fbpx

Javna tribuna: Kakovost bivanja v zaprtih prostorih – pogovor s strokovnjakoma

Dom, Javna tribuna

Jeseni in pozimi tudi 95 % časa preživimo v zaprtih prostorih. Zato je toliko bolj pomembno, kakšni so zrak, temperatura, svetloba in drugi dejavniki v prostoru. Na kaj je dobro biti pozoren vprašajte v javni tribuni, ki bo 16. 10. 2019, ob 11. uri na forumu na Med.Over.Net.

pogovor zdravnica pacientka

Raziskave Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriške agencije za varovanje okolja (EPA) so pokazale, da ljudje v zaprtih prostorih v povprečju preživijo kar 90 odstotkov svojega časa ali skoraj 22 ur na dan. Na delovni dan mnogi v povprečju preživijo na prostem le 15 minut. (vir)

Zaskrbljenost glede kakovosti bivanja v zaprtih prostorih je upravičena

Znanstvene raziskave zadnjih desetletij vse bolj jasno kažejo na negativne vplive, ki jih ima sodobno sedeče življenje v zaprtih prostorih.

Študije ameriške agencije za varstvo okolja celo kažejo, da je zrak v stavbah pogosto dva- do petkrat bolj onesnažen kot tisti na prostem. Ker je to zrak, ki ga pretežno dihamo, je njegova onesnaženost vse bolj predmet pozornosti ustreznih ustanov. (vir)

Omejena količina svežega zraka in dnevne svetlobe ter povečan obseg snovi, ki se izločajo iz materialov v prostoru (oprema, barve, gradbeni materiali ….), lahko negativno vplivajo na razpoloženje, zbranost, učinkovitost in tudi zdravje, pri čemer najbolj trpi naš dihalni sistem.
Slaba klima v zaprtih prostorih povzroča draženje oči, nosu in grla, glavobol, vrtoglavico in izčrpanost, tudi alergijo, bolezni dihal (astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)) in druge bolezni povezane z oslabljenim imunskim sistemom.

Kaj lahko storite v domačem okolju, kaj v službi, kako si pomagate ob morebitnih težavah bomo odkrivali s strokovnjakom za kakovost bivalnega okolja:

  • mag. Marina Praprotnik, dr. med., pulmologinja, pediatrinja in predsednica Ustanove za novo Pediatrično kliniko
  • mag. Miha Tomšič, slovenski gradbeni inženir in strokovnjak za trajnostno gradnjo Gradbeni inštitut ZRMK

Vabljeni k pogovoru v sredo, 16. 10. 2019, ob 11. uri na forumu.

Pokrovitelj Javne tribune: Baumit
“Želimo, da bi vsi ljudje bivali v zdravem, energijsko varčnem in lepem domu.”

Preberite tudi: Kdaj se doma dobro počutimo


Sledite nam