Javna tribuna: Posledice čustvenega zanemarjanja v otroštvu na kasnejši odnos do sebe

Družina, Javna tribuna, Odnosi, Odnosi v družini, Zanimivo

V javni tribuni bomo govorili o čustvenem zanemarjanju v otroštvu ter kasnejšimi posledicami v odnosu do sebe. 

Čustveno zanemarjanje je nevidna in tiha oblika nasilja in je v psihologiji v veliki meri spregledan pojav. V nasprotju s fizičnim zanemarjanjem ali zlorabo, kjer so vidni jasni znaki, je čustveno zanemarjanje težko prepoznati, saj pogosto ni jasnih znakov. Čustveno zanemarjanje otrok se običajno ne prepozna, dokler se simptomi ne pojavijo v odrasli dobi.

Otrokova psiha vpija vse, kar starši rečejo, ali naredijo, kako se vedejo do njih, drug do drugega in do drugih ljudi. Njihovo vzorno vedenje vpliva na kasnejši zdrav ali nezdrav odnos do samega sebe in posledično tudi do drugih. Vse več raziskav kaže na številne posledice zanemarjanja, predvsem čustvenih stanj, ki pa v otroku ne bodo spodbujala odnosa k razvoju, ampak nezdravih odnosih. Torej razloge za to razdeljenost najdemo v zgodnjem otroštvu, v odnosu otrok – starš.

Vabimo vas, da se nam pridružite, v torek, 24. 10. 2017, ob 11.00 uri, ko bo na forumu Starševski čvek na vaša vprašanja, ali izkušnje povezane s čustvenim zanemarjanjem otroka ter kasnejšimi posledicami v odnosu do sebe, odgovarjala Sabina Gombač, univ. dipl. soc. ped., dipl. integrativna psihoterapevtka, ki kot psihoterapevtka dela v zasebni praksi z odraslimi posamezniki, ki se soočajo s posledicami travmatskih dogodkov, tesnobo, strahovi, izgorelostjo, depresijo, izgubo in drugimi težavami, ki vplivajo na njihovo življenje. Tudi na spletu z vami deli znanje in izkušnje ter predstavlja storitve, ki so lahko prvi korak na poti k sebi.

S psihoterapevtko Sabino Gombač, univ. dipl. soc. ped. se bomo pogovarjali o:

 • Razlika med zlorabo in zanemarjanjem?
 • Kako prepoznamo čustveno zanemarjanje?
 • Kako se otrok odziva na čustveno zanemarjanje s strani starša?
V javni tribuni lahko postavite konkretno vprašanje, ali delite svoje osebne izkušnje. Pogovor bo odprt dan pred javno tribuno.

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

RSS Ustavi se!

 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«
 • Kako uravnavate čas? Člani Združenje manager za #ustavise
  Člane Združenja manager smo vprašali, kako uravnavajo čas namenjen delu in čas namenjen sprostitvi.