fbpx

Med.Over.Net-ova (re)akcija: Navadna slovenska zgodba

Zavod MON

Nekoč sta živela dva fanta. Med seboj se še nista poznala. Bila sta popolnoma nora na vse, kar ima tipkovnico, kar deluje z žicami ali brez, na programiranje, vezja in čipe in seveda na internet….

Nekoč sta živela dva fanta. Med seboj se še nista poznala. Bila sta popolnoma nora na vse, kar ima tipkovnico, kar deluje z žicami ali brez, na programiranje, vezja in čipe in seveda na internet.

Nekega dne sta se spoznala v slovenskem monopolnem podjetju. Bila sta sodelavca. Osebnostno popolnoma različna, toda skupaj sta delovala kot celota; en govori preveč, drugi premalo; en razmišlja na glas, drugi potiho; en je mislec, drugi je ustvarjalec; en pospešuje, drugi zavira; en sprašuje, drugi odgovarja.
Čeprav se je zdela prvotna kombinacija obeh nemogoča, pa sta jima prav ta nasprotna si pola omogočila popolno bivanje in ustvarjanje.
In potem je prišlo do ideje.
Ideja. Premakniti. Izboljšati. Dati brezplačno. Narediti korak naprej. Biti mnogo pred drugimi. Narediti nemogoče.
In so jima vsemogočni rekli:
“To je nemogoče!”
Fanta sta skomignila z rameni in odšla.
Danes se zgodba imenuje: “JE MOGOČE!!!” Vse ostalo je zgodovina. In več kot statistika.  

1. PREDSTAVITEV

Sistem http://www.med.over.net/ je prvi slovenski portal, ustanovljen pred 5 leti, ki pokriva področje zdravstva, sociale, prava in vzgoje, poleg tega pa uporabnikom omogoča sodelovanje v različnih posvetovalnicah in klepetalnicah.

 • Poslanstvo
  Omogočiti uporabnikom in strokovni javnosti učinkovit dostop do brezplačnih in kakovostnih storitev ter informacij z željo stalnega povečevanja kakovosti življenja uporabnikov v Sloveniji in tujini.
 • Vizija
  Ostati osrednji zdravstveni portal z največjo možno kredibilnostjo med uporabniki in povezati področja sociale, zdravstva, prava in vzgoje, ki so v vsakdanjem življenju zelo prepletena ter vzpodbujati medresorsko sodelovanje.
 • Namen
  Zagotavljati neprekinjeno delovanje specializiranega portala na področju zdravja z namenom:
  -Omogočiti anonimnim obiskovalcem odgovore zdravnikov specialistov in ostalih strokovnjakov na njihove konkretne probleme,
  -omogočati obiskovalcem hiter in enostaven dostop do kakovostnih informacij,
  -vzpodbujati oblikovanje interesnih skupin obiskovalcev okoli pomembnih tem in vprašanj,
  -podpirati strokovno javnost iz omenjenih področij pri posredovanju idej, mnenj in opozoril obiskovalcem in ciljnim skupinam,
  -omogočati strokovni javnosti s področja zdravstva medsebojno izmenjavo pomembnih informacij,
  -organizacijam in društvom s področja zdravja omogočati pojavljanje na internetu in jih s tem podpirati pri njihovi osnovni dejavnosti,
  -vzpodbujati izmenjavo mnenj med posameznimi javnostmi.

2.  OSNOVNI PODATKI

 • največji sistem v slovenskem prostoru z določenimi ciljnimi skupinami uporabnikov
 • preko 300.000 mesečnih uporabnikov
 • uporabniki preberejo preko 8 milijonov strani v enem mesecu
 • preko 40.000 strani strokovne vsebine
 • strokovnjaki odgovorijo dnevno na več kot 100 vprašanj
  Vsebina je razdeljena na 4 sklope:
 • stalna vsebina (cca: 40.000 strani strokovne vsebine
 • forumi – izmenjava mnenj med uporabniki
 • forumi – moderirani s strani strokovnjakov
 • organizacije

3. PREDNOSTI SISTEMA

 • ODGOVOR ZDRAVNIKA SPECIALISTA – STROKOVNJAKA V ENEM DNEVU!
 • 100 % anonimnost uporabnikov,
 • vodenje in vzpodbudne besede 24 ur na dan,
 • brezplačni nasveti in informacije,
 • bogata zbirka strokovnih člankov,
 • vsak dan sveže informacije, napotki in nasveti,
 • izmenjava mnenj in soustvarjanje sistema.

