fbpx

Imate težave z žolčem?

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje

Človeško telo je sposobno tvoriti kristalne kamne v jedru žolčnika, žolčne kamne, le-ti pa lahko povzročijo veliko bolečine

Človeško telo je sposobno tvoriti kristalne kamne v jedru žolčnika. Le-ti lahko povzročijo veliko bolečine. Tiho se lahko žlahtnijo vse dotlej, dokler ne zapustijo mesta nastanka. Ko se odpravijo po vodilih v okolico in tvorijo zastoje, povzročijo veliko bolečine. Z zdravilom Rowachol ublažimo posledice, preprečimo ali raztopimo te nežlahtne kristale, ki so lahko dragocen opomin našemu zdravju. Se lahko žolčni kamni pripetijo tudi vam?

Težave z žolčem se kažejo različno in pogosto jih spremlja tiščanje z bolečino. Zakaj se pojavijo žolčni kamni, kako to, da jih nekateri čutijo, drugi ne? Zakaj se težave ponavljajo tudi, ko so nam že odstranili kamne?

Na vprašanja uporabnikov foruma o težavah z žolčem in žolčnimi kamni, je odgovarjal g. Robert Terčelj iz Farmedice, ki podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

 

 

 

V: Kako pa prepoznamo, da gre za žolčne kamne?

O: “Da gre za žolčne kamne kot vzrok lahko pokaže le preiskava (kadar so dovolj veliki), največkrat ultrazvok. Večino žolčnih kamnov odkrijejo slučajno, ob ultrazvočnem pregledu trebušne votline (mnogi tak pregled opravijo preventivno), saj se mnogi kamni ne kažejo s simptomi – so nemi.
Da gre za žolčne težave, katerim lahko botrujejo žolčni kamni, lahko posumite ko se pojavljajo bolečine ali tiščanje v desnem podrebrnem delu ali v žlički, še najraje po kakšnem močnejšem obroku npr. večerji in vas te bolečine zbudijo iz spanca, ob tem je lahko prisoten občutek slabosti, siljenje na bruhanje ipd.
Vsekakor so te težave vse pogostejše, razlogi pa so različni.
Skratka, če se vam bodo pojavile te težave, bodite na to pozorni. Mnogi jih zamenjujejo tudi z občutkom zgage, ki ima drug vzrok. Če težave vztrajajo več ur in se ne umirijo, je potrebna zdravniška pomoč, največkrat v obliki protibolečinskih zdravil v kombinaciji z zdravili, ki umirijo krče.”

V: Zanima me kakšna je preventiva. Kaj lahko naredimo, da preprečimo žolčne kamne?

O: “Morda se bo slišalo nenevadno, a vseeno: dovolj mastne hrane. Zakaj? Ko zaužijemo maščobe, se žolčnik krči in prazni, s tem pa preprečujemo, da bi žolč v njem zastajal in kristaliziral v pesek oz. v kamne. Seveda to ne pomeni prenajedanja, le zdrava, uravnotežena hrana mora biti. Pri današnjem prehranjevanju ni toliko problem v preveč zaužitih maščob temveč v preveč ogljikovih hidratov, kar pa je že druga, bolj trpka zgodba.
Ob tem tudi ne pretiravajmo s shujševalnimi dietami (podoben vzrok, kot navedeno zgoraj), temveč dovolj zdrav življenski slog hrana-gibanje-spanje.
Če pristavim še naš lonček – nekaj dobre preventive, morda vsaj 2x letno, omogoči Rowachol. Je registrirano zdravilo za žolčne težave in ga lahko uporabljamo tudi preventivno. Žolč bo manj zasičen s holesterolom, bolj tekoč, nabran žolčni pesek (če je nastal) se lažje izloči.”

V: Kaj pa je sploh vzrok nastanka žolčnih kamnov, da vem česa se izogibati?

