fbpx

Javna tribuna: Posledice soočanja z alkoholizmom

Javna tribuna, Novice, Zanimivo, Zasvojenosti, Zdravje

Ste vedeli? Slovenija je v vrhu držav EU tako po porabi alkohola kot po posledicah škodljive rabe alkohola. V letu 2015 se je registrirana poraba alkohola v primerjavi z letom poprej znova zvišala in je znašala 11,5 litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let. Človek je čustveno, telesno in duhovno bitje, […]

Ste vedeli?
Slovenija je v vrhu držav EU tako po porabi alkohola kot po posledicah škodljive rabe alkohola.

V letu 2015 se je registrirana poraba alkohola v primerjavi z letom poprej znova zvišala in je znašala 11,5 litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let.

Človek je čustveno, telesno in duhovno bitje, ki se lahko znajde v stiski in začaranem krogu, iz katerega ne najde izhoda. Najbolj je ranljiv v otroštvu, saj lahko odraščanje v nepredvidljivem okolju, ob staršu s težavo z uporabo alkohola, pri posamezniku ustvari težave in vprašanja, ki lahko trajajo celo življenje.

Otrokom alkoholikov precej težav povzroča ranljivost in odprti odnosi, skrivajo svoja čustva, zlasti jezo in žalost. Težko čutijo in izražajo svoja čustva. Bojijo se vseh močnih, negativnih, kakor tudi pozitivnih čustev. Menjajo razpoloženja in vedenja. Odrasli otroci alkoholikov pogosto trpijo za depresijo, anksioznostjo, tesnobo, nizko samozavestjo in občutkom sramu, saj na neki ravni verjamejo, da so si zaslužili doživeto zanemarjanje.

Dejstvo je, da otroci niso krivi za prizadetost s strani nekoga, ki naj bi jih zaščitil, nekoga, ki naj bi jih imeli radi in nekoga, ki naj bi jih brezpogojno ljubil.

Čeprav je življenje z alkoholom mračno, pa je odraščanje s travmo iz otroštva le še eden od življenjskih izzivov, s katerim se je treba soočiti in spopasti. Izkušnje, ki nas izzivajo, nas obenem poglabljajo in krepijo. Odrasli otroci alkoholikov imajo zato več izkušenj, ki jih lahko preoblikujejo v uspeh na mnogih področjih življenja.

V javni tribuni v četrtek, 6.4.2017, ob 17.00 na Starševskem čveku bo gost in sogovornik gospod Matjaž Petrič, zakonski in družinski terapevt iz Centra za zakonsko in družinsko terapijo Upanje, ki vam bo skušal odgovoriti na vprašanja o soočanju z alkoholizmom in vsem težavam, ki sledijo v odraščanju.

O javni tribuni

Javna tribuna poteka v okviru projekta “Kako biti življenju kos?”, ki ga vodimo Zavod Učenje za življenje in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z VZAJEMNA, zdravstvena zavarovalnica. V sklopu dogodkov skupaj s strokovnjaki predstavljamo osebne izkušnje in odgovore stroke na vprašanja, kako obvladati stres, izgorelost, panične napade, tesnobo in depresijo. Več >>

 

 


Sledite nam