fbpx

Javljalniki požara: Kam jih namestite?

Novice, Zanimivo

Javljalnik požara lahko skrajša čas do prihoda gasilcev, če je pravilno nameščen in redno vzdrževan.

Doma zagori. Le 5 do 10 minut je treba, da se vnamejo vsi vnetljivi materiali v prostoru. Ta čas imenujemo požarni preskok. V povprečju gasilci v Ljubljani na kraj požara prispejo v 8 minutah.  Vendar pa običajno regijski center za obveščanje prejme informacijo o požaru šele, ko je ta že razvit. To pomeni, da gasilci na prizorišče lahko pridejo tudi 15 in več minut od začetka požara. Ravno ta dragoceni čas skrajšujejo ustrezno nameščeni javljalniki požara.

Doma vam javljalnikov ni treba namestiti, je pa to vsekakor smiselno, saj vas tehnično primeren in brezhiben javljalnik lahko na nevarnost opozori že na začetku nastajanja nevarnosti in tako bistveno skrajša čas pred pričetkom gašenja požara. Če na javljalnike niste mislili in pripravili inštalacij zanje že ob gradnji, imate možnost namestiti kvalitetne baterijske javljalnike kadarkoli pozneje.

Javljalnik vam ne bo v pomoč, če ne boste izbrali javljalnika ustrezne vrste. V kuhinji in garaži bo najbolj primeren temperaturni javljalnik, ki zaznava maščobne eksplozije, v drugih prostorih pa optični javljalnik, ki je občutljiv na dim. Prav tako vam javljalnik ne bo koristil, če ga boste namestili na neustrezno mesto in ga ne boste redno vzdrževali.

Kako učinkovit bo javljalnik, je predvsem odvisno od tega, ali ga redno vzdržujete ali ne.

Preberite, katero je najustreznejše mesto, zakaj ni dobro namestiti kombiniranega javljalnika požara in ogljikovega monoksida ter ostale koristne informacije o javljalnikih požara. >>

Več o požarni varnosti najdete tukaj >>

zt-javljalnik-pozara


Sledite nam