fbpx

Imunoterapija v onkologiji

Bolezni, Zanimivo

Znanstveno odkritje, da so tumorske celice dovzetne za imunoterapijo, je prineslo novo upanje za zdravljenje …

Imunski sistem je kompleksna mreža celic in organov, ki branijo telo pred organizmi, ki povzročajo bolezni. Celice imunskega sistema lahko razdelimo na celice naravne imunosti (natural killer cells), fagocite ali t. im. mediatorke ter B in T limfocite in njim pripadajoče antigen celice (nor. dendritične celice). Te oblike imunskega sistema se vključujejo v boj proti rakavim celicam. Imunoterapija predstavlja novo obliko zdravljenja malignih tumorjev. Cilj imunoterapije je spodbuditi celice imunskega sistema, ki prepozna rakave celice in sproži obrambni proces.

Prednosti imunoterapije

Znanstveno odkritje, da so tumorske celice dovzetne za imunoterapijo, je prineslo novo upanje za zdravljenje številnih, težkih oblik raka. Pri imunoterapiji uporabljamo zdravila na način, ki se borijo proti raku in stimulirajo imunski sistem bolnikov. Imunoterapija, za razliko od kemoterapije, kirurških posegov, radioterapije (obsevanj), se ne osredotoča na raka, ampak na bolnikov imunski sistem. Pozitiven učinek imunoterapije se odraža pri zdravljenju napredovalih stopenj raka, ko so vse druge oblike zdravljenja neuspešne.

Razne terapije, vključno s kemoterapijo delujejo ne tumor, tarčna zdravila delujejo selektivno na tumor (manj na vse druge celice telesa), imunoterapija deluje v glavnem na imunske celice, lahko pa tudi na tumorske (recimo zaviralci liganda PDL1 – atezolizumab deluje ne ligand, ki je na tumorski celici). Trik je v mehanizmu delovanja – dosedanja zdravila vključno s tarčnimi se sama, kot zdravilo, vpletejo v procese v celici in tako izzovejo njeno smrt ali preprečijo nadaljnjo delitev ali zmanjšajo dotok hranil … Imunoterapija pa ponastavi imunske procese, ki jih je iz nekaterih razlogov imunski sistem »pozabil« uporabljati – zdravilo samo se ne vtika v proces v tumorski celici – ta poteka po »pokvarjeni« poti kot do tedaj. Rezultat »napačnega« notranjega procesa v tumorski celici so antigeni, ki so drugačni od naših naravnih, in bi jih v rednih okoliščinah imunski sistem prepoznal in to celico uničil (to počne na dnevni bazi). Ker se mu je nekje nekaj zataknilo, in tega ni more narediti več, mu imunoterapija pomaga ponastaviti celice imunskega sistema, ki ponovno začnejo opravljati svojo nalogo.

Imunoterapija deluje na širok spekter različnih rakavih obolenj. Čeprav raziskave o učinkih imunoterapije še vedno potekajo, se je ta oblika zdravljenja izkazala za učinkovito pri določenih tipih raka, ki so še včeraj veljali za neozdravljive. Govorimo o melanomu, pljučnem raku, Hodgkinov limfomu in raku prostate. Imunoterapija lahko razdelimo na aktivno in pasivno.

Pasivna imunoterapija je termin, ki se uporablja za zdravljenje, z imunimi komponentami, običajno so to protitelesa, ki so narejene izven telesa in se takšna, že narejena, dajo bolniku.

Aktivna imunoterapija pomeni, da bolnik prejme učinkovino, ki bo spodbudila njegov imunski sistem, da proizvede protitelesa, ki bodo delovala naprej.

Vprašajte več o imunoonkološki terapiji na forumu Kako živeti z rakom?

 


Sledite nam