fbpx

Je šport vaša strast? Spoznajte R.I.C.E.

Gibanje, Zanimivo, Zdravoteka

Nesreča nikoli ne počiva, še posebno ne, ko se odpravimo športnim dogodivščinam nasproti. Zaščitite se …

Je šport vaša strast Spoznajte RICE

Nesreča nikoli ne počiva, še posebno ne, ko se odpravite športnim dogodivščinam nasproti. Bodite korak pred njo in zaščitite sklepe, preprečite poškodbe hrustanca in ohranite elastičnost mišic.

Prednosti športnih aktivnosti

Vsekakor je pomembno, da se ukvarjate s športnimi aktivnostmi, saj to predstavlja pomemben dejavnik pri doseganju dobrega počutja in ohranjanja zdravja. Biti športno aktiven pomeni vzdrževati zdravo telesno težo, izboljšati pljučno funkcijo, delovanje srca in srčnega obtoka, pomaga pri krepitvi mišic in sklepov.

Poleg tega gibanje pomembno prispeva k dobremu počutju, ohranjanju mladostnega videza, neguje vašo notranjost, lajša stres in izboljša razpoloženje.

Slabe strani športa

Žal pa lahko z izbiro neprimerne športne dejavnosti ali s pretiravanjem pri vadbi, preobremenite
mišice, kite in vezi, kar lahko vodi do boleče poškodbe. Lahko rečemo, da vsa pretirana oz. nepravilna telesna aktivnost predstavlja povečano nevarnost za nastanek poškodb. Največji dejavnik tveganja pri tem pa je lahko stara podobna poškodba.

Med najpogostejše poškodbe pri športu spadajo zvini, poškodbe mišic in kolena, poškodbe meniskusa, tudi žulji, poškodovani nohti itd. Zato je dobro, da vemo, kako ravnati v takem primeru.

Kako si lahko pomagate pri športnih poškodbah

Pri težjih poškodbah je potrebno poiskati strokovno pomoč. Pri manjših poškodbah pa si lahko pomagate sami, če seveda veste kako.

Z uporabo metode RICE omilimo začetno stanje takoj po poškodbi in ustvarite pogoje za hitrejše okrevanje.

RICE je kratica, ki pomeni Rest (počitek), Ice (led), Compression (kompresija oz. stisk) in Elevation (dvig).

To je metoda oz. skupek postopkov, ki bi jih morali začeti izvajati takoj, ko nastopi poškodba.

Rest – počitek

Takoj ob nastanku poškodbe je potrebno prenehati z vadbo. V nasprotnem primeru se lahko stanje še poslabša.

Ice – led

Prizadeto področje začnete takoj po nastanku poškodbe ohlajati. To lahko storite z mrzlimi oblogami, masažo z ledom ali kopeljo poškodovanega del v hladni vodi. S hlajenjem se zmanjša vnetje in nastajanje otekline, zmanjša se bolečina ter pride do krčenje manjših žil, kar je še posebej dobrodošlo, če je prišlo do notranje krvavitve. Ohlajanje z mrzlimi obkladki in kopeljo naj traja do 20 minut. Ohlajanje direktno z ledom – kriomasaža prizadetega dela, naj traja do 5 minut oz. toliko časa, da prizadeti del otrpne. Vmes lahko postopek prekinemo za nekaj sekund, če vas boli ali peče. Ohlajanje ponavljamo vsaj dva do tri dni po nastanku poškodbe, večkrat na dan.

Compression – stisk

Povijanje poškodovanega dela z elastičnim povojem preprečuje dodatno zatekanje tkiva. Poškodovani del moramo poviti čvrsto, vendar ne pretesno, ker lahko pride do zastajanja krvi. Najbolje je, če povijete takoj po nastanku poškodbe. Hladite lahko tudi čez povoj.

Elevation – dvig

Dvig poškodovanega dela nad nivo prsnega koša pomaga pri vračanju krvi in limfe proti srcu. Posledica je zmanjševanje otekline in neprijetnih občutkov oz. bolečine.

Kdaj lahko ponovno začne z vadbo?

To je odvisno od vrste poškodbe. Če so to manjše poškodbe, se lahko z vadbo prične že po nekaj dneh. Pri težjih poškodbah pa se je potrebno ravnati po navodilih zdravnika, delovnega terapevta ali fizioterapevta.

Vadba po vrnitvi oz. po poškodbi mora biti manj intenzivna in kratkotrajna. Pomembno pa je, da se ravnate po občutku oz. bolečini v poškodovanem delu. Poškodovani del lahko obremenjujete, dokler ne občutite bolečine.

Svetuje ekipa VI-DA Studio


Sledite nam