fbpx

Jagoda in špargelj. Skupaj?

Mesec dni za zdravje, Zanimivo

Že stari Rimljani so vedeli, da je špargelj zelo okusen in zdrav, verjeli so tudi v zdravilno in mistično moč jagod. Predstavljamo vam jed, kjer se združita špargelj in jagoda.

Zaradi vse bolj stresnega življenja, premalo gibanja in slabe prehrane ima čedalje več ljudi težave z zdravjem, zato je priporočljivo, da se prehranjujemo čimbolj raznoliko, predvsem pa sezonsko.

Oglejte si tajni recept!

Marché ima vedno sveže in sezonske jedi vključene v ponudbo, v aprilu in maju – popestritev ponudbe z jagodami in šparglji v ponudbi solat, prilog, limonad in sokov.

Šparglji

Znani so znani kot odličen diuretik, zaradi česar jih velikokrat priporočajo za zbijanje temperature in za odvajanje vode iz telesa. Blagodejno vpliva na vse ledvične in sečne tegobe, čisti kri, krepi imunski sistem, odpravlja težave sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Pripomorejo pa tudi k znižanju krvnega tlaka in holesterola.

Glavna učinkovina v špargljih, ki jim daje vse omenjene zdravilne lastnosti, je asparagin. Ta učinkovina poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Pri nekoliko večji zaužiti količini špargljev bo imel vaš urin zaradi jantarjeve kisline in amonijaka nekoliko neprijeten vonj.

Foto: Marché Mövenpick Slovenija

Jagode

Že v antičnem Rimu so verjeli v zdravilno moč jagod. Pripisali so jim moč pri zdravljenju melanholije, vseh vrstah vnetij, odpravi ledvičnih kamnov, vročinskem stanju, slabem zadahu, bolezni krvi.

Jagode vsebujejo veliko vitamina C, nekaj vitamina A in K, beta karotena, različne sadne kisline, nekaj folne kisline, veliko pa železa, natrija, kalija, mangana, fosforja in nekaj kalcija.

Lahkotna jagodna sladica za prihajajoče tople dni.

Recepti.Over.Net

Ali ste vedeli? Če po obroku zelenjave ali rdečega mesa, ki vsebuje veliko železa, zaužijemo jagode, ki so bogat, vir vitamina C, izboljšamo absorbcijo železa, kar je bistveno pri slabokrvnosti.

vir. Med.Over.Net


Sledite nam