fbpx

Javna tribuna: Zakaj je dobro preprečiti bolnišnične okužbe

Bolezni, Javna tribuna, Zdravje

Okužba kirurške rane ogroža zdravje, lahko tudi življenje in pomeni veliko finančno breme za zdravstveni sistem. Kako okužbe preprečiti, kaj lahko stori bolnik, kaj mora storiti zdravstveno osebje in kaj zdravstveni sistem, se bomo pogovarjali z doc. dr. Blažem Trotovškom, dr. med., v javni tribuni, v sredo, 9. 1. 2019 ob 11. uri.

operacija zdravnik podora pacient anestezija kirurgija

Čeprav so operacije različne in niso vse enako zahtevne, vsaka pomeni poseg v bolnikov organizem, kar s seboj prinaša določeno tveganje okužb.

Okužba kirurške rane je tretja najpogostejša bolnišnična okužba, ki prizadene okoli deset odstotkov bolnikov, odvisno od veje kirurgije, vrste operacije, splošnega stanja bolnika, patologije, ki je prisotna in spremljajočih bolezni.

Dolgotrajno in temeljito kirurško umivanje rok, natikanje sterilnih oblačil, rokavic, kap in obuval ter kirurških mask, avtomatska steklena vrata, velike luči v operacijski dvorani, različni aparati, operacijska postelja, rotirajoče oblačenje operacijskih plaščev in vrvež kirurškega ter anestezijskega tima so prizori, ki jih večina med nami na srečo pozna predvsem iz filmov.

Preprečevanje okužb kirurške rane se začne že pred sprejemom bolnika v bolnišnico.

V javni tribuni se bomo pogovarjali in odgovarjali na vprašanja:

  • kako okužbe preprečiti,
  • kaj lahko stori bolnik,
  • kaj mora storiti zdravstveno osebje,
  • je okužbe mogoče preprečiti s sistemsko urejenim pristopom,
  • kaj za preprečevanje okužb še lahko storimo?

Gost in vaš sogovornik bo specialist kirurg doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med., s Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana.

Pridružite se nam v sredo, 9. 1. 2017 ob 11. uri, na forumu Starševski čvek.


Sledite nam