fbpx

Izgorelosti ne pridelamo v enem mesecu

Bolezni, Zdravje, Življenjski slog

Če ste pozorni do sebe, lahko preprečite njeno poglabljanje.

Zgodi se najboljšim, vlečnim konjem, tistim, ki dajejo vse od sebe, ob tem pa si ne vzamejo časa, da bi poslušati svoje telo. Zgodi se ljudem, ki so bili na vrhu sveta. Prekipevali so od energije, potem pa naenkrat niso mogli več do stranišča. To je le eden od mnogoterih obrazov izgorelosti. Kaj pa sploh je izgorelost in kako jo zdravimo?

»Če greste na Triglav, boste nekaj dni po vzponu utrujeni, mišice bodo razbolele. Telo se mora regenerirati in obnoviti svoje zaloge. Ko umske in telesne napore doživljamo tako dolgotrajno, da se telesu vmes ne uspe regenerirati, sledijo kronične posledice. Telo pač nekje popusti,« psihoterapevtka Tina Bončina, dr. med., opiše izgorelost, ki v Sloveniji še vedno ni opredeljena kot poklicna bolezen, temveč stanje.

Bončinova, kot pravi, izgorelost obravnava kot splošno vnetje v telesu in poudarja: »Obolelim je težko sprejeti, da življenje nikoli več ne bo povsem takšno, kot je bilo. Res namreč ne bo. Bo pa veliko bolj zdravo.«

Simptomi izgorelosti se začnejo kazati po daljšem obdobju težkih delovnih in čustvenih obremenitev ter vztrajanja v odnosih, ki izčrpavajo – v službi in zasebno.

Znaki izgorelosti

Človeško telo je dobro opremljeno za velike čustvene in telesne napore. Kadar koli smo močno aktivirani (v stresu), nas med drugim brani nadledvična žleza s proizvodnjo kortizola. Slednji v telesu sproži pomembne procese, pojasni Bončinova: »Preusmeri kri, poviša raven sladkorja ter frekvenco dihanja in bitja srca. Telesu tako da energijo in kri preusmeri v dele telesa, ki jo najbolj potrebujejo. V tem primeru so to mišice, saj telo meni, da bomo trdo delali, se borili ali bežali.«

Če je nadledvična žleza v neprestanem pogonu oziroma je ekstremno obremenjena, tudi sama postane utrujena, zaradi česar začne nepravilno delovati.

V Sloveniji in večini evropskih držav izgorelost ni priznana kot poklicna bolezen. Takšna opredelitev bi omogočala veliko: daljši bolniški dopust, poklicno rehabilitacijo, prekvalifikacijo, če se posameznik ne more vrniti na isto delovno mesto. Tistega, ki je izgorel, se ne stigmatizira, ampak obravnava resno.

Izgorelosti tako ne morete pridelati v enem mesecu. Njeni znaki se začnejo kazati po daljšem obdobju težkih delovnih in čustvenih obremenitev ter vztrajanja v odnosih, ki izčrpavajo – v službi in zasebno. Zmotno je namreč prepričanje, da je izgorelost izključno posledica delovnih obremenitev.

»Leto dni lahko trdo delate pri nekem projektu, ampak nato potrebujete tudi daljše obdobje, da si telo in um odpočijeta. Da bi takšen tempo brez regeneracije zdržali pet let? Lahko, telo se bo gnalo, ampak ženete se na kredit. Ko pride čas, da ga poravnate, ga ne boste imeli s čim odplačati, saj bodo vaše zaloge izčrpane,« stanje slikovito ponazori zdravnica Tina Bončina, avtorica nedavno izšle knjige »Izgorelost: si upate živeti drugače?«.

Danes se sicer o izgorelosti že več govori, a ni vsaka utrujenost izgorelost. V nadaljevanju preberite, kako prepoznati izgorelost, kakšne so njene stopnje ter še, kako zdraviti izgorelost in kako jo sploh preprečiti. Preberite več…


Sledite nam