fbpx

Težave s prebavo lahko odpravite

Novice, Zanimivo, Zdravje

Slabe življenjske navade, nezadostna telesna dejavnost, zadrževanje blata in čezmerna uporaba odvajal, lahko …

Se malo gibljete, obroke zaužijete stoje, ste nervozni? Potem ni čudno, da imate težave s prebavo. Pa vendar težavo lahko rešite. Osnovni nasvet je, da zaužijete dovolj tekočine, jeste hrano bogato z vlakninami in se gibljete.

Da bi se izognili »počasnemu črevesu«, mu morate dati nekaj, kar bo spodbujalo gibanje. Pomanjkanje vsebine, ki spodbuja gibanje črevesja, ne pomeni enako kot pomanjkanje hrane. Hrana, ki jo zaužijete, mora vsebovati neprebavljive sestavine, ki spodbujajo gibanje mišic črevesa, da iz telesa izločajo blato. Te neprebavljive sestavine hrane se na primer nahajajo v užitnih lupinah sadja in zelenjave ter žit in jim pravimo prehranska vlaknina. Če v hrani ni dovolj vlaknin, tanko črevo absorbira prebavljive sestavine hrane, v debelo črevo pa ne pride dovolj neprebavljivih snovi, ki bi izzvale gibanje in praznjenje črevesa. Takrat se gibanje črevesa upočasni in pride do zaprtja.

woman-in-toilet

Ne zadržujte blata

Slabe življenjske navade, nezadostna telesna dejavnost, zadrževanje blata in čezmerna uporaba odvajal, lahko povzročijo zaprtje. Neuravnotežena prehrana, ki ni bogata z rastlinskimi vlakninami slabo vpliva na črevesje, zato bodite pozorni na to, kaj zaužijete. Dovolj je, da dnevni vnos vlaknin znaša več kot 30 g, hkrati pa je pomembno, da zraven popijete dovolj tekočine (vode) in ne jeste v naglici.

Izberite ustrezne vlaknine

Vlaknine so snovi, ki so odporne proti sokovom, ki se izločajo v prebavnem traktu. Delimo jih na topne in netopne. V boju proti zaprtju najbolj pomaga uživanje netopnih vlaknin, ki jih najdemo največ v polnozrnatih žitih, oreščkih, stročnicah in tudi v zelenjavi in sadju, predvsem v lupini. Te nabreknejo v stiku z želodčno kislino in tako povzročijo krčenje črevesnega mišičevja. Topne vlaknine, kot so pektin, najdemo predvsem v sadju, česnu, rdeči in beli čebuli. Upočasnijo absorpcijo sladkorja, maščob in holesterola.

cover sveze sadje in zelenjava

Kronično zaprtje

Če je odvajanje blata zelo oteženo in se ob tem pojavijo še bolečine, svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezno dieto in morebitno zdravljenje. V večini primerov bo zadostovalo, da povečate vnos tekočine, predvsem vode in nesladkanega čaja, sadja in zelenjave, ter jogurtov ali kefirja. Začnite dan s kozarcem mlačne vode, kar bo spodbudilo gibanje črevesa.

Vid Vičič, mag. inž. preh. svetuje

Pri zaprtju je predvsem pomembno, da:

  • Poskrbite za zadosten vnos tekočine, predvsem vode, in sicer okoli 2-3 litre, v vročini, pri napornem delu ali suhem zraku pa tudi več. Pri zadostnem pitju tekočine je urin svetel, slamnato rumene barve.
  • Povečajte vnos prehranske vlaknine. Kako to doseči, si lahko preberete v članku
  • Pomembno je vzpostaviti zdrave navade iztrebljanja. Krčenje debelega črevesa in signal za odvajanja blata se po navadi pojavi že takoj zjutraj. Če se nanj ne odzovete ta občutek mine. Blato se v debelem črevesu zadržuje dlje časa, zato se izsuši in »zapeče« saj se absorbira več tekočine. Odvajanja ni dobro zadrževati, najbolje je, da vzpostavite rutino, tako se bo tudi vaše telo navadilo in boste z manj težav odvajali vsak dan ob približno enakem času.
  • Bodite redno telesno aktivni. Mišična aktivnost spodbudi tudi pomikanje črevesne vsebine.

Slive in lanena semena so tudi do neke mere učinkovita pri odpravljanju težav z zaprtjem. Predvsem zaradi vsebnosti vlaknine in pri slivah tudi sorbitola. Zelo učinkoviti so tudi pšenični otrobi.

Kljub temu pa določenih težav vsem ljudem ne uspe odpraviti samo s povišanim vnosom vlaknin, bodisi, ker so njihove težave hujše ali pa, ker teh živil ne želijo uživati. Takrat je najbolje poseči po prehranskem dopolnilu Laxemon, ki vsebuje laktulozo in magnezij. Laxemon je edino prehransko dopolnilo v Sloveniji, ki v priročno zapakiranih vrečkah vsebuje laktulozo v granulah in je praktičen za uživanje tako doma kot na poti.

Laktuloza prispeva k hitrejšemu prehajanju črevesne vsebine. Po principu osmoze zadržuje vodo v črevesu ter tako mehča blato in pospeši ter olajša praznjenje črevesja.

Laxemon ne draži črevesa in ne povzroča krčev in bolečin. Laktuloza deluje probiotično kar pomeni, da blagodejno vpliva na črevesno mikrofloro in pomaga vzpostaviti ravnovesje v črevesju. Največja prednost laktuloze je, da deluje preko naravnih mehanizmov in ne poleni črevesa ter ne povzroča odvisnosti od odvajal, zato lahko Laxemon za vzdrževanje normalne prebave uporabljate vsak dan, neomejeno dolgo. Laxemon vsebuje tudi magnezij, ki prispeva k ravnotežju elektrolitov.

Laktulozo zaradi velike varnosti lahko uporabljajo tudi otroci, nosečnice in doječe matere ter diabetiki, saj nima vpliva na krvni sladkor.

lax

Prehransko dopolnilo Laxemon je na voljo v specializiranih trgovinah in lekarnah.


Sledite nam