fbpx

Igra in prosti čas sta pomembna za otroke

Obvestila, Otroški svet, Zanimivo

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih

Teden otroka je projekt ZPMS, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji.

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne.

Po priporočilih ZN se je Svetovni dan otroka (zasledi se tudi termin »Mednarodni otroški dan«) praznuje prvi ponedeljek oktobra.

1961: Urejeno varstvo otrok, pogoj za uspešnejše delo staršev v proizvodnji, je naloga podjetij, komunalnih in stan. skupnosti
Plakat Tedna otroka iz leta 1954
1960: Od duševnega in telesnega zdravja otrok danes je odvisna harmonija med ljudmi jutri
1963: Vzpodbuda za aktivizacijo družbenih sil komune za razvijanje najširše družbene skrbi za otroke in njihovo vzgojo »organizacija otroškega varstva in vzgoje otrok in družbeni skrbi za otroka sploh.
1964: Družbena skrb za otroka in družino
1965: Šolska kuhinja, varstvo dojenčkov, zdravstveno varstvo otrok, naraščanje kriminalitete:
1968: zdravje – osnovna pravica vsakega otroka: razvoj otroškega varstva
1970: vloga izobraževanja v službah za varstvo otrok
1971: Ustvarjajmo pogoje za uspešnejši razvoj vseh otrok
1973: vsi naši otroci – zaželjeni otroci
1974: pridobivajmo prostor za otroke, razširjajo družbeno organizirano vzgojo otrok in usposabljajmo družbene delavce zanjo

V tem tednu je poleg številnih delavnic za otroke in družine tudi prost vstop v 49 muzejev in galerij po Sloveniji. Več informacij najdete tukaj.

Vir: ZPMS


Sledite nam