fbpx

Imate ali boste imeli doma mladega voznika?

Zanimivo

Se še spomnite dne, ko ste prvič sami sedli za volan? Ponosa, ko so vam starši prvič zaupali ključe družinskega avtomobila in ste prijatelje odpeljali na izlet? Prve situacije, ko ste podvomili v vaše vozniške sposobnosti? In prve nesreče, ki se je zgodila zaradi nepazljivosti?

Vse te trenutke lahko doživi tudi vaš mladi voznik, mogoče je nekatere že. Mogoče je domov že prišel s sklonjeno glavo in vam s tresočim glasom povedal, da je poškodoval avto. Da mu je izjemno žal, da bo naslednjič bolj pazljiv. V tem trenutku boste olajšani predvsem, da je poškodovan le avto in da je vaš otrok zdrav in cel. Veseli pa boste tudi, da ste za svojega mladega voznika sklenili zavarovanje, ki bo pokrilo škodo nastalo na avtu.

Obdobje povečane nevarnosti

Mladi vozniki so vse osebe, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot tri leta, ne glede na starost voznika. Večina mladih izpit za vozniško dovoljenje opravi takoj po 18. rojstnem dnevu, tako da se do 21. leta uvrščajo med mlade voznike. V letu 2018 so vozniki med 18. in 24. letom povzročili 2353 nesreč, najpogosteje zaradi izgube nadzora nad vozilom in neprilagojene hitrosti. Mladi vozniki tudi mnogokrat precenijo svoje zmožnosti, predvsem v nevarnih situacijah.

Javna agencij za varnost v prometu (AVP) je v svoji raziskavi o ogroženosti mladih v prometu izpostavila sledeče dejavnike tveganja pri mladih (18-24 let):

  • pomanjkanje vozniških izkušenj, kar je pomembno predvsem v kritičnih situacijah,
  • splošen življenjski slog mladih in drugi motivi, saj bolj pogosto vozijo za zabavo, z namenom preživljanja prostega časa, v bolj rizičnih razmerah (ponoči, utrujeni, pod vplivom alkohola, pod vplivom vrstnikov)
  • uporaba različnih avdio in mobilnih naprav tudi v prometu
  • osebnostne in razvojne značilnosti mladih (upiranje avtoritetam, preizkušanja lastnih meja in sposobnosti, nezavedanja možnih posledic itd.).

Doplačilo za mladega voznika

Ker mladi vozniki pomenijo večje tveganje za prometne nesreče, morajo starši, ki imajo doma mladega voznika, doplačati nekje med 20 in 30 odstotkov zavarovalne premije pri obveznem zavarovanju. To doplačilo je sicer prostovoljno, starši pa morajo upoštevati, da v primeru nesreče, ki jo povzroči mladi voznik in neplačanega doplačilo, zavarovalnica ne bo krila celotne nastale škode.

Druga možnost pa je sklenitev samostojnega zavarovanja za mladega voznika, ko je zavarovanje vezano na vašega sina ali hčerko, ne na avto, in bo vaš mladi voznik zavarovan tudi tedaj, ko bo upravljal avto starih staršev, tete ali strica, celo prijateljev.

Zavarovalnice na slovenskem trgu ponujajo ustrezna zavarovanja za mlade voznike, poleg tega pa tudi različne programe z delavnicami varne vožnje za mlade voznike, s katerimi se lahko doplačila za mlade voznike pri avtomobilskih zavarovanjih pomembno znižajo.

Verjamemo, da imate doma odgovornega mladega voznika, ampak nesreča se lahko zgodi prav vsakomur, zato previdnost nikoli ni odveč.


Sledite nam