fbpx

Javna tribuna: Kdaj in kam po pomoč zaradi alkohola?

Javna tribuna, Odnosi, Odnosi v družini, Zanimivo, Zasvojenosti

Alkohol zaznamuje življenja družinskih članov. Najbolj vpliva na odnose v družini. Zanima nas, kakšne so poti proti rešitvi.

objem otrok stiska pomoč

Alkohol zaznamuje življenja družinskih članov. Najbolj vpliva na partnerski odnos in na odnos med starši in otroki. Zanima nas, kakšne so poti k rešitvi?

Ste vedeli?
Slovenija se glede obsega posledic zaradi škodljive rabe alkohola nahaja v samem evropskem vrhu.

Podatki raziskave o Uporabi tobaka, alkohola in prepovedanih drog (2015) kažejo, da v Sloveniji 43 % prebivalcev med 25 in 64 letom, alkohol pije čez mejo manj tveganega pitja alkohola ali pa se je v zadnjem letu visoko tvegano opilo.

CINDI raziskava je razkrila, da kar 28 % moških in 16 % žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje.

Visok odstotek potrjuje tudi podatek o registrirani porabi alkohola, ki se giblje med 10,3 in 13,5 litra čistega alkohola na odraslega prebivalca na leto.

Tvegano pitje alkohola predstavlja za državo tudi znatno finančno breme. Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, so v letih 2011—2014 v Sloveniji v povprečju znašali 153 milijonov evrov letno. Pri tem niso všteti stroški zaradi prometnih nezgod, nasilja v družini in drugih kriminalnih dejanj, kar številko dvigne na 234 milijonov evrov. (vir: NIJZ)

 

V javni tribuni v sredo, 28. 2. 2018, ob 13.00 na Starševskem čveku bo gostja in sogovornica Nataša Sorko, socialna pedagoginja, družinska terapevtka, strokovna vodja programov za psihosocialno pomoč družinam, ki se soočajo s težavami z zasvojenostjo z alkoholom in avtorica knjige Zmoreš, če se odločišPogovor z Natašo Sorko.

 

O javni tribuni

Življenje z alkoholom je lahko mračno, odraščanje s travmo iz otroštva le še eden od življenjskih izzivov, partnerstvo ne-izpolnjujoče in trpljenje, ki ga doživljajo priče okoli tistega, ki uživa preveč alkohola, pa veliko. A vendar je izhod iz alkohola mogoč!

V javni tribuni se bomo pogovarjali o možnih izhodih, prvih korakih, motivih, zakaj to storiti in posledicah, ki grozijo, če se alkoholu brezmejno predajate.

Vabljeni, da se nam pridružite!

 


Sledite nam