fbpx

Jedilnica – najbolj družaben prostor vašega doma

Dom & prosti čas

Jedilnica ni le ena izmed sob vašega doma. Je središče družinskega dogajanja, druženja, pogovorov in skupnega časa. Kako jo narediti še prijetnejšo, udobnejšo in hkrati funkcionalno?

Jedilnica je središče dogajanja

Jedilnica že od nekdaj predstavlja osrednji prostor bivališča. Včasih je to bilo le skupno ognjišče ali miza, za katero so obedovali, danes pa so jedilnice samostojen prostor ali pa skupaj s kuhinjo in dnevno sobo tvorijo večji, osrednji del doma in dajejo pomemben pečat vzdušju in počutju v njem.

Družinski zajtrki, pisanje domačih nalog za mizo, nedeljska kosila ali večerna druženja s prijatelji – številne so priložnosti, ob katerih se veselimo in povezujemo za jedilno mizo. Sedaj, ko so druženja omejena le na najbližje, pa je jedilnica še toliko bolj prostor povezovanja in skupnega preživljanja teh malce čudnih časov. Predstavlja namreč varno oazo in zatočišče toplega doma.

Seveda moramo vse to upoštevati pri opremljanju jedilnice. V njej naj bo dovolj prostora za vsa opravila in aktivnosti, ravno prav velika miza in dovolj stolov, pa še kakšen kos pohištva. Vse mora biti hkrati funkcionalno in udobno, seveda pa tudi očesu prijetno. Kjer je jedilnica povezana z drugimi prostori, moramo seveda biti pozorni tudi na to, da se pohištvo, stil in barve vseskozi ujemajo in tvorijo enoten estetski učinek.

Trend jedilnic – naravni materiali

Trenutno je najbolj aktualen trend pri opremljanju jedilnic skandinavski slog. Takšne sodobne jedilnice se ponašajo s funkcionalno estetiko, svetlimi barvami, mehkimi teksturami in naravnimi materiali. Kar pa ne pomeni, da jim manjka topline! Časi hladnega, gladkega minimalizma so mimo in posebej aktualen je videz naravnega lesa. Grče, nepravilni robovi, barvne “napake” v lesu – vse to so elementi, ki plemenitijo sodobno jedilnico.

Takšno pohištvo in jedilne mize imajo še eno veliko prednost. Poleg prijetnega občutka toplote in domačnosti, ki ga daje robusten les, je odlika takih površin tudi v tem, da so prstni odtisi, nepravilnosti ali manjše poškodbe na njih dosti manj vidni. Kar je zelo praktično in primerno za jedilne mize, ki so danes pogosto tudi otroško igrišče, miza za pisanje domačih nalog in še kakšno kreativno ustvarjanje.

Dovolj prostora za vse

Pri izbiri jedilne mize upoštevajte predvsem vse namene, ki jim bo služila, velikost gospodinjstva in seveda prostora. Večje jedilnice omogočajo izbiro velikih, ovalnih ali okroglih miz. Če le občasno potrebujete veliko mizo za večjo družbo, so optimalna izbira raztegljive jedilne mize. Vsekakor bodite pozorni tudi na podnožje in višino, da boste ob mizo zlahka postavili ali pospravili tudi stole. Ni hujšega, kot vsakič, ko sedete, s kolenom treščiti v trdo podnožje mize. Upoštevajte tudi potreben prostor za primik in odmik stolov ter neovirano gibanje po jedilnici.

Stoli – udobna podpora prijetnemu druženju

Izbira stolov za jedilnico je ravno tako pomembna kot izbira prave mize. Jedilni stoli naj bodo predvsem udobni in naj omogočajo primerno razdaljo oziroma primik, hkrati pa primerno oporo, ko sedemo za mizo k obroku ali druženju. Po videzu in materialih naj se ujemajo z ostalim pohištvom v jedilnici, zadnji modni trend pa so jedilni stoli v obliki naslonjačev. Primerni so za večje jedilnice, omogočajo prijetnejše daljše sedenje in druženje za mizo, posebej udobni pa so tudi, ko jedilno mizo uporabimo za delo od doma oz. “domačo pisarno”.

Znana oblika, novi trendi

Še en aktualen trend pa je ponovna oživitev pohištva, znanega že našim babicam. V modo se namreč vrača tudi jedilni kot. Po navadi ga sestavljata daljša in krajša jedilna klop, lahko pa tudi dve daljši nepovezani klopi. Moderne so oblazinjene jedilne klopi z ali brez naslonjal, ki jih za popoln videz dopolnimo z vizualno ujemajočimi stoli – naslanjači.

Jedilni kot je posebej praktična rešitev v manjših jedilnicah, saj zavzame dosti manj prostora in zahteva manj odmika od mize kot klasični stoli. Majhen prostor bomo vizualno povečali tudi z izbiro steklene mize ter s stoli za jedilnice, ki imajo tanjše noge in konstrukcijo.

Ne glede na to, ali se odločite za sodoben skandinavski videz, rustikalni pridih, les ali oblazinjene kose pohištva, naj jedilnica predstavlja funkcionalno, prijetno in toplo središče vašega doma. Še posebej danes, ko vsi želimo in potrebujemo več topline in občutka varnosti ter domačega zavetja.


Sledite nam