Javna tribuna: Stres vodi v izgorelost

Javna tribuna, Novice, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

V današnjem času, ko dajemo velik poudarek učinkovitosti in delovanju, pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek.

V Sloveniji se 72 % ljudi sooča s simptomi stresa. Če ni kontroliran, vodi v izgorelost, napade panike, tesnobnost, depresijo. Glede na raziskave bo eden od treh Evropejcev, predvidoma enkrat v življenju izkusil težave v duševnem zdravju.

“V današnjem času, ko dajemo velik poudarek učinkovitosti, produktivnosti in delovanju, pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek, sproščanje in zabavo”, 

pravi Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije in moderatorka foruma Psihiatrija, ki se dnevno srečuje z ljudmi, ki imajo občutek, da življenje preveč zahteva od njih. Stres pa ne prizadene samo njih, ampak tudi bližnje, še posebno otroke.

Z Danielo Fiket, dr. med. se bomo pogovarjali v ponedeljek, 6. 3. 2017, ob 11.00 uri, v javni tribuni na Starševskem čveku in želeli odgovoriti na nekatera najbolj pereča vprašanja:

 • kaj ljudem povzroča stres in zakaj doživljajo čezmerne obremenitve in skrbi,
 • kako je lahko stres obrambni mehanizem na zunanje obremenitve,
 • kdo so najbolj ogrožene skupine ljudi,
 • kako pogled na življenje in značaj vpliva na način spopadanja s stresom,
 • kako postati varen pred njim,
 • kako se stres odraža na zdravju,
 • kako si pomagati, kadar nas prevzame,
 • na koga se obrniti, ko potrebujete nasvet,
 • in o vprašanjih, ki vas zanimajo.

O Danieli Fiket, dr. med.

Daniela Fiket je zdravnica, specialistka psihiatrije, psihoterapevtka in TA svetovalka (transakcijska analitičarka). Deluje kot individualna, partnerska in skupinska psihoterapevtka, organizira predavanja, svetovanja in izobraževanja. Odgovarja na vprašanja ljudi, povezana s psihično stisko, strahovi, pomaga ljudem razumeti njihove diagnoze in svetuje ob pomembnih življenjskih dilemah. Od začetka leta 2014 svetuje na forumu Psihiatrija in je moderatorka na forumu Zasvojenost in pomoč.

O javni tribuni

Javna tribuna poteka v okviru projekta “Kako biti življenju kos?”, ki ga vodimo Zavod Učenje za življenje in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z VZAJEMNA, zdravstvena zavarovalnica. V sklopu dogodkov skupaj s strokovnjaki predstavljamo osebne izkušnje in odgovore stroke na vprašanja, kako obvladati stres, izgorelost, panične napade, tesnobo in depresijo. Več >>

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.