Javna tribuna: Mesec maj – mesec alergij

Javna tribuna, Zdravje

Pomlad je v polnem teku in nekateri že občutimo vpliv sezonskih alergij. Te sovpadajo skupaj s cvetenjem drevja in trav. Niso pa le sezonske alergije tiste, ki povzročajo težave. Pri nekaterih otrocih se z uvajanjem novih živil lahko pojavi preobčutljivost ali alergija na določeno hrano.

Alergijo na hrano in inhalatorne alergene spremljajo naslednji simptomi:

 • dihala: sopenje, kašelj, hripavost, težko dihanje, izcedek iz nosu in/ali srbenje nosu, kihanje;
 • koža: koprivnica, otekanje (angiodem), srbenje, pordelost, izbruh ekcema;
 • prebavila: slabost, bruhanje, trebušni krči, driska.
Značilno za alergije je, da se simptomi pojavijo takoj ob stiku z alergenom.

Poznamo pa še druge vrste alergij – t. i. psevdoalergija, intoleranca in preobčutljivost na hrano. Vse skupaj pa uvrščamo v skupino preobčutljivostnih reakcij telesa.

Če se spopadate z naštetimi težavami, lahko svoje vprašanje zastavite strokovnjakom iz laboratorija Medicare PLUS, kjer opravljajo različna testiranja na preobčutljivost.

Pridružite se nam v tokratni javni tribuni, ki bo potekala v torek, 8. 5. 2018 med 11.–12. uro.

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.