fbpx

Uvulopalatoplastika

Bolezni, Zdravje in bolezni

Uvulopalatoplastika je manjši, povsem neboleč poseg v lokalni anesteziji s katerim se mehko nebo preoblikuje…

Uvulopalatoplastika je manjši, povsem neboleč poseg v lokalni anesteziji s katerim se mehko nebo preoblikuje in skrajša. Traja 20 do 30 min in uro kasneje pacient odide domov. Za poseg se uporabljajo različni sodobni instrumenti. Celjenje traja, kot pri vsakem kirurškem posegu teden dni. V tem času je potrebno uživanje mehke in prekuhane hrane, tekočine terzdravil proti bolečini.Pomembnih neugodnih posledic po uvulopaltoplastiki praktično ni, po lastnih izkušnjah in navedbah drugih kirurgov so prisotne v manj kot 5 %.Nekoliko se lahko spremeni barva glasu (kar je pomembno morda le za pevce), izjemoma lahko pri pitju občasno zaide tekočina proti nosu, ostane lahko tudi občutek napetosti v žrelu..

“Po uvulopalatoplastiki je 84 % pacientov, ki sem jih operiral povsem prenehalo smrčati ali pa je njihovo smrčanje postalo bilo bistveno tišje, tako, da so bili z zdravljenjem zadovoljni (v literaturi je naveden 75 – 95 % uspeh). Zavedati se moramo, dapri kirurškem zdravljenju popolnega, 100 % uspeha ne moremo niti pričakovati. Večina operiranih je bila po posegu še najbolj vesela izboljšanega dihanja in spanja, saj svojega smrčanja tudi pred posegom ni slišala!”

“Kot kirurg, ki vsakodnevno srečujem z operacijami v področju glave in vratu sem prvo uvulopalatoplastiko opravil pred 8 leti tako, kot je bila strokovno predpisana. Kasneje, z leti in ob vse večjem številu ponovitev in spremljanjem operiranih pa sem jo dodobra spoznal in se ob tem tudi veliko naučil. Prepoznal sem marsikatero pomanjkljivost in tudi rešitev zanjo. Poseg je tako z izkušnjami postal hitrejši, precej bolj učinkovit in manj neprijeten. Kot zanimivost naj za primer povem, da sem pri prvih posegih uporabljal laser, ki je bil priporočen kot najbolj primerna metoda, kasneje pa bipolarni instrument, ki naj bi omogočal še manj boleče operacije in hitrejše okrevanje. V praksi pa se je pokazalo, da to ni povsem res! Vsi ‘sodobni’ instrumenti (laser, radiofrekvenčni in električni) namreč delujejo na toplotnem principu in, čeprav proizvajalci zatrjujejo drugače, vedno povzročajo opekline, te pa bolečine po posegu. Uporabljati sem začel le klasične instrumente in bolečine so postale bistveno manjše! Ob primerni tehniki so ti instrumenti enako učinkoviti, povzročajo manj brazgotin in izboljšajo dolgoročno uspešnost uvulopalatoplastike.”

Za dodatna vprašanja, obiščite forume mape Otorinolaringologija.


Sledite nam