fbpx

Žurnal: v volji je pot

Zavod MON

Na voljo je nov moderiran forum na temo rakavega obolenja na www.med.over.net .   Na spletnem zdravstvenem portalu so odprli forum Limfom – rak limfatičnega sistema.   MONIKA KUBELJ Omenjeni forum bo moderiralo Društvo bolnikov…

Na voljo je nov moderiran forum na temo rakavega obolenja na www.med.over.net.

Na spletnem zdravstvenem portalu so odprli forum Limfom – rak limfatičnega sistema.

MONIKA KUBELJ

Omenjeni forum bo moderiralo Društvo bolnikov z limfomom. Danes je rak limfatičnega sistema najhitreje rastoče maligno obolenje, zato bodo moderatorji in oboleli poskušali seznaniti bolnike oziroma uporabnike spletnega portala s tem, kakšen je omenjeni rak in kako si pomagamo, ko zbolimo.
Pred nedavnim je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije izdalo in založilo brošuro avtorice Barbare Jezeršek Novakovič z naslovom Maligni limfomi.

Nekaj o bolezni

Maligni limfomi so novotvorbe limfatičnega tkiva. Sem spadajo kostni mozeg, priželjc, bezgavke, vranica in limfatično tkivo, ki se nahaja v sluznicah.
Izraz maligni limfom je prvič uporabil T. Billroth leta 1871, ko je poročal o uspešnem zdravljenju bolnika z limfomom s pomočjo arzenika. Maligne limfome delimo na Hodgkinove limfome in Nehodgkinove limfome.
Maligni limfomi predstavljajo od 2,5 do 5 odstotkov vseh malignomov. Nekoliko pogosteje se pojavljajo pri moških. Na leto v Sloveniji obravnavamo približno 300 bolnikov z novoodkritimi limfomi. Pogostost zbolevanja za NHL na žalost narašča.

Več…Žurnal


Sledite nam