fbpx

Imajo starši vedno prav?

Družina, Novice, Zanimivo

Sprašujemo se, kdaj imajo starši upravičeno prav in kdaj otroke le zastrašujejo z miti, s katerimi so odraščali?

Mama in avtorica bloga Coolkidzcooltrips Inga Batur je preverila nekaj opozoril in modrosti, ki jih je poslušala kot otrok in jih ima danes kot mama tudi sama na koncu jezika. Ugotovila je, da so nekatera pravzaprav koristna, druga pa so v resnici za knjigo vicev. Kdaj imajo starši torej upravičeno prav in kdaj otroke le zastrašujejo z miti?

Če si ne boš umivala zob, ti bodo izpadli, so govorili starši. Pa da ne sme jesti pogretega krompirja, ker jo bo bolel trebuh, in podobno. Zadnjič je sama k tem opozorilom svojim otrokom dodala še, da jima bo od sladkarij slabo. Ob tem pa jo je prešinilo, jim bo res? So vse to samo miti, ki se prenašajo iz generacije na generacijo, ali pa to zares drži? Preverila je s strokovnjaki. Zbrala je 12 najbolj pogostih opozoril, ki jih redno uporabljamo pri svojih otrocih in jih preverila.

Na pomoč so ji priskočili Jure iz Alfakana, policija in svetovalke portala Med.Over.Net: mag. Iva Verbnik, dipl. ing. živilske tehnologije, moderatorka na forumu Prehrana in varnost živil, Darinka Grmek Štrukelj, dr. med, družinska zdravnica, Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med. pediatrinja, moderatorka na forumu Pediatrija.

  1. Ne smeš jesti pogrete špinače ali krompirja.

Začnimo z mitom, s katerim smo odraščali. Strokovnjaki pravijo, da ne drži. Če špinačo ali krompir shranimo v hladilnik, ju lahko ponovno pogrejemo in pojemo.

Če bomo krompir in špinačo, ko ju vzamemo iz hladilnika, primerno toplotno obdelali, to je segreli nad 70° C, potem bosta mikrobiološko povsem ustrezna za uživanje. Torej ni razloga, da bi ju takoj vrgli stran, čisto v redu bosta tudi za večerjo.

Preverite, ali držijo tudi druge modrosti >>


Sledite nam