fbpx

Slovenija sodi po umrljivosti raka pri moških med 10 držav v Evropi

Aktualno, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Rak je zelo pomemben javnozdravstveni, socialni in ekonomski problem sodobne družbe, zato je obvladovanju te bolezni…

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Fakulteto za šport in z Ministrstvom za zdravje RS predstavilo akcijo Zakorakaj k zdravju.  Akcija je nadaljevanje vseslovenskega projekta – ozaveščanja o moških rakih Pravi moški, ki je bila prvič izvedena lansko leto s ciljem, da bi v Sloveniji čim manj moških zbolelo za rakom in da bi čim več zbolelih preživelo. V letošnji akciji bomo s sloganom Zakorakaj k zdravju poudarili pomen redne telesne dejavnosti, ki občutno zmanjša tveganje, da bi zboleli za rakom.

 

Zakaj akcija ozaveščanja Pravi moški potrebuje nadaljevanje?

Rak je zelo pomemben javnozdravstveni, socialni in ekonomski problem sodobne družbe, zato je obvladovanju te bolezni potrebno posvečati vse več pozornosti. Ker podatki Registra raka RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da moški zbolevajo in umirajo za rakom pogosteje kot ženske, smo lansko leto pričeli z načrtnim ozaveščanjem moške populacije o rakih z dolgoročnim ciljem, da bi v Sloveniji čim manj moških zbolelo za rakom in čim več zbolelih preživelo.

Dejstvo je, da je spreminjanje navad proces, zato je potrebno ozaveščanje o raku in preventivi pred njim izvajati kontinuirano, torej vsako leto. »Pravi moški se torej letos nadaljuje s sloganom Zakorakaj k zdravju in z glavnim poudarkom na preventivi – zdravem življenjskem slogu, ki vključuje redno telesno dejavnost, s katero zmanjšamo tveganje, da bi zboleli za rakom.  Neaktiven življenjski slog je namreč eden najpomembnejših dejavnikov, ki lahko vodijo v težke bolezni – tudi raka,« je poudarila Ana Žličar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.
V središču letošnje akcije je povabilo širše javnosti k hoji, ki ima vrsto zdravilnih in blagodejnih učinkov; hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih oblik vadbe; ko hodimo, korakamo k zdravju.

Zaskrbljujoča statistika

Slovenija sodi po umrljivosti raka pri moških med 10 držav v Evropi, kjer je rak med najpogostejšim vzrokom smrti, takoj za boleznimi srca in ožilja. Med značilne moške rake sodita rak mod in rak prostate. Moški pogosteje zbolevajo za rakom debelega črevesa, danke, pljučnega raka ter raka glave in vratu.

Obenem smo na tretjem mestu v Evropi po incidenci raka pri moških in na enajstem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških.

Vse to se odraža tudi na pričakovani življenjski dobi slovenskih moških. Pričakovana življenjska doba dečkov, rojenih leta 2014, je  77,9 let, kar je le malo nad povprečjem razvitih evropskih držav (76,6 let).

Podatke o pogostosti in umrljivosti za rakom pri moških v Sloveniji je strnila izr. prof. dr. Vesna Zadnik, dr. med., specialistka javnega zdravja z Onkološkega inštitut Ljubljana, Epidemiologija in register raka:

 • V letu 2014 je za rakom zbolelo skoraj 14.000 prebivalcev Slovenije (54 % moških in 46 % žensk); ocena je, da jih bo leta 2017 zbolelo že blizu 15.000.
 • V letu 2014 je za rakom umrlo blizu 6.000 Slovencev (56 % moških in 44 % žensk).
 • V Sloveniji je konec decembra 2014 živelo več kot 98.000 ljudi, ki so se kdajkoli srečali z diagnozo rak.
 • Od rojenih leta 2014 bo do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolel eden od treh moških in ena od štirih žensk.

Pomen telesne dejavnosti za zdravje ali Vsak korak šteje!

Redna telesna dejavnost zmanjša tveganje, da bi zboleli za rakom debelega črevesa za 52 %, pri raku prostate za 6 %, v obeh primerih ne glede na telesno maso.

Redna telesna dejavnost pozitivno vpliva na prognozo pri že zbolelih za rakom, saj zmanjša tveganje za ponovitev bolezni: pri raku debelega črevesa za 49 %, pri raku prostate pa zmanjša tveganje za smrt zaradi raka za 61 %. Redna hoja je v pomoč tudi onkološkim bolnikom pri okrevanju; med zdravljenjem je priporočljivo hoditi večkrat tedensko, intenzivnost pa je potrebno prilagoditi splošnemu počutju in telesni zmogljivosti.

Zakaj z redno hojo korakamo k zdravju?