O: “Med pomembnejše dejavnike štejemo spol (ženski hormoni, nosečnost), motnje v delovanju žolčnika (slabše ali moteno krčenje), dalj časa spremenjena sestava žolča, ki poveča tvorbo kristalov, ti pa se obarjajo v kamne. Kamne lahko povzročajo tudi shujševalne kure s premalo mastne hrane. Preveč premastne hrane je lahko dejavnik, a pri tem ne gre iti v drugo skrajnost. Dobro ravnovesje maščob z drugimi hranili je nujno, pretiravati pa ne gre. Če čutite, da se pojavljajo težave, se je smiselno izogibati cvrtju, preveč jajcem ali z maščobami prebogate hrane. Splošne preventive ni, velja pa zdrava kmečka pamet in logika, da če ne opravljaš hudih fizičnih del, temu primerno tudi ješ.
Vem, da nisem povedal dosti novega, a take so izkušnje in napotki, pa še kaj bi se našlo. Skrb za dobro delovanje jeter in žolčnika bo na mestu, več o tem lahko preberete tudi na http://www.farmedica.si/tezava/41/Zolcne-tezave.”

V: Zanima me zakaj se žolčni kamni najpogosteje pojavijo prav med ali po praznikih? Je to mogoče povezano z dobro hrano in izobiljem?

O: “Med in po praznikih se pojavijo pogosteje žolčne težave, ki jih povzročajo že prisotni žolčni kamni. Ti nastajajo skozi obdobje več mesecev oz. več let. Hrana ob praznikih je močnejša z maščobami, te pa povzročajo intenzivnejše krčenje žolčnika. Če so v tem prisotni kamni, lahko povzročajo boleče občutke (kakšen se rad zatakne v cevki, ki povezuje žolčnik z glavnim žolčevodom), krče, občutek pritiska v jetrnem delu.
Ko govorimo o zdravilu Rowachol, tega lahko jemljemo ko se žolčne težave pojavijo. Lažje prebavimo maščobe, krči so manj intenzivni, tudi kamni se težje tvorijo v žolčniku. Žolč je manj gost, torej bolj tekoč. Odmerek je 3x dnevno 1-2 kapsuli. Ne pričakujte učinka takoj, to je zdravilo ki ga praviloma jemljemo več dni oz. v primeru kamnov, ki pogosto povzročajo žolčne krče, tudi več mesecev.”

V: Vaše zdravilo Rowachol je rastlinskega izvora. Lahko prosim poveste njegove bistvene učinkovine in kako delujejo.

O: “Zdravilo Rowachol je rastlinskega izvora in vsebuje pinen, kamfen, cineol, borneol, levomentol, menton. Gre za terpene, ki jih pridobijo večinoma iz iglic različnih vrst iglavcev, izolirajo in nato standardizirajo v odmerke, za katere je dokazan učinek.
Učinki oz. delovanje pa je:

  • redčenje gostega žolča (manjša nasičenost s holesterolom),
  • povečano nastajanje žolča (posledično boljša prebava maščob),
  • popuščanje krčev v žolčnih izvodilih (ne tako učinkovito kot spazmolitiki, a vseeno dobro in zaznavno),
  • pomoč pri raztapljanju (manjših) oz. preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov,
  • lajšanje težav po operativni odstranitvi žolčnika s kamni,
  • zmanjševanje občutka tiščanja, kadar je to žolčnega izvora.

V: Pred časom sem imela žolčni napad vendar pa se nisem odločila za nadaljnjo diagnostiko. Sedaj me zanima ali to zdravilo potem priporočate, da pojem ob kakšnem bolj obilnem kosilu ali naj naredim kuro. Stara sem 42 let in sem drugače zdrava.

O: “Če ste prepričani, da je šlo za “žolčni napad”, potem bo Rowachol lahko primerno zdravilo. V vašem primeru ga lahko jemljete že kakšen dan ali dva pred obilnejšo jedjo (obletnice, praznovanja ipd.) in nato vztrajate še nekaj dni po tem. 3x dnevno 1-2 kapsuli z nekaj vode. Če se težave pogosteje pojavijo, potem je smiselno daljše, večmesečno jemanje (kura, kot radi pravimo). Pomembno: če pride do omenjenih težav in te vztrajajo več ur, se ne umirjajo, poiščite zdravniško pomoč – lahko gre za akutno stanje v obliki vnetja, kar ni več domena samozdravljenja. Glede na izkušnje (tudi lastne) lahko povem, da je Rowachol zelo dobrodošlo zdravilo, a kot vsa zdravila, ima svoj doseg.”

