Za boljši dostop do bioloških zdravil

anonimni uporabnik, 18. oktober 2005
Ostalo

Predstavniki Društva bolnikov z limfomom so ministru za zdravje Andreju Bručanu predali peticijo za boljšo dostopnost do bioloških zdravil Ljubljana – Društvo bolnikov z limfomom je danes ministru za zdravje Andreju Bručanu izročilo peticijo z…

Predstavniki Društva bolnikov z limfomom so ministru za zdravje Andreju Bručanu predali peticijo za boljšo dostopnost do bioloških zdravil

Ljubljana – Društvo bolnikov z limfomom je danes ministru za zdravje Andreju Bručanu izročilo peticijo z 11.840 podpisi, s katero želijo, da bi bolniki z malignim limfomom imeli večji dostop do bioloških zdravil. V društvu pričakujejo, da bodo na ministrstvu čim prej poiskali načine, kako zagotoviti vsem bolnikom z rakom ustrezna zdravljenja s sodobnimi zdravili. Bručan je ob tem izrazil upanje, da bodo s skupnimi močni prišli do sredstev, ki so potrebna za nabavo vseh zdravil, tudi najdražjih.

“V imenu vseh bolnikom z rakom vam sporočam, da bi radi živeli čim dlje,” je ob predaji peticije dejala članica društva Kristina Modic.

Po Bručanovih besedah bo treba narediti prioriteto za nabavo zdravil, ki bo temeljila na strokovnih kriterijih. Nobena država na svetu, tako minister, ni sposobna plačati vseh zdravil, predvsem pa ne tistih, ki še niso strokovno preverjena.

Slovenija se je letos razmeroma hitro vključila v projekt nabave dragih zdravil, s herceptinom je celo prehitela marsikatere bogatejše države, je dejal Bručan. Kot je obljubil, bodo na podlagi mnenja zdravstvenega sveta in drugih strokovnih mnenj v program vključevali tudi nova draga zdravila. Ob tem se je zavzel tudi za spremembo zakonodaje, ki bo omogočala vzpostavitev sistema fundacij za nakup zdravil.

Samo Zver s kliničnega oddelka za hematologijo ljubljanskega Kliničnega centra je ob tej priložnosti podal nekaj izkušenj pri zdravljenju bolnikov z biološkimi zdravili. Po njegovih besedah ne gre za neko čudežno stvar, saj ta zdravila v večini primerov še vedno zahtevajo souporabo kemoterapevtikov. Vendar pa študije z novimi zdravili in tudi raziskave kažejo, da bi novejši načini zdravljenja nekaterim bolnikom podaljšali življenje.

Maligni limfom je malo poznano, a najhitreje naraščajoče maligno obolenje. V Sloveniji diagnozo maligni limfom postavijo okoli 300 ljudem na leto. Za razliko od ostalih vrst malignih obolenj limfom prizadene tudi veliko mladih ljudi. Maligni limfom spada med bolje ozdravljive oblike raka, sploh v zadnjih letih, ko so na tržišču biološka zdravila, je društvo zapisalo v peticijo.

Društvo bolnikov z limfomom je bilo ustanovljeno z namenom, da bi pomagali bolnikom z limfomom, dejavnost in informacije pa širijo tudi na ostale bolnike z rakom. Društvo je od letošnjega poletja član mednarodnega združenja Limfoma Coalition.

F.M./STA

Peticijo s katero je bilo zbranih 11.840 podpisov je na internetu omogočil Zavod Med.Over.Net v sodelovanju s spletnim sistemom www.med.over.net .
Mediji so proces zbiranja podpisov in akcije Društva bolnikov z limfomom redno spremljali. Njihove članke lahko prebere v prilogi:

Biološka zdravila le za nekatere
Peticija rakavih bolnikov za večjo dostopnost zdravil
Zdravila naj bodo dostopna vsem
Peticija Društva
V volji je pot

Vir: http://www.delo.si/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 17:22
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close