mi vdihnemo, kar mi izdihnemo ona vdihnejo. To je neprestano razmerje katerega si nihče ne more privoščiti da bi ga prekinil ali živel brez njega. “- Sadhguru

Nenavaden mistik oblečen v kavbojke, ki hodi bos po gorovjih Himalaje, se vozi z težkim motorjem po avtocesti, živi s kačami, vozi helikopter, uporablja facebook, gradi šole za otroke brez doma, igra golf in meče frizbi, organizira dogodke, pleše z množico ljudi, vsako leto sodeluje na Svetovnem gospodarskem forumu, vodi projekt Green Hands, piše pesmi in knjige, vodi programe v zaporih, se zavzema za pravice otrok in žensk in še nešteto drugih stvari.

Isha ashram in Sadhguru skozi oči Gordon-a Ramsey-a:

 

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
29.03.2024 ob 21:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close