fbpx

Imate težave s sklepi? Zdravijo jih lahko tudi matične celice

Aktualno, Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje

Zdravljenje z matičnimi celicami; poleg zaščite pred nadaljnjo obrabo hrustanca, omogoči tudi delno obnovo hrustančne plasti.

Obrabo hrustanca lahko že vrsto let omilimo s sredstvi za injiciranje v oboleli sklep z namenom zaščite hrustanca. Najbolj znana je hialuronska kislina, novejša metoda z injiciranjem v sklep pa je uporaba bolnikove lastne, s trombociti bogate krvne plazme (metoda Orthokin®). Ta metoda poleg zaščite pred nadaljevanjem obrabe hrustanca z delovanjem rastnih dejavnikov v trombocitih omogoči tudi delno obnovo hrustančne plasti. Najnovejša metoda pa je zdravljenje z matičnimi celicami.

Matične celice so prve celice, ki začnejo tvoriti človeško telo in so predhodnice vseh celic, iz katerih je sestavljen celoten organizem. V začetku imajo sposobnost preobrazbe v katero koli celico človeškega telesa – kožno, kostno, mišično, živčno, spolno, očesno, jetrno, ledvično, hrustančno in v vse druge od približno 200 tipov celic, kolikor jih sestavlja naše telo. Že pred rojstvom se sposobnosti in število matičnih celic nekoliko zmanjša, s staranjem pa so celice vedno manj sposobne transformacije.

Odrasle matične celice v kosteh

Ne glede na starost, imamo tudi odrasli in starejši ljudje, še določeno število matičnih celic. Te lahko tvorijo nekaj tipov usmerjenih celic in so sposobne omejenega razmnoževanja. Najbolj poznan vir odraslih matičnih celic je kostni mozeg, ki vsebuje  tudi krvotvorne matične celice, katere skrbijo za obnavljanje imunskega sistema – odstranjevalca tujkov in okvarjenih celic.

Kostni mozeg je sredica kosti, obdaja pa ga kompaktna kostnina. Mogoče ga relativno neboleče odvzeti v majhni količini, brez večjih posledic po odvzemu. V zadnjem času so razvili tudi posebne igle, ki omogočajo kakovosten odvzem kostnega mozga, obenem pa zmanjšajo bolečino ob in po odvzemu ter hkrati minimalno poškodujejo okoliško kompaktno kostnino.

Odrasle matične celice so bile odkrite že leta 1976, vendar so se klinično začele uporabljati v zadnjih petih do desetih letih, v ortopediji pa se uspešno uporabljajo od nedavnega.

Odrasle matične celice imajo sledeče sposobnosti:

  • se preobrazijo v različne tipe celic (kostne, hrustančne, maščobne);
  • umirijo prekomerno vnetje in s tem omogočijo ugodne razmere za naravno celjenje poškodb (imunomodulacija);
  • zavirajo programirano celično smrt pri drugih celicah, h kateri se celice usmerijo ob neugodnih razmerah (antiapoptotsko delovanje);
  • spodbujajo druge celice k rasti in razmnoževanju, k čemur spada tudi spodbujanje nastanka novih žil, ki prehranjujejo tkiva (trofično delovanje);
  • delujejo protimikrobno, saj izločajo nekatere snovi, ki zavirajo rast mikroorganizmov.

boleci sklep

Kako matične celice zdravijo sklepe?

Ob poškodbi, nenadni prekomerni obremenitvi ali dolgotrajni obrabi hrustanca se v sklepu pojavi vnetje, saj vanj vdre večje število imunskih celic.

Vnetje lahko umirijo odrasle (mezenhimske) matične celice, ki s svojimi lastnostmi omogočijo normalne razmere za rast celic in jih k rasti celo spodbujajo. Poleg tega lahko aktivno sodelujejo pri regeneraciji tkiv, saj se diferencirajo v tip manjkajočih celic.

Zdravljenje je preprosto, hitro in učinkovito

Zdravljenje je za pacienta preprosto, hitro in razmeroma neboleče, rehabilitacija pa ni daljša, kot je priporočena za podobne posege brez uporabe celic. Zdravljenje z matičnimi celicami se predlaga ob pregledu ob ugotovitvi primernosti pacienta za tak poseg. Med posegom v lokalni ali splošni anesteziji se mu z golenice ali iz črevnice (del medenice) odvzame od 30 do 50 mililitrov kostnega mozga. Iz kostnega mozga nato usposobljeno osebje skoncentrira mezenhimske (odrasle) matične celice skupaj z rastnimi faktorji, ki so prisotni v kostnem mozgu, in pripravi od 3 do 10 mililitrov koncentrata celic. Takšen celični pripravek nato zdravnik injicira v sklep, v primeru površinske poškodbe hrustanca, ali ga nanese na nosilec, ki ga vsadi v lezijo, če ta sega do kosti.

Cenejše in hitrejše zdravljenje

Pri zdravljenju sklepnih težav je varnost, uporabnost in učinkovitost mezenhimskih matičnih celic dokazalo že več kliničnih študij po vsem svetu. Pred tem je v ortopediji za najbolj učinkovito metodo veljala metoda implantacije pacientu lastnih (avtolognih) gojenih hrustančnih celic, imenovana ACI (angl. Autologous Chondrocyte Implantation), ki se v Sloveniji uporablja že več kot 15 let. V primerjavi obeh metod, so v študijah ugotovili, da je uporaba mezenhimskih matičnih celic enako varna in učinkovita kot ACI metoda. Prednost zdravljenja z matičnimi celicami je en poseg in ne dva, kot ju zahteva metoda ACI (vključuje poseg za odvzem hrustanca in poseg za vsaditev hrustančnih celic nazaj v tkivo). Velika prednost najnovejše metode je tudi, da je cenovno ugodnejša, zaradi česar se je v tujini zdravljenje z matičnimi celicami močno razširilo, uporabljajo pa ga že po vsem svetu.

Avtorji:
Dr. Lenart Girandon, univ. dipl. mikrobiolog, Educell d. o. o.,
Doc. dr. Miomir Knežević, univ. dipl. biolog, Educell d. o. o.,
Asist. dr. Mohsen Hussein, dr. med., spec. ortopedije

Za več informacij obiščite forum Matične celice ali spletno stran podjetja Biobanka in Educell ter se prepričajte, da so prava izbira za zdravo prihodnost.


Sledite nam