fbpx

Izpoved: Moški, ki je priznal trpljenje

Bolezni, Zanimivo, Zdravje, Zdravje in bolezni

Depresija ni zlom roke, ki ga sanirajo v bolnišnici ali norice, ki jih dobiš samo enkrat. Je precej globlje kot to.

Doug Leddin, iz Dublina, je napisal iskreno sporočilo o svojem boju z depresijo na Facebooku. Njegova izpoved se je razširila v nekaj urah, za pogum pa so mu čestitali prijatelji, znanci in tujci.

27- letnik je s pomočjo prijatelja, Gerarda Walsha, pripravil tudi nekaj minutni videoposnetek, v katerem govori o svojem boju z depresijo ter hkrati poziva tudi druge, da o težavi govorijo in si poiščejo pomoč, če je treba.

Pojasnil je, da je bil glede svoje izpovedi “živčen kot hudič” a hkrati je upal, da bo z videom in izpovedjo s svojih ramen odvrgel breme ter bil drugim v pomoč.

Doug je dejal, da kljub temu, da se bori z depresijo že več kot desetletje, je zdaj v precej boljši »koži«.

Video se začne z bližnjim posnetkom Dougovega obraza:

»V zadnjih desetih letih sem živel dve različni življenji. Življenje, kot so ga videli moja družina, prijatelji, sodelavci, soigralci in življenje, ki sem ga videl, doživljal in čutil samo jaz.»

Doug še pojasni, da bi ga prijatelji in družina opisali kot optimista in veseljaka, pa vendar ni bilo tako, v resnici je izjemno trpel za depresijo.

doug pismo 1

Doug pismo 2

Pravi, da je spregovoril naglas v upanju, da pomagam milijonom, ki se borijo z depresijo po celem svetu.

Doug pravi:

»Ne bojimo se temnega prostora ali temnih časov, ki jih preživljamo ali tistega kar smo sposobni storiti, najbolj se bojimo tega, da nas prijatelji ne bi razumeli in da družina ne bo vedela, kaj vse preživljamo.«

Pojasnjuje, da ga skrbi, da sodelavci ne bodo razumeli in da bi celo izgubil službo.

»To je samo stigma znotraj nas, pa vendar družba tega ne bo sprejela tako.«

Pove, da je lani na Irskem zaradi depresije življenje izgubilo 550 ljudi, to je več kot v prometnih nesrečah. Poudari, da bi morali dvigniti zavest o bolezni na raven zavedanja varnosti v cestnem prometu.

Ljudi poziva naj spregovorijo, se odprejo drugim. To je boljše kot, da ostaneš sam s svojimi pretečimi mislimi, kot je nekoč ostal on sam.

Doug

Doug Leddin

Dodaja še:

»Nikoli ne bi mogel biti sam, imam tako veliko dobrih prijateljev, družino, sodelavce, sotekmovalce. V zadnjih desetih letih je ta občutek depresije, ta občutek teme in žalosti, postal tako običajen, normalen.«

»Depresija ni zlom roke, ki ga sanirajo v bolnišnici ali norice, ki jih dobiš samo enkrat. Je precej globlje kot to.«

Svojo izpoved konča z mislijo:

»Hvaležen sem, da sem se vlekel čez to temo, ki mi je pomagala, da sem na koncu zagledal svetlobo. Ta izkušnja mi je pomagala, da sem postal močnejši, kot sem si kdaj zamišljal, da se lahko. Vendar moramo spregovoriti, če trpimo v tišini!«

Oglejte si video z Dougovo izpovedjo.

Nasvete, izkušnje in pomoč lahko najdete na forumu Splošna psihiatrija, kjer na vaša vprašanja odgovarja dr. Daniela Fiket, avtorica številnih člankov.

Foto: dailymail


Sledite nam