fbpx

Javna tribuna: Prehranska vlaknina in zaprtje

Javna tribuna, Prehrana, Zanimivo

V tej javni tribuni bi radi spregovorili o koristnih učinkih prehranske vlaknine na zdravje človeka kot tudi o …

Potovanje do zdravih prehranjevalnih navad in življenjskega stila

V tej javni tribuni bi radi spregovorili o koristnih učinkih prehranske vlaknine na zdravje človeka kot tudi o uporabi prehranske vlaknine pri zaprtju ali počasni prebavi. Pridružite se nam z vašimi vprašanji v četrtek 11. 2. ob 11h na forumu Starševski čvek.

Prehranska vlaknina so ogljikovi hidrati, ki se ne morejo prebaviti s človekovimi prebavnimi encimi. Že dolgo vemo, da prehranska vlaknina, nekoč imenovana tudi »balastne snovi«, ni nepotrebna neprebavljiva sestavina hrane ampak ima v prehrani poseben fiziološki in zdravstveni pomen. Prehranska vlaknina ima številne fiziološke vplive: pospeševanje prehajanja črevesne vsebine, preprečevanje pojava raka debelega črevesja, zniževanje holesterola v krvi ter vpliv na manjše povišanje glukoze v krvi po zaužitju obroka. Različne vrste vlaknine imajo med prebavo v različnih predelih prebavil precej različne lastnosti in povzročijo različne učinke. Zlasti netopna vlaknina ima ugoden in očiten učinek na prebavo.

Kaj je zaprtje in zakaj se pojavi?

Zaprtje se kaže z nerednim izločanjem majhnih količin trdega blata. Spremljajo ga lahko glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in bolečine pri iztrebljanju.

Vzrokov za pojav zaprtja je veliko. Na nekatere lahko vplivamo s spremembo vedenja.

Pogosto je vzrok nerednega odvajanja tudi nezadosten vnos vode, najpogosteje pa zaprtje povzroča neustrezna prehrana revna s prehransko vlaknino in tudi namerno zadrževanje blata. Na pogostejše odvajanje lahko vplivamo s prehrano z veliko prehranske vlaknine, primernim vnosom tekočine in gibanjem. Priporočen vnos (>30 g) prehranske vlaknine lahko dosežete z zadostnim uživanjem polnozrnatih žitnih izdelkov, zelenjave in sadja. Vnos prehranske vlaknine lahko povečate tudi z uživanjem izdelkov, ki imajo naravno visoko vsebnost prehranske vlaknine. Takšno funkcionalno živilo so tudi Enemon otrobi z ajdo.

skatla_otrobi_ajda_inovacija

Otrobi Enemon in Otrobi Enemon z ajdo so žitni izdelek, katerega uporaba na naraven način rešuje težave s počasno prebavo in zaprtjem, ki so posledica pomanjkanja prehranske vlaknine v prehrani. Lahko jih uživate samostojno kot pripravljen obrok z mlekom ali jogurtom v okviru zdrave mešane prehrane ali kot funkcionalni dodatek pri pripravi jedi (kruha, keksov, omak, posip juh, ipd.). Ker otrobi nabreknejo in vežejo veliko vode, je pomembno zaužiti otrobe z zadostno količino tekočine.

Izdelki ENEMON so pred več kot 30 leti nastali zaradi iskrene skrbi in želje, da bi pomagali ljudem k bolj zdravemu oz. primernemu načinu prehranjevanja.

Gost in vaš sogovornik bo Vid Vičič, mag. inž. preh., ki z ekipo ENEMON podpira ljudi k primernemu prehranjevanju in zdravemu načinu življenja.

Vabljeni!

Pokrovitelj javne tribune je Enemon


Sledite nam