V: So mogoče kakšni zadržki pri jemanju teh rastlinskih kapsul?

O: “Pravih zadržkov ni, velja pa to, kar sem danes že zapisal: če se pojavijo žolčne težave (močnejši, boleči krči, siljenje na bruhanje ipd.) in te vztrajajo brez prenehanja ali omilitve več ur, to ni čas za samozdravljenje z Rowacholom. V takem, akutnem stanju potrebujemo zdravniško pomoč in hitro delujoča zdravila proti krčem in bolečinam, v primeru vnetij žolčnika tudi antibiotike.
Rowachol torej jemljimo, ko so žolčne težave zmerne tudi v smislu preventive pred njimi, če vemo, da jih občasno imamo. Ena škatlica zadošča za 10 dni, kar je smiselno jemanje, ko se težave pojavijo. Če so pogostejše, lahko jemljemo Rowachol dlje, tudi več mesecev. Po operativni odstranitvi kamnov, je dobro narediti 1-2x letno nekaj tedensko kuro, če čutimo občasno tiščanje v desnem podrebrnem delu.”

V: Kdaj te kapsule še pomagajo in kdaj je prepozno za zdravljenje in lajšanje bolečin ter je potreba po operativnem posegu?

O: “Jemanje kapsul Rowachol je smiselno vedno, ko se pojavljajo žolčne težave ali jih želimo preprečevati ali pa pojav omiliti (npr. vemo, da nam zna mastna hrana pri slavju povzročiti težave). Pomagajo tudi, ko smo morda naročeni na operativni poseg, a se nam pred tem še pojavljajo žolčne težave. Pri akutnih stanjih, ki zahtevajo poseg je pomembno le, da se ne zanašamo le na Rowachol, temveč da jih obravnavamo stanju primerno.”

V: Zakaj pravijo, da so za nastanek žolčnih kamnov bolj dovzetne predstavnice ženskega spola?

O: “Vzrok, da so za žolčne kamne bolj dovzetne predstavnice ženskega spola, gre pripisati ženskim hormonom in še posebej fazi nosečnosti. Ti dejavniki povzročajo spremenjeno sestavo žolča (je bolj nagnjen k tvorbi žolčnih kamnov) ali pa slabše krčenje/praznjenje žolčnika (žolč v žolčniku zastaja in tvori kristale oz. kamne). Med drugimi vzroki so tudi dedna nagnjenost, debelost oz. pogoste shujševalne diete. Morda tudi stres in materinska odgovornost – za to sicer nimamo kliničnih podatkov, a zato življenjske izkušnje.”

Se lahko žolčni kamni lahko pripetijo tudi vam? Preverite v kvizu: 

V: Glede na to, da so problematične maščobe, me zanima, ker imam povišan holesterol, ali sem zato v večji nevarnosti za nastanek žolčnih kamnov?

O: “Ni nujno – če vaš žolčnik deluje normalno, se normalno krči in izprazni, bo holesterol v žolču težje tvoril kamne. Teoritično lahko sklepava, da je manjša obremenjenost s holesterolom lahko preventivni dejavnik za manjšo tvorbo žolčnih kristalov in iz teh (holesterolskih) žolčnih kamnov. A to je le eden od številnih dejavnikov, zato temu ne bi pripisoval ključne teže.
Smiselno bi bilo 2x letno 3-4 tedne jemati Rowachol, predvsem v smislu preventiva in tudi izboljšanega razmerja med LDL in HDL. Ker Rowachol vpliva na jetrne encime, udeležene v nastajanju holesterola v jetrih, s tem doseže manjšo raven LDL in višjo raven HDLa, kar je eden od primarnih ciljev pri povečanem holesterolu.”

V: Leta 1995 sem bil operiran na žolču in so mi predpisali kar hudo dieto. Zanima me ali so zdravila primerna tudi za nas? Včasih pojem tudi kaj bolj mastnega in imam potem težave?

