fbpx

Industrijsko pripravljen smuti – tekoče kalorije z malo vitaminov in vlaknin

Življenjski slog

Na ZPS so pregledali hranilne tabele sedmih industrijsko pripravljenih smutijev.

smoothie-prikazna

smoothie-prikaznaSmuti, smoothie, zmešanček, več imen za modni hit med sadnimi in zelenjavnimi pijačami. Temu primerno visoka je njegova cena, saj potrošniki za četrt litra smutija plačajo tudi 2,50 evra. Ker proizvajalci smuti oglašujejo in predstavljajo kot zdrav obrok svežega sadja, polnega vitaminov, vlaknin in energije, so na ZPS pregledali hranilne tabele sedmih industrijsko pripravljenih smutijev.

Sveže sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ko pa sadje in zelenjavo predelajo, ostane vitaminov bolj malo. V nekaterih izdelkih ostane tudi bore malo vlaknin; na primer v sokovih jih skorajda ni. »Doma pripravljen smuti iz svežega ali zamrznjenega sadja in zelenjave je kakovosten napitek. Paziti pa je treba, da smutijev, predvsem sadnih, ne popijemo preveč, saj so zaradi velike vsebnosti sladkorja precej hranilni,« poudarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Seveda pa je na drugi strani, industrijsko pripravljen in predpakiran smuti v primerjavi s svežim sadjem in zelenjavo, pa tudi v primerjavi z doma pripravljenim smutijem, čisto druga zgodba.« Na ZPS tudi poudarjajo, da industrijsko pripravljen in predpakiran smuti ni narejen iz svežega sadja, temveč je mešanica že predelanih, zgoščenih sadnih in zelenjavnih sokov in kaš. Kot končni izdelek je še enkrat toplotno obdelan in zato v njem skorajda ni več vitamina C in vitaminov kompleksa B ter na toploto občutljivih drugih koristnih sekundarnih rastlinskih snovi (npr. antioksidantov in polifenolov). Tudi vlaknin je v industrijsko pripravljenem smutiju običajno manj, saj ni sestavljen iz celih zmletih sadežev, ampak so sokovi enega ali več sadežev zmešani s kašo drugih sadežev.

Cena
Eno sveže jabolko (150g) stane okoli 30 centov in je ena priporočena porcija sadja na dan, ki ima, v povprečju, le 79 kcal/332kJ, 17 g sladkorjev in 3 g vlaknin. Priporočena porcija industrijsko predelanega sadnega smutija pa vas lahko stane tudi euro 2, 5.

Sadni smutiji so zelo kalorični in vsebujejo veliko sladkorja
Pogled na podatke v tabeli razkrije, da so pregledani vzorci sadnih smutijev energijsko zelo bogati, saj lahko vsebujejo kar 203 kcal v priporočeni porciji. Vsi pregledani smutiji (izjema je sadno-zelenjavni) so v vsebovali od 25 in 34 gramov sladkorja, torej približno 8 kock sladkorja v priporočeni porciji 250 ml napitka. »Potrošnikom svetujemo, da si pred nakupom smutija ogledajo hranilno tabelo in preverijo, koliko energije, sladkorja ter vlaknin vsebuje,« izpostavlja Marjana Peterman in dodaja: »Vse, ki želijo vedeti, kakšno hrano uživajo, vabimo, da si ogledajo tudi portal www.veskajjes.si, ker najdejo »prehranski semafor« za preko 800 živil in preko 190 pijač.«

Nasvet ZPS
1. Dnevno pojejte vsaj 2 porciji (300 gramov) sadja in 3 porcije (400 gramov) zelenjave. Jejte torej več zelenjave kot sadja, saj vsebuje več vlaknin in manj sladkorja.
2. Vsaj polovico priporočene količine naj bo sveže (torej nepredelano) sadje in zelenjava različnih barv in tekstur.
3. Industrijsko pripravljeni sok (tudi smuti je sok, in sicer gosti) si privoščite le občasno, ko na primer nimate časa za pripravo sadno-zelenjavnega obroka, pa tudi takrat ga razredčite z vodo, ledom ali s posnetim mlekom.
4. Prehranski strokovnjaki priporočajo le en deciliter industrijsko pripravljenega soka dnevno.
5. Ko kupujete smuti, si vedno oglejte hranilno tabelo in preverite, koliko sladkorja in vlaknin vsebuje.

Več informacij:
Revija VIP, 7/8, 2013
www.zps.si
www.veskajes.si


Sledite nam