fbpx

Javna tribuna: Česa še ne veste o jogurtu in mlečnih izdelkih?

Javna tribuna, Zanimivo

Pozitivni učinki jogurta in mlečnih izdelkov se kažejo predvsem v rednem uživanju, zato jih mnogi strokovnjaki priporočajo.

Jogurt se danes uvršča v skupino zdravju prijazne prehrane. Že v svoji najbolj običajni različici vsebuje vse hranilne snovi mleka, iz katerega pravzaprav izvira – laktozo, mlečno kislino, proteine, maščobo, mineralne soli in vitamine.

Pozitivni učinki jogurta se kažejo predvsem v rednem uživanju, zato ga mnogi strokovnjaki priporočajo:

·         bolnikom, saj žive bakterije v njem učinkovito nadomeščajo naravno črevesno mikrofloro, ki se zaradi jemanja antibiotikov uniči,

·         osebam, ki so preobčutljive za mlečni sladkor, ter

·         kot pomoč pri preprečevanju težav pri osteoporozi, saj vsebuje veliko kalcija.

Jogurt je eno tistih osnovnih živil, ki skoraj nikoli ne manjkajo v hladilniku – naj bo to navadni ali sadni, čvrsti ali tekoči. Radi si ga privoščimo za zajtrk ali malico.

Za ljubitelje jogurtov še namig, da z njim lahko prav vsak dan damo svoji kulinarični ustvarjalnosti prosto pot. V njihovem okusu uživamo za zajtrk ali malico, lahko pa jih uporabimo za pripravo omak in solatnih prelivov, kot sestavino mesnih in zelenjavnih jedi, za kruh, kolače, napitke …

O jogurtu in mlečnih izdelkih ter njihovih pozitivnih učinkih bomo govorili v javni tribuni, ki bo potekala v četrtek, 20. 10. 2016, ob 13.00 uri na forumu Starševski čvek.

Gost in vaš sogovornik bo strokovnjak iz Mlekarne Celeia, ki vam bo skušal odgovoriti na vprašanja s področja mleka in mlečnih izdelkov.

Vabljeni!

tekoci-jogurt-brez-laktoze-660-px-sirine

Foto: Mlekarna Celeia in Pinterest


Sledite nam