fbpx

Stekleničke upanja za bolnike z rakom – zaključena akcija

Zavod MON

V tednu boja proti raku, ki poteka v tem tednu, se zaključuje akcija Stekleničke upanja za bolnike z rakom . Akcija, ki se je začela na spletnem forumu Skrinjica idej in je povzeta po ideji…

V tednu boja proti raku, ki poteka v tem tednu, se zaključuje akcija Stekleničke upanja za bolnike z rakom.

Akcija, ki se je začela na spletnem forumu Skrinjica idej in je povzeta po ideji onkološke bolnice iz ZDA, se je hitro razširila med ljudi. Vključilo se je 500 posameznikov in 32 organizacij po vsej Sloveniji. Potekala je v mesecu januarju in februarju 2006.

Ustvarjalci, ljubiteljski umetniki in tisti, ki so to postali, so zbrali preko 1400 izdelanih Stekleničk upanja. Zbirale so se na Zavodu Med.Over.Net in bile v začetku tedna izročene  hospitaliziranim bolnikom z rakom na osmih onkoloških in hematološkem oddelku v Ljubljani. Vsem ljudem, ki so sodelovali, velja prav posebno priznanje in zahvala!

“Bolniki so se lepe geste, ki jo pomeni Steklenička upanja, zelo razveselili. Nekateri so bili v začetku morda nekoliko zadržani, vendar mnogi po tem, ko so izvedeli, kaj steklenička predstavlja, niso mogli skriti solza in ganjenosti”, je povedala Andreja Verovšek, vodja projektov pri Zavodu Med.Over.Net, ki je tudi sodelovala pri predaji stekleničk.

“Steklenička upanja pomeni, da ti nekdo stoji ob strani. Je dobra želja, ki prinaša pozitivno energijo. Sama sem pred sedmimi meseci zaključila zdravljenje limfoma in vem, koliko bolniku to pomeni. Če se napornemu zdravljenju pridruži nekoliko optimizma in iskrene dobre želje, je mnogo lažje,” je svojo izkušnjo opisala Kristina Modic iz Društva bolnikov z limfomom.

Stekleničke upanja so okrašene prazne epruvete zdravil, ki se jih obleče v fimo maso. Vsa navodila  za izdelavo je mogoče najti na spletni strani www.zavod.over.net, kjer so objavljene tudi fotografije.

“Ne glede na potek organiziranih akcij, lahko vsak posameznik izdela Stekleničko upanja in jo izroči svojemu bližnjemu, ki je obolel za rakom. V izdelovanje Stekleničke upanja je vloženo osebno delo, energija in tudi ljubezen. Tega ni mogoče spregledati, ko ti stekleničko nekdo izroči,” je še dodala Andreja Verovšek.

V tem tednu je podobna akcija potekala tudi v bolnišnici Maribor in nekaterih drugih oddelkih po Sloveniji. V februarju pa so v sodelovanju z Rdečimi noski obdarili vse bolnike Pediatrične klinike na Vrazovem trgu. Akcijo bodo v jeseni ob dnevu Ozaveščanja o limfomu ponovili v Društvu bolnikov z limfomom.

Primož Cimerman
direktor
Zavod Med.Over.Net

VEČ INFOrmacij:
Andreja Verovšek
[email protected]
/* */

01/520 50 50

Seznam sodelujočih organizacij (po abecedi):
Center za socialno delo Tržič, Dijaški dom Črnomelj, Društvo bolnikov z limfomom, Društvo upokojencev Ravne na Koroškem, Gimnazija Slovenske Konjice, Klub dobrih čarovnic, Ljubljana, vrtec Pivka; Medobčinska zveza prijateljev mladine, Velenje; Mladinski center Velenje; OŠ Antona Tomaža Linharta, Radovljica; OŠ Belokranjskega odreda Semič – Enota vrtca Semič; OŠ Bojana Ilicha Maribor; OŠ Frana Albrehta, Kamnik; OŠ France Prešeren; OŠ Josipa Plemlja Bled; OŠ Koroški jeklarji, Ravne na Koroškem; OŠ Luisa Adamiča  podr. šola Šmarje Sap; OŠ Maksa Durjave Maribor; OŠ Miklavž; OŠ Rozmana Staneta, Maribor; OŠ Slave Klavore Maribor; OŠ Spodnja Idrija; OŠ Toneta Okrogarja, Zagorje ob Savi; Šolski center Krško – Sevnica; Šolski center Velenje; Študentski svet Univerze v Mariboru; Študentsko humanitarno društvo iz Maribora; ustvarjalke foruma Skrinjica idej, vrtec Bovec; vrtec in Bleda; vrtec Oton Župančič; vrtec Tezno Maribor; Vzgojno varstveni zavod Radovljica in še mnogi …


Sledite nam