 4.CILJI

 • samopomoč in izobraževanje
 • osveščanje uporabnikov, da lahko največ za svoje zdravje naredijo prav sami; zdravniki so samo gasilci požarov, zato aktivno podpirajo preventivno svetovanje
 • zmanjševanje čakalnih vrst v ordinacijah; manjšanje obiska v ordinacijah in s tem varčevanje državnega denarja
 • pozitivno vplivati na odnos obiskovalcev do življenja kot vrednote
 • vplivati na obiskovalce, da privzamejo navade kvalitetnega življenja

5. KAJ PRAVIJO NAŠI STROKOVNJAKI

Med.Over.Net je več kot le ponudba pravih nasvetov. Je Zdravje in Življenje.
To ve že več kot 300 tisoč zadovoljnih uporabnikov.

 • mag. Stanko Pušenjak, dr.med., ginekolog in porodničar:  Ginekološka klinika, Klinični center Ljubljana
  Osebno mislim, da Med.over.net pripomore k boljšemu znanju in vedenju pacientov, je pa to težko izmeriti. Podpiram misel, da bi uporabnike ob tem, ko dobijo odgovor z med.over.net -a poprosili še po mnenju v obliki kratke ankete ali je izvedel kaj novega ali ne, koliko odgovorov je prebral v zadnjih “dneh” ali “tednih” in kolikšen % odgovorov mu je “razjasnilo pojme” o problematiki, ki ga zanima. Seveda vse to z še boljšo analizo kot je že sedaj.
  Večina vprašanj je res praktične narave, so pa tudi teoretična vprašanja, katerih odgovori ne rešijo konkretnega problema temveč potešijo radovednost ali zamašijo “vrzel” v znanju fiziologije ali obči razgledanosti. Prednost je neposredna povezava s strokovnjakom na način, ki zagotavlja zaupljivost, ker je uporabnik anonimen. Poleg vseh koristnih podatkov, ki jih prejmejo uporabniki, tudi strokovnjaki dobimo drugačen pogled na probleme, na tiste malenkosti, ki jih v ordinaciji sploh ne opazimo ali pa jih je pacientu nerodno vprašati in izreči. Še enkrat mislim, da je to ena boljših stvaritev na internetu v Sloveniji.
 • Alenka Šenk Erpič dr.stom.
  Internet za širitev strokovnega znanja uporabljam že nekaj let. Pri tem pa je potrebno včasih vložiti ogromno časa, da prideš do uporabnih podatkov, ker so količine informacij na spletu že ogromne.
  med.over.net je trenutno najboljši zdravstveni forum v Sloveniji, kjer uporabniki lahko relativno hitro pridejo do koristnih informacij. Na forumih o zobozdravstvu se poskušam čim bolj usmeriti v preventivo in ljudem predstaviti prednosti skrbi za lastno zdravje. Opažam, da so uporabniki še
  vedno zelo neinformirani, tako da jim takšen način širjenja znanja gotovo pomaga.
 • prim. Irena Vegelj Pirc dr.med., Društvo onkoloških bolnikov
  Razlike med razvitim svetom in deželah v razvoju se kažejo ravno v informiranosti javnosti ter dostopnosti visoke tehnologije. Poznavanje osnovnih higienskih zapovedi, pa tudi bolj poglobljeno znanje, deluje močno v prid zdravju ljudi in tako bolezen preprečuje. Internet pa je tisti medij, ki takšno preventivno znanje zlahka dopolnjuje, njegove prednosti so torej v hitrem posredovanju informacij. Hkrati je to hitro prilagodljiv medij, kjer lahko uporabniki spremljajo tudi novice. Tako znanje o svojem zdravju opremijo z najbolj svežimi podatki.
  Odgovarjanje na forumu prinese strokovnjaku predvsem izziv, saj ima določene prednosti, pa tudi slabosti. Bolnika ne poznaš, ga ne vidiš, ne veš, kako so ga obravnavali drugje, katere preiskave so že stekle, ne poznaš celotne zgodbe, ampak tisto, kar ti predstavi sam. Po drugi strani imaš možnost neposrednega vpogleda v vse, kar bolnika v resnici tare – njegove težave, skrbi, dvome, pomanjkljivo znanje. Na ta način lahko usmeriš odgovor na tisto, kar najbolj potrebuje – tolažbo, strokovno razlago, koristni nasvet, na koga naj se obrne.
 • Jana Mohar dipl.soc.del., Karitas
  Forum portala med.over.net zagotavlja anonimnost, ki je izrednega pomena in tudi 24 urni dostop, predvsem kadar se ženska po pomoč obrača zaradi nasilja. Nobena žrtev noče biti prepoznana kot žrtev, ker se tega zaradi različnih razlogov sramuje. Na drugi strani lahko spregovori o lastni bolečini samo z nekom, ki je ne pozna in je ne bo sodil.
  Poleg mnenja in nasveta strokovnjaka dobi tudi poglede drugih, druge z njo delijo lastne izkušnje, dobi povratne informacije in najrazličnejša mnenja.
  Na drugem nivoju deluje preventivno, ker druge uporabnice foruma, ki berejo te strani, v njih najdejo uporabne informacije za svojo stisko, ovrednotijo svoj odnos do različnih vprašanj, dobijo napotke za sebe in se ne izpostavljajo. Na enem mestu se lahko postavijo vprašanja za katera ne veš, na kateri naslov naj bi jih naslovil. Kljub številnim dobrodelnim, neprofitnim organizacijam, ki delujejo poleg državnih ustanov je v Sloveniji se veliko vrzeli, ki so nepokrite, vprašanj, s katerimi se nihče ne ukvarja in strokovnjakov, ki jim ljudje težko zaupajo.
 • doc. dr. Janko Kersnik, dr. med., predsednik združenja zdravnikov družinske medicine
  Med.over.net zame predstavlja zanimiv izziv, saj se srečujem s številnimi problemi ljudi, ki včasih želijo drugo mnenje. Se bolj pogosto pa zavedajoč se obremenjenosti zdravnikov želijo s pomočjo informacij, ki jih ponuja ta portal svoje odločitve narediti čim bolj racionalne. Upam si trditi, da strokovnjaki različnih profilov bistveno prispevamo k večji ozaveščenosti bralcev in s tem k racionalnejši izrabi virov sistema zdravstvenega varstva.
  Mnogi anonimnost izkoristijo tudi za vprašanja o delikatnih temah, o katerih bi tudi na štiri oči težko spregovorili. Meni osebno predstavlja dodatno delovno izkušnjo in na določen način tudi informacijo o tem, kaj bolniki pričakujejo od zdravnika družinske medicine, pa včasih zaradi različnih razlogov ne dobijo drugje, kot pri nas na spletu.

6. STATISTIKA MALO DRUGAČE

LETO – OBISK – PREBRANE STRANI
junij 2000 – 231 – 4.599
junij 2001 – 37.000 – 890.000
junij 2002 – 83.000 – 2.000.000
junij 2003 – 171.000 – 5.600.000
junij 2004 – 242.000 – 800.000
maj 2005 – 309.000 – 8.600.000

 • 1 prebrana stran je enako v povprečju 3 tipkane strani A4, kar pomeni 25,8 mio prebranih strani A4 ali 129.000 knjig (200 stranskih),
 • V 5-ih letih je http://www.med.over.net -u 101 forumov, od tega 54 moderiranih in 47 nemoderiranih,
 • Na 54 forumih odgovarja okoli 70 strokovnjakov,
 • najbolj obiskan forum je forum “Ginekologija in porodništvo”, kjer odgovarja mag. Stanko Pušenjak, dr.med., dr. Stanko Pušenjak je odgovoril v 5-ih letih na več kot 30.000 vprašanj, kar pomeni okoli 35 vprašanj na dan,
 • najbolj obiskan nemoderiran forum je Starši staršem, 400.000 sporočil,
  ter nemoderiran forum “Starševski čvek”; 135.000 sporočil v 8 mesecih, ali 500 sporočil na dan,
 • V 5-ih letih je odgovarjalo na moderiranih forumih več kot 100 strokovnjakov,
 • V 5-ih letih je bilo na vseh forumih več kot 2 mio sporočil, od več kot 150.000 različnih avtorjev,
 • Na http://www.med.over.net -u je 40.000 strani strokovne vsebine ali 120.000 tiskanih starni A4 ali 600 knjig (200 stranskih),
 • Najbolj uspešna akcija; Peticija za vzpostavitev mednarodnih posvojitev,
 • 1. moderiran forum; “Družinska medicina”, odgovarja dr.Janko Kersnik,
 • Najnovejši moderiran forum; “Ordinacija dr.Janeza Ruglja”, odgovarja dr.sc.med. Janez Rugelj, dr.med.,
 • Ustanovitev Zavoda Med.Over.Net, 17.6.2004

5. VSEBINA – število forumov

Forumi, kjer odgovarjajo strokovnjaki in organizacije

Ljubezenski nasveti
Primož in forum o ljubezni. Pogovor o ljubezni, reševanje težav, zapletov, svetovanje, morda samo pogovor ali prijetna beseda, mogoče celo … nikoli ne veš, če ne vprašaš.
Partnerska posvetovalnica
Alenka Berlot Košiček vam bo pomagala pri težavah v partnerstvu.
Pomoč in sociala
Hitrost življenja nas velikokrat pripelje do osebnih, družinskih, zakonskih in materialnih stisk. Vsaka človeška stiska odnosov ali bivanja je nekaj posebnega in velikokrat v sklopu institucionalne pomoči ni rešljiva.
Za žrtve spolnega nasilja
Vam je dogodek v otroštvu zarisal neizbrisno in bolečo sled? Želite pomagati otroku, za katerega menite, da je spolno zlorabljen? Povprašajte Katjušo Bašič
Pomoč starejšim in bolnim novo!
Starejši in bolni želijo svojo bolezen zdraviti in lajšati v domačem okolju v krogu najbližjih. Kje lahko dobimo pomoč, ko bomo v službi? Ali obstaja možnost prehrane na domu? Kako naj negujemo obolelega? Ali so zato kakšni pripomočki? Za Vas odgovarja Helena Zevnik, višja medicinska sestra, Zavod Pelikan – Karitas.
Družine v družbi novo!
Če imate družino, imate pravice. Jih poznate? Jih znate uveljaviti? Ne? Vprašajte tukaj … Že imate izkušnje z uveljavljanjem pravic vaše družine?
Povejte jih tukaj … Za vas odgovarjajo in iščejo odgovore v društvu Družinska pobuda
Za ženske v stiski
Saj veste tisto: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, zmore vse in vse uredi. Včasih se zalomi tudi vam. Potrebujete nasvet strokovnjakinje, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo? Andreja Verovšek
Materialna pomoč
Želite pomagati? Potrebujete pomoč in ne veste kam naj se obrnete? Za Vas svetuje in moderira dipl.soc.delavka Polona Šporin Karitas.
Skrb za duševno zdravje
Vas mučijo strahovi, si ne znate pomagati iz duševne stiske? Pomoč osebam z duševnimi motnjami in vašim svojcem vam nudi društvo Šent.
Zasvojenost
Mapa s forumi o zasvojenostih.
Ni zdravja brez duševnega zdravja
O pomenu duševnega zdravja, duševnih stiskah ter možnih izhodih iz njih se lahko pogovorite s strokovnimi delavci društva Ozara
Styling.over.net
Mapa s forumi, kjer vam strokovnjaki pod okriljem portala Styling over.net, delijo lepotne, modne in ostale nasvete.
Ličenje makeup
Modno Oblikovanje
Nega las
Nega obraza in telesa
Poroka
Make-up, kozmetika, stilistika
Kozmetični izdelki
Zdravila in zakonodaja
Pogovori na temo originalnih in generičnih zdravil. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Za vas se bo trudila in odgovajala Nada Irgolič, mag.farm., spec.
Vzgoja otrok in družine
Svetovanje o potrebah otrok in staršev, o privzgajanju navad, o kvalitetni igri, o socialnih odnosih, o temperamentih … pomagali vam bodo strokovnjaki in zaposleni iz vrtca Pod Gradom…
Cerebralna paraliza
Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo. Na vprašanja bo odgovarjala Marija Božič, vodja svetovanja in izobraževanja na Sončku.
Za še lepši porod novo!
Porod je za mamo in očeta velik, nepozaben dogodek, velikokrat je porod povsem naraven in preprost, včasih lahko tudi zapleten. Na vsa vprašanja vam bo poskušala odgovoriti Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana.
Hormonske motnje
Problemi s ŠČITNICO, nepravilno delovanje žlez, nadledvične žleze, jajčniki… za vse, ki imajo takšne in podobne težave. Forum vodi asist. mag. Edvard Pirnat, dr.med., spec. internist – tirolog.
Dermatologija novo!
Vse na temo dermatologije – kožnih bolezni, vam svetuje in pomaga asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije.
Darovanje spolnih celic
Informacije o možnostih darovanja spolnih celic. Odgovarjajo strokovnjaki Ginekološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani.
Multipla skleroza
Za vse, ki imajo to bolezen in za tiste, ki se z njo srečujejo.
Estetska in plastična kirurgija
Aleš Leskovšek, dr.med specialist splošne kirurgije specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije bo za vas delil odgovore in informacije.
Otroci s posebnimi potrebami
Vprašanja, dileme, težave in težavice v razvoju, vzgoji in šolanju otrok s posebnimi potrebami. Petra Tomc Šavora, prof. def. logoped, Francka Mravlje, dipl. psihologinja
Delovno pravo
Vse kar je povezano z zaposlitvami, službami, pogodbami, odpuščanji, pravicami in dolžnosti, boste našli tukaj. Za vas se bodo trudili strokovnjaki iz Zveze svobodnih sindikatov in Katarina Lavrin.
Zavarovanja
Življenjska, rentna, osebna, otroška in premoženjska zavarovanja. Odgovarjal vam bo zavarovalniški zastopnik Bruno Šneberger.
Avtomobilska zavarovanja
Zavarovanja jeklenih konjičkov in vsega kar je povezano z zavarovanji. Pomagala in odgovarjala vam bo Tanja Razinger.
Leasing
Ekipa strokovnjakov LB LEASING d.o.o. Ljubljana bo prisluhnila vašim željam, potrebam in zmožnostim in vam podala vse informacije s področja leasinga pri avtomobilih.
Pravice in dolžnosti pacientov
Svetovala bo Tanja Koderman univ.dipl.prav., strokovna sodelavka Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC s področja delovnega prava in socialne varnosti.
Dojenje
Karmen Mlinar vam bo v imenu LLLI – Slovenske zveze za dojenje odgovarjala na vsa vprašanja v zvezi z dojenjem.
Masaža
Za dojenčka, mamico, babico, sestrico, očka, dedka …svetuje Mojca Kurent
Poporodna depresija
Za vse ženske, ki se bojujejo z težavami po porodu. Mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih in dr. Zalka Drglin
Optika
Oči so ogledalo duše. Poskrbite zanje. Pri tem vam pomaga Optika Pirc
Hujšanje Tako in drugače
Mapa z forumi – vse na temo hujšanja, prehranjevanja, teže in zdravega življenja…
Motnje hranjenja
Za vse, ki ne najdejo izhoda iz problemov prehranjevanja, (bulimija,anoreksija, prenajedanje) soc. del. Ana Ziherl in Marija Brecelj Anderluh dr. med., spec. psihiater
Genetska posvetovalnica
Genetsko svetovanje pri načrtovanju družine. Bi radi vprašali in izvedeli kaj v zvezi z genetskimi spremembami in njihovimi posledicami.Za vas se bo trudila Prim. Anamarija Brezigar, dr.med., spec. pediater genetik
Prva in samopomoč
Samopomoč in kako preventivno poskrbeti za svoje zdravje. Psihične težave v okviru družinske medicine. Pomagala vam bo družinska zdravnica asis. mag. Danica Rotar Pavlič dr.med.
Kronična utrujenost
Sindrom kronične utrujenosti (SKU), Fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino. Pomagala in usmerjala vas bo Veronika Felician, profesorica psihologije in pedagogike – bolnik z izkušnjami.
V svetu tišine
Forumi so res odlična stvar, še posebno za tiste, ki ne slišijo, saj je ta način komunikacije znan tudi tistim, ki slišijo. Petra Rezar in Mestno društvo gluhih Ljubljana, vam lahko povedo, saj morajo s to tišino živeti.
Kako živeti z rakom?
Društvo onkoloških bolnikov vam pomaga in svetuje, kako obvladovati bolezen in težave, ter kakšna je pot k okrevanju.
Preventivni pregled dojk
Samo v letu 2002 je bilo odkritih 1,2 milijona raka dojke. Kako in kam na zanesljiv pregled, kako s samopregledovanjem doma in kako z izvidi. Prim. dr. Janez Kuhelj dr.med. in ing.radiologije Andreja Rajh.
Manualna medicina – Zdravljenje gibalnega sistema
Metoda zdravljenja, za vse tiste, ki vam bolečine otežujejo vsakdanja opravila. Pomagal vam bo Aleksander Evdakov, dr.med., specialist manualne medicine.
Fizioterapija
Za Vas se trudi višja fizioterapevtka Tina Rojko
Psihiatrija
Pomaga in odgovarja vam mag.sci. Vanja Fran Rejec, dr. med. specialist psihiater in psihoterapevt.
Zdravje je vse!
Če ne veste kaj pomeni, če ne veste koga bi vprašali, če vas zanima kaj splošnega o zdravju, je pravi naslov ga. Marija Rejec, viš. med. sestra
Darovanje organov
Informacije o darovanju organov vam posreduje Danica Avsec Letonja, dr.med., specialistka anesteziologije in intenzivne medicine
Cepljenja in potovalna medicina
Za ta forum bosta skrbeli Eva Grilc, dr.med, specialistka epidemiologije in Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije (iz Zavoda za Zdravstveno Varstvo Ljubljana)
Porodna bolečina
Pomagati vam bo skušal strokovnjak na področju lajšanja porodnih bolečin prim. Zabavnik Zoran, dr.med.
Ginekologija in porodništvo
Za vas odgovarja in vam svetuje mag. Stanko Pušenjak, dr.med., ginekolog in porodničar.
Otroško in mladinsko zobozdravstvo
Otroci, mladi ali starši imate vprašanja s področja zdravstvene preventive. Vprašate Alenko Šenk Erpič, dr. stom.
Stomatologija
O zobozdravstvu vam odgovarja in svetuje Alenka Šenk Erpič, dr. stom.
Družinski zdravnik
Na vprašanja splošno o medicini vam odgovarja doc. dr. Janko Kersnik, dr. med.
Kardiologija
Društvo za zdravje srca in ožilja in prim. dr. Boris Cibic se bodo trudili in vam odgovarjali na vprašanj

Nemoderirani forumi, klepetalnice, tematski forumi

O Med.Over.Net
Pripombe, mnenja, želje ali pohvale glede naše strani.
Zavod Med.Over.Net aktualno!
Informacije, ideje, izkušnje, nasveti, kako do bolj zdravega in bolj kvalitetnega načina življenja…
Zdravstvo pri nas?
Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.
Bolečina ob izgubi bližnje osebe
Forum, kjer lahko izlijemo svojo žalost in prostor kjer lahko drug drugemu nudimo tolažbo in podporo.
Ko starši žalujejo
Podpora v bolečini in izmenjava izkušenj ob izgubi otroka v času nosečnosti, ob smrti otroka po porodu in ob rojstvu prizadetega oz. bolnega otroka.
Neplodnost
Za vse tiste, ki bi si s časom srčno želeli sodelovati na forumu Starši staršem. Delimo si izkušnje in dajajmo si podporo.
Posvojitev otroka
Debata o posvojitvah otrok, izmenjava mnenj in izkušenj.
Alergije
Alergije otrok in odraslih, kako v vsakdanjem življenju živeti z alergijami.
Starševski čvek
Družinske teme, kako in kje se obleč’t, kam it, kje kaj dogaja, čvek, ideje, debate še o čem drugem, ne samo o otrocih…
Starši in otroci !
Preberite in se pogovorite o nadebudnih otrocih! Delite svoja mnenja, nasvete in izkušnje!
Starši dvojčkov
Ali obstaja kakšna literatura za dvojčke, se jih da dojiti, imate težave z nedonošenčki, kako razvijati posamezno osebnost…in še veliko vprašanj, kjer jih boste lahko starši dvojčkov delili drug z drugim…
Varstvo otrok
Tukaj lahko izmenjate izkušnje o privatnem varstvu in vrtcih, o vzgojiteljih in otrocih.
Nosečnost
Forum namenjen samo nosečniškim temam. Lepo prosim upoštevajte, da se tukaj zbirajo nosečnice in možje nosečih žensk :-)
Ženski čvek
Izmenjava mnenj, nasvetov, kritike, pohvale, infarmacije, težave, radosti, skrivnosti, …vse kar se plete v ženskih glavah.
Sex v mestu
Forum namenjen vsem, tudi tistim s podeželja:-))). Tisoč informacij o spolnosti, zaščiti, tehnikah, nove ideje za izboljšanje spolnega življenja. Kultura pa je vsekakor na prvem mestu!
Moški čvek
Naj bo pa še moška debata. Tudi ženske bi rade veliko vedele o moškem razmišljanju.
Starši osnovno in srednješolcev
Majhni otroci trgajo hkače, veliki pa srce. Delite svoja mnenja, nasvete in izkušnje!
Al’ prav se piše …?
Slovenščina, jezik moj vsakdanji, te poznam?
Učitelji in učenci
Šolska problematika in dobre strani iz obeh koncev. Tako učitelji kot učenci vabljeni k izboljšanju šolskega sistema.
Starejši so modrejši
Mogoče smo kasneje osvojili internet, zato pa nam ni nič manj zanimiv. Pozabimo na samoto in poglejmo, kdo od sovrstnikov se skriva tukaj…
Skrinjica idej!
Tisoč in en nasvet, ropotarnica dobrih idej, verzi, darila, povabila, 1000 in 1 ideja, pravzaprav forum za vse, ki bi radi naredili življenje bolj pisano:).
Kam in kako na počitnice
Počitnice naj bodo res počitnice. Napotki, izkušnje in koristne informacije. Kako in kam na dopust?
Prehrana
Izmenjajte si kuharske izkušnje in za nasvet povprašajte še ostale udeležence, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov.
Prehrana, Trening in Oblikovanje telesa
Tukaj se boste lahko pogovarjali oprehrani, treningu in oblikovanju telesa.
Rekreacija in sprostitev
Forum za vse, ki se radi razgibavate, sproščate, ukvarjate s športom, imate kakšen konjiček.
Zelišča
Zdravilna zelišča, čajčki, zvarki, arome, ljubezenski napoji, strupi…:-)
Vrtičkarji, vrtičkarji…
Grah, krompir in zeljnate glave, vitamini, minerali, česen, peteršilj, korenje, vse kar lepša nam življenje…
Knjižni molji
Za vse ljubitelje dobre knjige smo pripravili posebno stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.
Glasba in film
Za vse glasbene in filmske naudušence…da se bomo lažje odločili, kateri film je res vreden ogleda.
Obrtniške dejavnosti in usluge
Vse od belil, parketa, ograj, oken, cementa… Dobri, slabi izvajalci, se zadeve lahko lotim sam, kje naj kupim, kaj je dobro, kaj slabo….
Ali po domače: Sam svoj mojster!
Življenje, ah to življenje
So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti – vprašajmo, svetujmo, poklepetajmo o sebi …
Mladi o spolnosti in drugih aktualnih temah
Izmenjajmo izkušnje in mnenja – ne sramujmo se – naj spolnost ne ostane tabu!
Računalništvo
Uporabniki, ki imate težave s svojim elekrtronskim hišnim ljubljenčkom, lahko povprašate za nasvet ostale udeležence in Med.Over.Net-ove strokovnjake :-)
Fotografija
Fotoaparati, fotografi, paparaci, diasi, digitalci, razvijanje slik, fokus, optični zoom…in bog ve kaj še, samo da zajamemo trenutek :)
Alarmi, avtoakustika, dodatna oprema
Vse informacije v zvezi z avtoakustiko, alarmi in dodatno avtomobilsko opremo vam bo podajal Damjan Kovač
F1
Za vse, ki jim je Formula 1 zakon. Kdo bo prvak, kdo ima najboljši avto, za koha navijate, moštva, gume…
Avtomobilizem
Brez jeklenega konjička smo dandanes praktično bosi, zato je dobro kaj vedeti.
Domače živali
Naši ljubljenčki in naše težave. Pravijo: kdor nima rad živali tudi ljudi nima.
Kupim, zamenjam, prodam, podarim!
Kje, kdaj in zakaj? Ali je denar res sveta vladar? Vstopite in preverite. Mapa s forumi na temo ugodnih nakupov ali pa tudi ne :(
Iščete delo, delavca?
Dobro službo in dobrega delavca je vedno težko najti. Povejte svoje reference, bodite pošteni do sebe in našel se bo kdo, ki bo cenil vaše znanje in obratno seveda :)
Slovenci po svetu
Povsod je lepo, a doma je najlepše. Prostor, kjer lahko izmenjate izkušnje o bivanju izven naše države in domotožje :)
Tjavendan
Pustimo, da ostali forumi ostanejo za pomoč drug drugemu, na tem mestu pa le povejte, kar vam gre! Naj vam resnost ne postane navada.
Forum, brez posebne veze
halo, mislim, kva, hudo, noro, nič pametnega, ampak, saj ne vem, kaj bi sploh povedau!

