fbpx

Izhod iz začaranega kroga diet in razočaranj

Prehrana, Zanimivo, Zasvojenosti

Čezmerna telesna teža kljub poplavi raznovrstnih diet, znanju in telesnih dejavnostih, še ostaja zelo velika težava.

Čezmerna telesna teža ter z njo povezano nezadovoljstvo in slaba samopodoba, kljub poplavi raznovrstnih diet, znanju o zdravi prehrani in različnim možnostim za telesno dejavnost, še vedno ostaja zelo razširjena težava. Veliko tistih, ki jim uspe izgubiti telesno težo, jo po zaključku diete spet pridobi nazaj. Ob tem se pogosto pojavi še večje nezadovoljstvo, samopodoba se močno poslabša, občutki krivde in nemoči postanejo še močnejši. Začaran krog eksperimentiranja z vedno novimi mučnimi dietami ter razočaranji po vrnitvi k starim prehranjevalnim navadam se da prekiniti. Na vse skupaj moramo pogledati iz nove perspektive. Vsak človek ima svoje prehranjevalne vzorce ter navade v povezavi s telesno dejavnostjo, ki so naučeni, torej jih je možno tudi spremeniti.

Nova perspektiva shujševalnega programa

Dosedanji shujševalni programi so poudarjali formulo: »HUJŠANJE = MANJ HRANE + VEČ GIBANJA«, za katero pa se pogosto izkaže, da ne drži oziroma ne drži dovolj časa, da bi dosegli želeno in trajno spremembo. Treba se je zavedati tudi dejstva, da k povišanju telesne teže zelo pogosto in pomembno prispevajo psihične težave (stres, depresija, anksioznost, nezadovoljstvo, travmatične izkušnje, disfunkcionalna prepričanja …), dalj trajajoča neprijetna čustvena stanja lahko vodijo v prenajedanje ali čustveno prehranjevanje (ko hrana služi kot orodje za tolažbo, utišanje jeze, premagovanje dolgčasa …), nekateri pa ugotavljajo tudi, da jim prekomerna teža prinaša varnost ter jim nudi nekakšen “ščit” pred zunanjim svetom. V smeri dolgoročne izgube odvečne telesne teže oziroma vzdrževanja zdrave telesne teže je najprej ključno to, da ugotovimo, kateri psihološki vzroki in dejavniki nam onemogočajo izgubo telesne teže in jih odpravimo. Nadalje se je treba posvetiti motivaciji in najti načine, kako jo obdržati. Tako dobimo dopolnjeno formulo izgubljanja telesne teže, ki zares deluje in prinaša zadovoljive in trajne spremembe:

»HUJŠANJE = MANJ HRANE + VEČ GIBANJA + MOTIVACIJA + OSEBNOSTNA SPREMEMBA«.

Pomembne so trajne spremembe

Ta formula je osnova programa “Psihodieta”, inovativnega programa za zmanjšanje ali ohranjanje telesne teže, ki poudarja psihološki vidik pridobivanja telesne teže ter uporablja psihoterapevtske tehnike in metode za osvetlitev in odpravo psiholoških vzrokov za pridobivanje oziroma ohranjanje odvečne telesne teže ter ohranjanje motivacije. Predvsem je priporočljivo, da se v program vključijo tisti, ki pri sebi opazijo določene elemente čustvenega prehranjevanja (prehranjevanje, ki služi zapolnjevanju čustvene praznine, emocionalna lakota, ki pride nenadno in je zelo močna, in mora biti zadovoljena takoj, prisotna je želja po specifični hrani in nekontrolirano prenajedanje, čuti se v glavi (ali v »duši«), ne v želodcu ter vodi v obžalovanje, sram, krivdo) ali prenajedanja in odvisnosti od hrane (občutek, da se določeni hrani ne moremo upreti ali zdržati brez nje več dni).

Več informacij o programu »Psihodieta« si lahko preberete na www.terapija.si ter se odločite za vključitev v naslednjo skupino, ki bo s srečanji začela 3.10. 2016 ob 18.00 uri.

Alja Fabjan

Program vodi Alja Fabjan, certificirana integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije. Za rezervacijo mesta v skupini lahko pokličete na 041 880 933 ali pišete na [email protected].


Sledite nam