fbpx

Intervju: Vloga očka ob mladi mamici in dojenčku

Dogodki, Družina

Na brezplačnem srečanju bomo govorili o vlogi očka ob mladi mamici in dojenčku.

oce_z_dojenckom

Naši dragi očki se trudijo po svojih najboljših močeh poskrbeti za dojenčka, vendar se prav tako izgubijo v svojih strahovih kot mame, tako da je sočutje obeh izrednega pomena za mir v družini.
»Seveda pa jim mamice pomagamo s tem, da verjamemo v njihovo očetovstvo in jim dovolimo, da stvari uredijo po svoje, kot čutijo sami in ne po naše,« pravi Gabi Grm, družinska terapevtka in intuitivna svetovalka, ki nam je potrdila, da se lahko tudi očki lepo zlijejo z novo družinico, s tem pa osrečijo sebe, partnerko in navežejo tesen stik z dojenčkom.

 

Kakšna je vloga očka pri dojenčku?
Očka ima zelo pomembno vlogo pri dojenčku; v prvi vrsti pa je še vedno ta, da ima rad njegovo mamo, ji pomaga in je sočuten do nje. To otrok čuti in je miren ter zadovoljen. Očka daje oporo obema.

Kako naj očka prevzame skrb za dojenčka?
Preprosto … ko ga mamica podoji, ga vzame k sebi in pri njem podre kupček. Ko joče, ga očka prenaša naokoli in pocrklja, ga pelje z vozičkom na sprehod in če ne pije več pri mami, ga nahrani …. Menjava pleničk in kopanje z očkom sta prava zabava.

Kako naj očka začuti dojenčka?
V naročju, ko ga nežno stisne k sebi, ga pogleda in poduha …. Moški so zelo čutni, le družba jim je prikrojila neko hladnost, ki pa je daleč od resnice.

Kako naj se očka poveže z dojenčkom, če pa nima dojke?
Dotik je seveda primaren pri obeh – pri mami dojka, pri očetu pa božanje.

Kako naj partnerka razume moškega in mu pomaga, da se čim prej in čim lažje poveže z dojenčkom?
Kadar se partnerja med seboj dopolnjujeta, je to lahkotno, saj se čutita v dobrem kot tudi v stiski in če partnerka opazi vidne poteze obraza, ki kažejo na negotovost, mu seveda lahko pomaga tudi z besedami potrditve, kako odlično mu gre … Pa še res je, saj se očki potrudijo po svojih najboljših močeh, tudi če niso tako spretni kot mamice – konec koncev so one z otrokom cel dan in so zato spretnejše z njim… Bodimo jim hvaležne, ko se trudijo okrog dojenčka, in še bolj se bodo odprli, saj si želijo, da bi bile me zadovoljne in nasmejane.

Kako naj partnerka zaupa, da bosta očka in dojenček brez nje čisto v redu?
Zaupanje, da bo vse v redu, je prvo, najprej zaupanje vase, potem pa še v druge … Pa vendar – pravzaprav je vedno vse v redu, tudi ko je dojenček v njegovih rokah, kajne? Vedno imejte v mislih, da se moški zelo trudijo, da bi bile me zadovoljne, le da včasih tega ne znamo videti.

Koliko dojenček v resnici potrebuje očka?
Očka je zelo pomemben od rojstva naprej in otrok ga čuti, prepoznava njegov glas in njegov dotik in nekoč mu to vrne z nasmehom … Pomemben je tako pri dečkih kot deklicah.

Kako čim lepše ustvariti harmonijo v družini?
Vedno je mama sočutna opazovalka, da poskrbi in vidi, kdaj, kje, kako naj pomiri situacijo in da priložnost svojemu moškemu, da je to, kar je, v celoti. Komunikacija na obeh straneh je zelo pomembna za vse.

 

Gabi_GrmO vlogi očka ob mladi mamici in dojenčku bomo z Gabi Grm lahko govorili tudi na brezplačnem srečanju za mamice z dojenčki v Cityparkovi igralnici 29. 4. od 10.00 do 11.00. Več o brezplačnih predavanjih za starše in nosečnice ter jogici za otroke, nosečnice  in dojenčke si lahko preberete na facebook.com/otroskajogica. Tokrat ste resnično dobrodošli vsi – mamice, otročki in očki, da končno razrešimo vse dileme o očetovstvu.

Besedilo: Petra Arula

 

 

 


Sledite nam