 • Hoja je preprosto in naravno gibanje, ob primerni intenzivnosti je tudi zelo udobna in varna.
 • Hoja najbolj koristi srcu in pljučem, saj preprečuje srčne motnje in motnje krvnega obtoka.
 • Hoja ne škoduje mišicam, v primerjavi s tekom pa tudi bistveno manj obremenjuje sklepe, vezi in mišice.
 • Pri hoji je možnost poškodb minimalna, kajti saj je med hojo napor manjši.
 • Hoja sprošča in je odlična za vsakodnevno borbo proti stresu.
 • Hoja je primerna za vse starostne skupine.
 • Za hojo ne potrebujete posebne opreme. Malo spodbude, nekaj volje in že ste naredili korak v pravo smer: korak k zdravju in boljšemu počutju.

 Blagodejni učinki hoje

Doc. dr. Vedran Hadžić s Fakultete za šport izpostavlja pomen hoje za izboljšanje kakovosti življenja in splošnega počutja: »Hoja znižuje krvni tlak, raven krvnega sladkorja in raven škodljivega holesterola ter zvišuje raven koristnega holesterola v krvi. Hoja krepi srce in ožilje, zmanjšuje delež maščevja v telesu in negativne posledice stresa ter preprečuje redčenje kostne mase. Hoja vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov ter ugodno vpliva na uravnavanje telesne teže, na sladkorno bolezen, osteoporozo, presnovo maščob in depresijo, primerno oblikuje tudi mišice nog in medenice.«

Pravi moški naj prehodi 10.000 korakov na dan

Priznana raziskovalka hoje, profesorica Tudor-Locke in kolegi, priporočajo spremljanje stopnje sedečega življenjskega sloga z uporabo števca korakov. V ta namen so sestavili priročna navodila o priporočenemu dnevnemu številu korakov za določene starostne in specifične populacije. Priporočeno število korakov je:

 • Vsaj 10.500 korakov za predšolske otroke (4 – 6 let).
 • Vsaj 11.500 korakov za otroke v osnovni šoli (deklice med 6 – 11 letom starosti).
 • Vsaj 13.500 korakov za otroke v osnovni šoli (fante med 6 – 11 letom starosti).
 • Vsaj 10.500 korakov za mladostnike (12 – 19 let).
 • Vsaj 7.500 korakov za odrasle (20 – 65 let).
 • Vsaj 7.500 korakov za zdrave starejše (>65 let).
 • Vsaj 7.000 korakov za osebe z gibalnimi težavami ali kroničnimi boleznimi.

 

Redna hoja pomeni, da naj zdravi moški prehodijo 10.000 korakov vsak dan, tisti s težavami in starejši pa vsaj 7.000.

Naredite velik korak

Spletno stran izogniseraku.si smo nadgradili tako, da ljudi spodbujamo k redni hoji; šteli bomo prehojene korake, metre in kilometre ter se trudili, da bi hoja postala vsakodnevni ritual – ne samo moških, ampak celotne slovenske javnosti.

Vas je ob branju teh vrstic zamikalo, da bi šli na sprehod? Odlično! Nadenite udobno obutev, primerno se oblecite in pogumno zakorakajte k zdravju. Pokukajte še na povezavo Naj lokacije, tam boste našli namige za kakšno novo lokacijo, ki je morda še ne poznate.

Svoje prehojene korake in dosežke lahko objavljate  na spletni strani www.izogniseraku.si in se medsebojno spodbujate k nadaljnjim »zdravim« podvigom.  Akcijo lahko spremljate tudi na Facebook strani Pravi moški.

 

Da bi akcija dosegla čim več moških, je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije posebej intenzivno nagovorilo organizacije in skupine, v katere je včlanjenih mnogo moških. Planinska zveza Slovenije, Zveza gorskih vodnikov Slovenije, Gasilska zveza Slovenije, Distinguished Gentlemans Ride, Slovenske železnice, Sindikat policistov, Društvo študentov medicine Maribor, Društvo študentov mikrobiologije Slovenije in UKC Maribor tako aktivno podpirajo akcijo; preko svojih informacijskih sredstev in strokovnih srečanj bodo poudarjali sporočila letošnje akcije in pomagali pri ozaveščanju preventive in zdravega življenjskega sloga.

Ambasadorji

V naših prizadevanjih nas podpirajo tudi naši ambasadorji: glasbenik Aleksander Mežek, radijski voditelj Janez Dolinar,  gledališka igralka Ana Dolinar Horvat ter Marjan Doler, prostovoljec Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Letos se nam pridružuje tudi gledališki igralec Janez Starina, ki se zaveda pomena tovrstnega ozaveščanja in preventive: »Veliko lahko storimo za svoje zdravje sami, zato prisluhnimo spodbudnemu sporočilu akcije in hodimo; vsak dan, sami, v družbi z drugimi, s seboj, in prevzemimo  odgovornost za svoje zdravje z razmišljanjem zdravega duha, ki želi bivati v zdravem telesu.«

Pravi moški hodi vsak dan. Pravi moški se izogiba slabim razvadam. Pravi moški je pozoren na telesne spremembe, ne okleva, pravočasno obišče zdravnika in se odzove na vabilo programa SVIT.
Sodelovanje v akciji pomeni korak v pravo smer. Pridružite se nam!

 

 

 

 

 

Foto: Mateja Jordović Potočnik


Sledite nam