fbpx

Izgorelost ni nagrada za pridnost

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Kako prepoznamo izgorelost? Za vas smo zbrali tudi nekaj prispevkov s forumov na temo izgorelosti.

izgorelost

Izgorelost (burnout) je stanje skrajne telesne, duševne in čustvene izčrpanosti, ki nastopi zaradi daljših čustveno zahtevnih obremenitev.

izgorelostV preteklosti so jo povezovali predvsem s poklicnimi preobremenitvami, značilnimi pretežno za ljudi, ki svoje osebno življenje podrejajo delu. (Prvi raziskovalci izgorelosti v svetu so opravljali študije predvsem na poklicnih skupinah, ki so bile vezane na nudenje pomoči ljudem, svetovanje drugim: npr. zdravstveni delavci, učitelji, psihologi, terapevti, policisti, novinarji …).

Kasnejše študije kažejo, da so ogroženi prav vsi poklici. Še več, danes se poudarja, da lahko pride do sindroma izgorelosti tudi zaradi neustreznih, izčrpavajočih odnosov na drugih področjih in ne samo na delovnem mestu. V t.i. »domačo« izgorelost nas lahko pripelje trajajoče življenje v neizpolnjujočih partnerskih odnosih, pretirana skrb za otroke, ostarele in bolne starše, gospodinjske preobremenitve ipd. Izgorelost je pravzaprav zelo razširjena, doleti lahko vsakega, tako moškega kot žensko, vseh starosti, zaradi neustreznih, izčrpavajočih in nerecipročnih odnosov tako v zasebnem kot tudi v delovnem življenju.

Izgorevanje je proces, ki poteka skozi daljše obdobje, izgorelost pa stanje oz. rezultat tega trajajočega procesa.

Proces izgorevanja ima več faz:

1. V prvi fazi IZČRPANOSTI je človek kronično utrujen, vendar se kljub temu zaradi delovne usmerjenosti svojih težav ne zaveda.

2. V drugi fazi UJETOSTI preizčrpanost postopno pripelje v občutek utesnjenosti. Oseba včasih zamenja svoje delovno (ali drugo) okolje, vendar vseeno ne spremeni svojih delovnih navad (!).

3. V fazi ADRENALNE IZGORELOSTI pa pride do velikega psihofizičnega in nevrološkega zloma. Glavni posledici sta huda depresija in popolna izguba energije. Poleg hude nemoči se pojavijo tudi občutki odpora, navali jeze, posledično tudi večja dovzetnost za srčno in možgansko kap, za različne oblike raka, sladkorno bolezen, razne akutne telesne bolezni, občutno imunsko pomanjkljivost … idr.

S problematiko izgorevanja in adrenalne izgorelosti se v slovenskem prostoru teoretično, raziskovalno in tudi preko osebne izkušnje poglobljeno ukvarja psihologinja dr. Andreja Pšeničny, Inštitut za razvoj človeških virov: http://www.burnout.si. Na omenjeni spletni strani avtorica zelo lepo opisuje problematiko z vseh zornih kotov, med drugim tudi primerjavo med depresijo in izgorelostjo.

Veronika Felicijan, prof. pedagogike in psihologije, moderatorka foruma Kronična utrujenost

Več v temi  Depresija ali sindrom izgorelosti.

Utrinki s forumov:

“Da je očitno nekaj narobe sem ugotovil tudi iz nekaterih bolezenskih znakov, ki bi lahko bile povezane: stalna napetost, že omenjena utrujenost, motnje v delovanju srca (opaženo pri kolesarjenju oz. na maratonu) in prebavil, izguba energije, motnja koncentracije, nemir, negativno razpoloženje, rahle bolečine v hrbtenici in vratu (po spanju)… Opravil sem že nekaj preiskav oz. pregledov (kri, urolog), vendar ni bilo ugotovljeno nič drastičnega, podroben pregled krvi je pokazal, da imam kri čisto v redu. Mi je pa bilo povedano, da so opaženi bolezenski znaki možni zaradi stresa.
Ne znajdem se ravno najbolje v tej situaciji. Sicer sem začel malo več spati (zaradi preutrujenosti), povečal čas za rekreacijo…. Očitno to ne bo dovolj. Kje naj začnem? Obisk osebnega zdravnika, psihoterapevta (terapija z zdravili)?” Več >>

“Pogosto občutim tiščanje oziroma kot nek pritisk ali vrenje v prsih. Neprestano sem utrujena. Pred časom sem bila športno precej aktivna (redno sem tekla, kolesarila), zdaj pa tega ne zmorem. Po telesni aktivnosti sem samo še bolj izčrpana in me še bolj vleče k tlom. S špotnimi aktivnostmi v naravi se sicer najbolj sprostim in napolnim z energijo. Ker trenutno tega ne zmorem, se stres ne sprosti. Tako sem v nekem začaranem krogu.” Več >>

V: “Prosim, napišite kaj o tem, kako si pomagati, če pride do izgorelosti na delovnem mestu. V mislih imam hujše oblike težav, ko nimaš več energije niti za gojenje medosebnih odnosov. Kako si začrtati meje, do kod si se pripravljen izčrpavati, če tega ne zmoreš?”

O: “svetujem vam, da se obrnete na vašega zdravnika, ki bo (v prvi fazi) izvedel potrebne raziskave. Tako bosta ugotovila, če se je vaša izgorelost in utrujenost “skrila” tudi v druge simptome in če obstaja tveganje, da se le-to pokaže tudi na fizioloških parametrih. Vse stvari, ki vam jih lahko svetujem ste verjetno že slišali, pa jih bom vseeno še enkrat navedla: pazite na to, da se zdravo prehranjujete (čim več sadja in zelenjave), poleg tega poskrbite, da se vsaj 3-krat tedensko gibate (pojdite na sprehod ali pa se odločite, da boste šli peš v trgovino), najdite si čim več aktivnosti, ki vas veselijo in resnično začrtajte mejo, da ne boste preveč delali. To pomeni, da med vikendi resnično “odklopite”, ne glejte e-pošte, dajte mobilni telefon na tiho in počnite stvari, ki vas veselijo. Sprašujete me o meji. Vsak ima svojo… ” Več >>

V: “Ali priporočate avtogeni trening kot pomoč pri psihični izgorelosti ? Sam opažam, da sem v službi in doma vedno bolj razdražen, zadirčen, nič se mi ne ljubi in vsako delo se mi zdi težko, pa tudi opravljam ga ne z veseljem. Čisto drugačen sem kot pred nekaj leti. Star sem 42 let in imam dokaj odgovorno delo (vodja oddelka).”

O: “Zdi se nam, da na svoje doživljanje (dolgotrajnega) stresa ne moremo kaj dosti vplivati. A ni čisto tako. Tudi zavestno se lahko sprostimo, umirimo in ponovno napolnimo naše baterije. Prav avtogeni trening, če ga pravilno izvajamo, omogoči samosproščanje v izjemno kratkem času. S tem pridobimo pozitivno naravnanost do samih sebe, kar je bistven predpogoj za sporazumevanje z drugimi ljudmi. Naše življenje večinoma poteka v izmenjavi napetosti in sproščenosti. Vsaka aktivnost je povezana z napetostjo in če želimo, da nekemu dosežku sledi naslednji, moramo med njima vzpostaviti ravnotežje. Običajno s sprostitvijo. In če živimo v ravnotežju med napetostjo in sprostitvijo, se počutimo dobro.” Več >>

Za posvet glede izgorelosti, priporočamo obisk spodnjih forumov:

 Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam