fbpx

Med.Over.Net-ova (re)akcija: Med.Over.Net med slovenskimi nominiranci

Zavod MON

Spletni portal www.med.over.net je bil izbran med 8 slovenskih nominirancev za nagrado Svetovnega vrha za najboljše elektronske vsebine. Nagrada WSA je eden od projektov Svetovnega vrha za informacijsko družbo (WSIS). Vrh na pobudo Organizacije združenih narodov (OZN)…

Spletni portal www.med.over.net je bil izbran med 8 slovenskih nominirancev za nagrado Svetovnega vrha za najboljše elektronske vsebine.

Nagrada WSA je eden od projektov Svetovnega vrha za informacijsko družbo (WSIS). Vrh na pobudo Organizacije združenih narodov (OZN) organizira Mednarodna unija za telekomunikacije (ITO), glavna dogodka pa sta srečanji v Ženevi 2003 in v Tunisu 2005.

Cilj vrha je vzpodbujati tiste rabe komunikacijskih in informacijskih tehnologij (KIT), ki prispevajo k izboljšanju življenja vseh ljudi brez razlik. Pogoj za to je premoščanje digitalne ločnice, vsem, brez razlik, omogočiti enakopraven dostop do KIT.

WSA je nagrada, namenjena najboljšim elektronskim vsebinam. Dostopa do KIT ne razume le kot dostopa do infrastrukture, temveč tudi kot možnost aktivne uporabe KIT pri ustvarjanju elektronskih vsebin. Uveljavlja načelo kulturne raznolikosti, zato izbor najboljših vsebin poteka lokalno, po posameznih državah.

Prvo tekmovanje leta 2003 je pokazalo, da najboljše vsebine nastajajo razpršeno širom sveta in ne nujno tam, kjer je največja koncentracija tehnologij. Nesporni zmagovalec WSA03 je bil projekt “Time to market” iz Senegala.

Med 8 slovenskimi nominiranci so tako v svojih kategorijah:

1. kategorija- e-uprava; projekt Državni portal Republike Slovenije; http://e-uprava.gov.si/e-uprava/en/portal.euprava

2. kategorija- e-zdravje; Med.Over.Net; http://med.over.net/

3. kategorija- e-izobraževanje; Slovenščina za popotnike; http://www.ff.uni-lj.si/sft/

4. kategorija- e-zabava; Strip Generator; http://www.thirdframestudios.com/adgame/stripgen

5. kategorija- e-kultura; Art Servis; http://www.artservis.org/

6. kategorija- e-znanost; Valuetech; http://www.valeurtech.uni-mb.si/

7. kategorija- e-posel; Bolha; http://www.bolha.com/

8. kategorija- e-vključevanje; Kibla; http://www.kibla.si/

Več podatkov o norminirancih si lahko tudi preberete v prilogi!

Nagrajence – med nominiranci, ki jih izberejo izbrani strokovnjaki po posameznih državah, v Sloveniji je to Melita Zajc – izbere mednarodna žirija.

Leta 2003, ko je bilo nominiranih preko 800 vsebin iz 132 držav sveta, so se med 15 najboljših v svoji kategoriji iz Slovenije uvrstili projekti Marvin Superstore skupine Marvin/Asobi v kategoriji e-izobraževanje; projekt E-liver (elektronska jetra) v kategoriji e-zdravje; skupine Na videz in pa projekt East Art Map (interaktiven zemljevid umetnosti nekdanje Vzhodne Evrope) v kategoriji e-kultura skupine IRWIN.

Leta 2005 so nominirane projekte izbrali v selektorskem odboru Peter Tomaž Dobrila (KIBLA, Maribor), Miha Krisch (ASOBI, Ljubljana), Andraž Tori (Resnična resničnost RTV Slovenija, KIBERPIPA Ljubljana), Jaka Železnikar (MLADINA, spletni umetnik, Ljubljana), Tatjana Welzer Družovec (FERI Maribor), Melita Zajc (RTV Slovenija, ISH Ljubljana, FERI Maribor).

Tekmovanje je potekalo v osmih kategorijah: e-uprava, e-zdravje, e-kultura, e-učenje, e-znanost, e-zabava, e-poslovanje in e-vključitev (projekti, ki so posebej namenjeni k temu, da bi pritegnili ljudi, ki KIT ne uporabljajo).
Platforme so lahko različne – spletne strani, cd-romi, mobilne komunikacije in seveda kombinacije večih platform.

Osnovna merila pa so bila:

  1. Kvaliteta in uporabnost vsebine;
  2. Enostavnost uporabe: funkcionalnost, navigacija in orientacija;
  3. Dodana vrednost interaktivnosti in multimedije;
  4. Privlačnost oblike (estetska vrednost grafike/avdia);
  5. Kvaliteta izdelave (tehnična realizacija).

Posebej so vrednotili tudi strateški pomen za globalni razvoj informacijske družbe in dostopnost po merilih WC3.

Več o projektu WSA si lahko preberete na:


Sledite nam