fbpx

Upanje v steklenički – v Dnevniku

Zavod MON

V stekleničko upanja naj bi bolniki z rakom zašepetali svoje želje. V Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli okrog 10.000 ljudi. Večina jih v začetku težko sprejme bolezen in se med zdravljenjem znajde…

V stekleničko upanja naj bi bolniki z rakom zašepetali svoje želje.

V Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli okrog 10.000 ljudi. Večina jih v začetku težko sprejme bolezen in se med zdravljenjem znajde v duševni stiski. Zavod za izboljšanje kvalitete življenja Med.Over.Net je zato organiziral akcijo Stekleničke upanja za bolnike z rakom. Bolnike želi obdariti z drobnim talismanom sreče – ročno okrašeno prazno stekleničko za zdravila. Več kot trideset društev, nevladnih organizacij, vrtcev, šol ter okrog 500 posameznikov je v januarju in februarju krasilo približno 1400 stekleničk, ki jih bolnikom po vsej Sloveniji podarjajo ta teden, v tednu boja proti raku.

Iz umetne Fimo mase, papirja, gline, usnja, volne in drugih materialov so nastale unikatne umetnine s poslikavami, v katere naj bi bolniki zašepetali svoje želje. Prejeli so jih tudi tisti, ki ne ležijo v bolnišnicah, ampak hodijo samo v ambulante. “Stekleničke nosijo v sebi sporočilo poguma in upanja. Pred sedmimi meseci sem končala z zdravljenjem limfoma, zato sem tudi sodelovala v akciji, ker vem, kako zelo ti v času bolezni vsaka moralna opora pomaga,” je povedala Kristina Modic. 750 stekleničk so že razdelili v Ljubljani – 150 so se jih razveselili na Pediatrični kliniki, preostale so razdelili med bolnike na Onkološkem inštitutu in na hematološkem oddelku v Kliničnem centru, nekatere pa so razstavili v avli stavbe D Onkološkega inštituta. Tudi te bodo do konca tedna podarili vsem, ki jih potrebujejo.

Saša Malek

Vir Dnevnik.si


Sledite nam