fbpx

Javna tribuna: O HPV in cepljenju s prof. dr. Špelo Smrkolj, dr. med.

Bolezni, Javna tribuna, Zanimivo, Zdravje otrok

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Pridružite se nam v javni tribuni, 24. 5. 2019 ob 10. uri.

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katero se lahko okužita oba spola. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Na srečo v večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV, preden ustvari bradavice.


Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 24. 5. 2019 ob 10. uri., ko bo na forumu Starševski čvek na vprašanja odgovarjala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.


VPRAŠAJTE STROKOVNJAKINJO!


Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov.

Humani papilomavirusi (HPV) so virusi, ki lahko povzročajo predrakave spremembe, raka materničnega vratu, lahko tudi bradavice na različnih delih telesa (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 100 vrst humanih papilomavirusov (HPV). Večina okužb s HPV sicer ne povzroča raka, vseeno pa so HPV virusi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

V večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV. Večino okužb z različnimi genotipi HPV pa lahko preprečimo s preprosto odločitvijo – cepljenjem (deklic in dečkov) proti okužbam z virusi HPV še preden se pojavijo možnosti za okužbo. Cepljenje s cepivom za preprečevanje okužbe je namenjeno uporabi že od 9. leta starosti dalje.


Tema pogovora javne tribune o HPV

V javni tribuni bomo izmenjali informacije splošno o HPV, simptomih bolezni, prepoznavanju bolezni, vzrokih, dejavnikih tveganja, zaščiti pred okužbo HPV, cepljenju proti HPV, kam in kdaj po pomoč, o zdravljenju …


Vabljeni, da vprašate vse, kar vas zanima in delite svoje izkušnje. 

Pridružite se nam!


Sledite nam