fbpx

Imate pravo polico za vaše najemniško stanovanje?

Novice

Po dolgem iskanju ste končno našli pravo najemniško stanovanje zase. Prepričani ste, da so vse skrbi že za vami, čaka pa vas samo še selitev. Ampak preden preselite vse svoje stvari v novo stanovanje …

Po dolgem iskanju ste končno našli pravo najemniško stanovanje zase. Prepričani ste, da so vse skrbi že za vami, čaka pa vas samo še selitev. Ampak preden preselite vse svoje stvari v novo stanovanje, vam svetujemo, da preverite, kako boste v novem domu zavarovani. Veliko najemnikov namreč niti ne pomisli na dejstvo, da za svojo lastnino in odgovornost potrebujejo lastno zavarovalno polico, in zmotno mislijo, da so kriti s polico lastnika stanovanja, kar pa po navadi ne drži.

Kaj naj zavaruje lastnik in kaj najemnik?

Lastniki premoženja, ki praviloma sklepajo premoženjska zavarovanja, se glede na naše podatke najpogosteje odločijo za požarno zavarovanje (vključuje tudi naravne nevarnosti, kot so vihar, toča, in, če je posebej dogovorjeno, poplava), potresno zavarovanje, strojelomno zavarovanje in vlomsko zavarovanje. Svetujemo vam, da se zato z lastnikom stanovanja pogovorite tudi o njegovi sklenjeni zavarovalni polici.

Po Obligacijskem zakoniku lahko zavarovalnica plača škodo samo tistemu, ki ima izkazan premoženjski interes, praviloma pa je to lastnik. Priporočamo vam, da vsak zavaruje tisto premoženje, katerega lastnik je. Lastnik naj torej zavaruje nepremičnino in svojo opremo, vi kot najemnik pa svoje stvari. Če se torej zaradi toče poškoduje streha, povračilo dobi lastnik stavbe, če pa vam indirektni udar strele uniči računalnik, ki je ustrezno zavarovan, se škoda povrne vam.

Dogaja se tudi, da nepremičnino zavaruje najemnik in je ob škodnem dogodku presenečen, ker odškodnina po Obligacijskem zakoniku pripada lastniku. To je še posebej problematično v primeru, če lastnik in najemnik nista v najboljših odnosih. V takšnih primerih je namreč dokazovanje, da ima premoženjski interes izkazan nekdo, ki ni lastnik, lahko zelo težavno oziroma pogosto praktično neizvedljivo.

polica_stanovanje

Poskrbite za lastne stvari

V novo stanovanje boste zagotovo preselili tudi kakšne stvari, ki imajo večjo vrednost, kot so dober prenosni računalnik, televizija, druga elektronska oprema, dragocena slika ali kaj podobnega, kar bi vam lahko v primeru škode povzročilo dodatne stroške. Zagotovo je v vašem interesu, da te stvari ustrezno zaščitite, to pa lahko storite z ustreznimi zavarovanji. V praksi pa ravno tu največkrat pride do zapletov: lastnik stanovanja zavaruje nepremičnino in svojo opremo, do škode pa pride na opremi najemnika.

Strošek zavarovanja je nižji kot možna škoda

Svetujemo vam, da vključite v zavarovanje tudi svojo odgovornost, saj, če boste sami povzročili škodo v najetem stanovanju, ste zanjo tudi odgovorni. Škode iz tega naslova so lahko zelo visoke in brez ustreznega zavarovanja, v tem primeru gre za zavarovanje odgovornosti, je lahko prizadeta vaša celotna eksistenca. Recimo, če zgradba, v kateri ste najeli stanovanje, zgori, ima v določenih primerih lastnik stanovanja pravico od vas zahtevati povračilo. Če ste za škodo na najetih kapacitetah odgovorni sami, gre za odgovornostno zavarovalno kritje. To pomeni, da se lahko kot najemnik zavarujete za takšne škode s sklenitvijo zavarovanja svoje odgovornosti.

Oglasno sporočilo


Sledite nam