fbpx

Imate zamašen nos? Bodite pozorni na izcedek

Bolezni, Zanimivo, Zdravje

Zaradi vnetne zadebelitve nosne sluznice, nastajanja čezmerne količine izcedka in nabiranja vnetnih celic iz razširjenih kapilar v nosni sluznici zrak ne more normalno prehajati skozi nos. Vzrok za to so virusi, bakterije in alergeni.

Zamašenost nosu in manjša prehodnost dihalnih poti sta med glavnimi razlogi, da je delovanje nosu okrnjeno. Prehodnost dihalnih poti ni pomembna le zaradi normalnega dihanja, prečiščevanja, segrevanja in vlaženja zraka, temveč tudi zaradi prepuščanja zraka v spodnje dihalne poti, vzdrževanja prehodnosti evstahijeve cevi in dobrega sluha ter delovanja pljuč in srca. Zamašen nos je najpogosteje le znak kratkotrajnega prehlada, lahko pa kaže tudi na druge bolezni.

Pri zamašenosti nosu gre običajno za vnetje

Rinitis oz. vnetje nosne sluznice je ena najpogostejših bolezni dihal, spremljata pa jo zamašen nos in vodeni izcedek. Prepoznamo jo tudi po spremljajočih simptomih: srbenju nosu, kihanju, kašljanju, ščegetanju v žrelu, bolečinah v žrelu in glavobolu. Zaradi vnetne zadebeljenosti nosne sluznice, nastajanja čezmerne količine izcedka in nabiranja vnetnih celic iz razširjenih kapilar v nosni sluznici zrak ne more normalno prehajati skozi nos. Vzrok za to so virusi, bakterije in alergeni. Če pa ne gre za vnetja, so lahko vzroki sprememba temperature in vlažnosti zraka, prah, dim, ostre vonjave in močno začinjena hrana. Zamašen nos je lahko tudi posledica dolgotrajnega jemanja nekaterih zdravil ali kapljic za nos ter hormonskih sprememb.

Zamašen nos pri otrocih

Zamašen nos in vnetje zgornjih dihalnih poti sta opaznejša pri najmlajših. Razlog za to so nosni prehodi, ki so pri otrocih ožji, zato že blaga zamašenost nosu ovira dihanje. Na taka vnetja moramo biti zelo pozorni, saj otroci ne opazijo pravočasno prvih znakov bolezni, pa tudi starši jih pogosto opazijo šele potem, ko se pojavijo drugi simptomi, ki niso povezani z dihali – motnje pri hranjenju in spanju ter razdražljivost.

Videz nosnega izcedka pomaga pri odkrivanju bolezni

Zamašen nos in obilnejši izcedek iz nosu sta običajno simptoma vnetja zgornjih dihalnih poti. Izcedek je voden, lahko tudi sluzast, rdečkasto obarvan, spremljajo pa ga oslabelost, bolečine v žrelu in povišana telesna temperatura.

  • Voden izcedek brez pordele nosne sluznice, srbenje in solzenje so znaki alergije.
  • Sinusitis ali vnetje sinusov spremljata značilen sluzasto-gnojni izcedek s kovinskim priokusom in glavobol v predelu obraza, čela oz. sinusov.
  • Če ne gre za vnetje, je lahko izcedek neprijetnega vonja in z morebitnimi sledovi krvi, praviloma le iz ene nosnice, znak prisotnosti tujka v nosu. Na to moramo biti pozorni zlasti pri mlajših otrocih.

 

Foto: Pexels

 


Sledite nam