Imate pogosto hladne roke in noge? Izboljšajte prekrvavitev …

anonimni uporabnik, 07. februar 2017
GibanjeOstalo

Za izboljšanje cirkulacije nog in rok takoj spremenite nezdrave navade, izogibajte se stresnim situacijam in več gibajte.

Vas pogosto zebe in imate hladne roke in noge? Razlog je upočasnjena prekrvavitev, torej nezadovoljiv pretok krvi v organizmu, ki je pomemben za dovajanje kisika in hranljivih snovi v tkiva. Med najpogostejše razloge upočasnjene prekrvavitve rok in nog štejemo nezdrav način življenja, izpostavljenost mrazu in neprimerno prehrano. Rešitev za izboljšanje prekrvavitve v rokah in nogah obstaja, vsekakor pa sta najbolj pomembna vadba in zdrav način prehranjevanja.

Slaba prekrvavitev je težava, ki pesti veliko ljudi in lahko povzroči resnejše zdravstvene zaplete, zato je nadvse pomembno, da vsakodnevno skrbimo za ustrezno prekrvavitev telesa. Pozorni moramo biti na zdravo prehrano in dovolj gibanja, še posebej, če imamo pretežno sedeč poklic, pri tem pa so nam lahko v pomoč tudi vaje, ki pomagajo k vzpostavitvi boljšega pretoka energije.

Preberite si, kako lahko izboljšamo prekrvavitev nog, rok in vratu s pomočjo vadbe.

Simptomi slabe prekrvavitve v nogah

Hladne noge in neprijeten občutek težkih nog sta najpogostejša simptoma slabe prekrvavitve. Skoraj zagotovo gre za omenjeno težavo, če jo spremlja še glavobol z vrtoglavico, tinitus – šumenju v ušesu in pomanjkanje pozornosti. Redkeje se pojavi tudi modra koža, skupaj s krči in mravljinčenjem med hojo. Po krajšem počitku odrevenelost in bolečina izgineta, vendar se ob ponovni dejavnosti vrnejo.

Za izboljšanje krvnega obtoka obstaja več naravnih načinov. Ključnega pomena je preventiva, ki temelji na zdravi prehrani in redni vadbi. Če se vse omenjene tegobe zanemarijo, lahko povzročijo hujše zaplete, kot sta možganska kap in srčni infarkt. Zato je zelo pomembno normalno delovanje krvnega obtoka in cirkulacija, ki organizmu dovaja nujno potreben kisik, minerale in vitamine.

Eden od načinov za izboljšanje prekrvavitve nog je, da takoj spremenite nezdrave navade, zmanjšajte vnos soli in se izogibajte stresnim situacijam.

Z vajami izboljšajte prekrvavitev nog

Redna vadba pospeši kroženje krvi po organizmu, zato izberite telesno dejavnost, v kateri boste resnično uživali in jo boste z veseljem obiskovali ali vadili. Počnite karkoli, kar bo spodbudilo delovanje srca, lahko je hoja, kolesarjenje, tek, plavanje.

Eden od načinov za izboljšanje prekrvavitve v nogah je vaja “prsti – pete”. Ta vaja je še posebej priporočljiva za mravljinčenje in bolečine v stopalih.

Sedite s pokrčenimi koleni (90 stopinj) in dvignite prste gor, pete pa naj ostanejo na tleh, nato jih položite nazaj. Vajo izmenično ponavljajte z eno, nato drugo nogo, kasneje še hkrati z obema nogama. Vajo končate z zibanjem s pet na prste.

S pomočjo vadbe “prsti – pete” pospešite prekrvavitev v stopalih in nogah in tako ne boste imeli težav z obtokom krvi.

1# Raztezanje je obvezno

Dolgotrajno sedenje lahko upočasni prekrvavitev v okončinah. Po vsaki uri v sedečem položaju, posvetite 15 minut gibanju in lažji vadbi; s hojo, počepi, z iztegnjenimi rokami rišite velike kroge.

2# Pri sedenju in ležanju privzdignite noge

Ko sedite, privzdignite noge /(uporabite lahko tudi manjšo škatlo), v ležečem položaju pa si pod noge podložite nekaj blazin. To bo pospešilo prekrvavitev in omogočilo najboljšo sprostitev za noge.

3# Neizogibna masaža stopal

Masaža deluje dobro za vsako tegobo, saj se z masiranjem spodbuja pretok krvi določenega predela. Zaradi slabega pretoka krvi lahko postanejo deli telesa tudi napeti in vneti. Z masažo mišic pa se lahko znebite toksinov in pospešite kroženje krvi.

4# Občutite prednosti hidroterapije

Topla voda sprošča mišice in izboljšuje prekrvavitev, zato je hidroterapija odlična metoda za prekrvavitev organizma, za dodatno spodbujanje pa uporabite še piling. Vdihavanje pare vroče kopeli odpira dihalne poti in povečuje dovod kisika v pljuča, vse to pa se odraža v boljšem ravnovesju in dovajanju kisika v kri.

5# Najboljša rešitev za mrzle noge in roke

Nenadne temperaturne spremembe našemu organizmu povzročijo pravi šok. Prilagajanje organizma na novo telesno temperaturo traja vsaj nekaj tednov, zato se je treba prilagajanja lotiti že veliko prej. Za boljši krvni pretok je zelo pomembna pravilna in zdrava prehrana ter redno gibanje.

6# Čez dan pijte veliko vode

Z zadostnim vnosom tekočine omogočite organizmu pravilno delovanje notranjih organov. Pitje vode povečuje raven kisika v krvi, kar pa izboljšuje pretok krvi.

7# Jejte zdravo in polnovredno hrano

Izogibajte se nezdrave, predelane in konzervirane hrane. Jejte živila, kot so ribe in oreški, bogata z zdravimi maščobami. B vitamini so učinkoviti pri izboljšanju obtoka, kot so fižol, čili, leča, krompir in melasa.

8# Izogibajte se cigaretnemu dimu

Kajenje je povzročitelj dolgega seznama zdravstvenih težav in med drugim tudi zmanjšanemu krvnemu obtoku. Če kadite, je morda čas, da se zamislite in prenehate.

9# Hladno – toplo prhanje 

Izmenično prhanje s toplo in hladno vodo od stopal navzgor pospešuje krvni obtok in dejansko ogreje hladne noge. Takšno prhanje oziroma knajpanje ni ravno prijetno, vendar pa zagotovo deluje.

Za tople noge in roke posegate v način življenja toda, če želite spremembe, morate nekaj tudi spremeniti.

 

 

Več novic

New Report

Close