http://www.svet-je-lep.com/
Alternativno zdravljenje
Alternativno zdravljenje počasi dobiva vse večjo podporo in pozornost. Vedno več ljudi ugotavlja, da je na svetu več, kot je očesu vidno.
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
Društvo na tem forumu obvešča bralce in bralke foruma o društvenih dejavnostih, aktualnih novicah in reviji Osvoboditev živali.
Duhovnost
Angeli, religije, verovanja, doživetja, izkustva, videnja, energija, avra, ljubezen, mir, meditacija, sprostitev, duša, onostranstvo … je kaj na tem?
Narava – ekologija – živali – rastline – človek
Kako skrbimo za naravo? Kako za živali? Rastline? Naš planet? Kako se počutijo? Kako se počutimo ljudje? Znamo pomagati? Znamo odkriti lepote sveta?
Spoznajmo se!
Iščete nova poznanstva, novo družbo, prijatelja, sorodno dušo, ali pa le nekoga za virtualni klepet?
Forum je moderiran in potrebuje prijavo tako za branje kot vpisovanje.
Vegetarijanstvo
Mora za našo hrano res umreti žival? Je res mesna hrana nujno potrebna za naše telo? Forum za vegeterijance, sadjejedce, laktovegeterijance, laktoovovegeterijance, presnojede … itd., in vse tiste, ki jih ob tem navdaja dvom

Travel.Over.Net
Izkušnje na potovanjih
V tem forumu lahko napišete vse izkušnje na potovanjih. Dobre in slabe, tako lahko naredimo nekomu pozitivno reklamo in nekomu slabo. Kakor si kdo zasluži.
Kam in kako na počitnice
Počitnice naj bodo res počitnice. Napotki, izkušnje in koristne informacije. Kako in kam na počitnice?
O travel.over.net
Pripombe, mnenja, graje in pohvale o tej strani. Veseli bomo vsakega vašega mnenja.
Popotniški oglasi
Iščete sopotnika ali sopotnico? Vpišite oglas in mogoče se vam bo sreča nasmehnila.
Praktični nasveti za popotnike
Koliko denarja, kaj naj vzamem sabo, prvic na letalo …in še veliko več, naj bo ta forum res praktičen.
Zabava in ostale teme, ki niso strogo popotniške
Forum je namenjen vsem, ki bi radi zmenkovali in se zabavali. Bolj mišljeno kot forum za vse ostalo, kar se ne smatra kot popotništvo.


Sledite nam