O: “Kovačeva kobila je bosa” in ker nisem delal tako kot govorim, so tudi meni po hudem vnetju žolčnika odstranili žolčne kamne. Jemanje Rowachola je v tem primeru smiselno ob tem, ko se ponovno pojavijo težave (npr. tiščanje ali ob močni pregrešitvi z maščobami slabost). Sam – vsaj sedaj, če že nisem prej – vzamem Rowachol 1-2x letno 3-4 tedne. Kakšen dan po pričetku radi čutimo celo nekoliko več tiščanja (Rowachol vzpodbudi nastajanja žolča v jetrnih celicah), nato pa je bolje in predvsem lažje prebavimo maščobe, z navedenim večtedenskim jemanje tudi lažje po naravni poti odstranimo ev. nabran žolčni pesek ali “žolčno blato”.”

V: Pred leti sem imela operacijo žolčnih kamnov. Bolečine se kar ne nehajo. Kaj bi lahko to pomenilo?

O: “Če so bolečine zelo pogoste, izrazitejše, ne odlašajte z obiskom pri svojem zdravniku in po potrebi pri gastroenterologu. Če gre za težave, ki so bolj povezane z obroki, so pa blažje in jih dobro prepoznate kot žolčne, bo lahko v pomoč Rowachol. Več o pravilnem jemanju lahko preberete na tej povezavi http://www.farmedica.si/si/zdravilabrez … achol.html. Nekaj sem o jemanju po operativni odstranitvi kamnov že zapisal tudi danes, morda bo med tem tudi kaj koristnega za vas.”

V: Ali to pomeni, da lahko žolčne kamne zmanjšamo?

O: “Eden od pokazanih učinkov Rowachola je tudi sposobnost raztapljanja manjših (do 10mm) kamnov. Vendarle – Rowachol ne jemljemo praviloma zaradi tega, saj mnogi žolčni kamni ne povzročajo težav in če jih ne, tudi zdravilo ni potrebno. Rowachol jemljemo predvsem, ko nam žolčni kamni povzročajo žolčne težave – manj bo tiščanja, lažja bo prebava mastne hrane, žolčni krči bodo milejši. Skratka – pri blagih do zmernih žolčnih težavah bo koristno zdravilo.”

V: Pri moji mami so ugotovili, da ima holesterolske kamne, ki se kot sem slišala lahko sami raztopijo. Ali je to res? Hvala za vaše pojasnilo?

O: “Teoretično je možno, da se sami raztopijo, predvsem če se spremeni sestava žolča in je ta manj zasičen s holesterolom. Velikokrat gre zadeva v drugo smer – dejavniki, ki so povzročili nastajanje kamnov so še naprej prisotni, kamni se zato povečujejo, nastajajo novi, primešajo se žolčna barvila in soli. Nekateri prisotnost žolčnih kamnov čutijo (tiščanje po mastni hrani, žolčni krči ipd.), drugi ne. Če se težave pojavijo, je Rowachol lahko dober sopotnik .”

V: Nimam nekih bolečin, le na ultrazvoku se vidi 3 mm polip v žolčniku. Ali se to odstrani ali se v primeru težav odstrani cel žolč?

O: “Pri polipih tako majhne velikosti poseg, če ni drugih zapletov, verjetno ne bo potreben, bolj je smiselno redno spremljanje. Če se vam pojavijo občasno blagi tiščoči občutki, si lahko pomagate simptomatsko tudi z Rowacholom, ne bi pa ga jemal kar tako.”

V: Slučajno so mi odkrili kamen v velikosti 1,4. Do sedaj še nikoli nisem imela težav. Zdi se mi brez veze hodit na operacijo. Ne vem, kaj je bolj prav.

O: “Če vam kamen ne povzroča težav, operacija res ne bo potrebna. Velika večina (po podatkih kar 80%) kamnov ne povzroča izrazitih žolčnih težav. Skratka: dokler žolčnik dobro deluje in ne čutite težav, je dobro!”

Vprašanja in odgovori so povzeti po javni tribuni iz foruma Starševski čvek in niso lektorirani.


Sledite nam