fbpx

Je vaš dom topel?

Dom, Novice, Zanimivo

Infrardeče ogrevanje (IR paneli) je naraven, zdrav in varčen način ogrevanja, z zelo dobrim izkoristkom in nizkimi stroški.

Infrardeče ogrevanje (IR ogrevanje) vs. klasična metoda ogrevanja

Infrardeče ogrevanje (IR ogrevanje) je lahko elegantna rešitev brez večjih posegov. Je naraven, zdrav in varčen način ogrevanja. Primerjamo ga lahko z ogrevanjem, s katerim nas narava (sonce) greje že od nekdaj. IR paneli tako oddajajo dolge infrardeče valove, ki nas grejejo neposredno in nam dajejo prijeten in topel občutek že pri temperaturah, ki so za nekaj stopinj nižje.
Pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju pa grelni element najprej ogreje zrak, ta pa se nato dviga in kroži ter na tak način prenaša toploto po prostoru.

Infrardeči IR paneli delujejo na principu delovanja dolgih infrardečih valov, ki ne potrebujejo zraka za prenos toplote, ampak se toplota absorbira v stene, tla in predmete.

Zaradi toplejše površine se nato ogreje tudi zrak, vendar brez dvigovanja prahu in izsuševanja zraka.

Gre za neposreden način segrevanja brez prenosnih medijev in zato skoraj brez izgub. Ker nas infrardeče ogrevanje ogreva neposredno, imamo prijeten, topel občutek že pri temperaturah, ki so za nekaj stopinje nižje, kot smo jih navajeni sicer, kar pa zelo vpliva na porabo energije, saj vsaka stopinja manj prinese prihranek do 7 %.

Gretje z infrardečo energijo ni samo varno, ampak zelo blagodejno vpliva tudi na človeško telo. Žarki prodrejo v podkožno tkivo in ga ogrejejo enakomerno. Rezultat je boljša prekrvavitev, aktivacija molekul ter aktivnejših fizikalnih in biokemičnih procesov.

Infrardeče ogrevanje (IR ogrevanje) je naraven, zdrav in varčen način ogrevanja.

merkur-ir-panel

Bistvene prednosti ogrevanja z IR paneli:

  • Zelo dober izkoristek grelnega panela nad 90 %.
  • Nizki stroški ogrevanja.
  • Toplota najprej segreje predmete, le ti jo nato dalje oddajajo v prostor.
  • Predmeti in stene ostanejo suhi, zato IR ogrevanje preprečuje nastanek vlage in plesni. Ker imajo predmeti enako ali večjo temperaturo, kot zrak ustvarimo s tem naravno izolacijo v objektu.
  • Blagodejen in zdravilen učinek na ljudi, saj se zaradi načina segrevanja toplota prenaša preko predmetov in ne preko gibanja zraka in s tem prenašanja prahu, kar je prijazno do vseh, ki imajo težave z alergijami.
  • Možnost ogrevanja sob po različnih temperaturah.
  • Delovanje panelov ne povzroča hrupa.
  • Tla se ogrejejo podobno kot pri talnem gretju.

IR panel je lahko tudi prijetna, elegantna in uporabna dekoracija, saj ga lahko naročite v obliki ogledala, slike, stekla ali celo okna.

Varčujte s porabo in stroški, zato se odločite za IR ogrevanje!

Za več informacij o IR ogrevanju si preberite nasvet na tej povezavi.

merkur-ir-panel-dnevna-soba

 www.merkur.si


Sledite nam